Δυσφορία σε Βερολίνο και Βρυξέλλες για τη στροφή Τσίπρα στη Μόσχα

Δυσφορία σε Βερολίνο και Βρυξέλλες για τη στροφή Τσίπρα στη Μόσχα

«Στην πλάτη του ελληνικού λαού ο Τσίπρας προσπαθεί να παίξει και το τελευταίο του χαρτί».

Με άρθρο το οποίο φέρει τον τίτλο: «Νέα οργή για την ελληνική κυβέρνηση το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» καταγράφει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά από χθεσινό του δημοσίευμα, το οποίο αποκάλυπτε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να στραφεί για βοήθεια στη Μόσχα.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη στρατηγική» τις κινήσεις που φέρεται να πραγματοποιεί η Αθήνα. «Στην πλάτη του ελληνικού λαού ο Τσίπρας προσπαθεί να παίξει και το τελευταίο του χαρτί, οι «ερωτοτροπίες» του με τη Ρωσία δυσκολεύουν την αναζήτηση εποικοδομητικής λύσης με την Ευρώπη σε δημοσιονομικά ζητήματα», σημειώνει ο κ. Βέμπερ.

Από την πλευρά του, Χέρμπερτ Ρόιλ, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνει: ««Ένταξη στην ΕΕ σημαίνει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη και όχι τεχνάσματα. Όποιος παίζει με τη φωτιά και αναζητά βοήθεια στη Ρωσία μπορεί να κάψει τα δάχτυλά του». Στο ίδιο κλίμα και ο Γκύντερ Κριχμπάουμ, εμπειρογνώμων σε ευρωπαϊκά θέματα επίσης από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, ο οποίος συνέστησε ότι όποιος θέλει βοήθεια από την ΕΕ να στρέψει την πυξίδα του στις Βρυξέλλες και όχι στη Μόσχα. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι «χάνει πολύτιμο χρόνο και εμπιστοσύνη, αντί να καταθέσει συγκεκριμένο και κοστολογημένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

«Η Ελλάδα ζητάει βοήθεια από τη Ρωσία»

«Η Ελλάδα θα ζητήσει από τη Ρωσία να βοηθήσει την πάσχουσα οικονομία της», σημείωνε στο κυριακάτικο δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό, το οποίο επικαλείτο πληροφορίες βάσει των οποίων «η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προτίθεται να ζητήσει τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά. Επιπλέον, θα επιδιώξει να εξαιρεθούν ελληνικά προϊόντα, όπως τα φρέσκα φρούτα, από την απαγόρευση που ισχύει από το καλοκαίρι στις εισαγωγές αγαθών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, θα υποβάλουν το σχετικό αίτημα τη Δευτέρα στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής τους στη Μόσχα».

Το δημοσίευμα παράλληλα σημείωνε: «Η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το βλέπει ως μία ευκαιρία να διασπάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποκτήσει νέα επιρροή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι παρατηρητές αναμένουν πως ο κ.Τσίπρας θέλει να αξιοποιήσει την επίσκεψή του διερευνώντας αν η κυβέρνησή του θα μπορούσε να λάβει νέα δάνεια από το Κρεμλίνο».