Δύσκολο έργο για τη νέα κυβέρνηση «ορόσημο» του Ιράκ

Δύσκολο έργο για τη νέα κυβέρνηση «ορόσημο» του Ιράκ

Ορκίστηκε χθες ο νέος πρωθυπουργός της χώρας που δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και όλες τις κοινότητες κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η νέα κυβέρνηση του Ιράκ, υπό τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, ορκίστηκε χθες ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας, το οποίο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης και ενέκρινε, με οριακή πλειοψηφία -177 από τους 328 βουλευτές- το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Ιρακινό πρωθυπουργό, κατά την οποία όπου συζήτησαν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστούν με τη νέα κυβέρνηση της Βαγδάτης στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συμφώνησαν στη σημασία που έχει η νέα κυβέρνηση να λάβει ταχέως συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις φιλοδοξίες και τα νόμιμα παράπονα του ιρακινού λαού» αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Ο Ιρακινός πρωθυπουργός εξέφρασε τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με όλες τις κοινότητες στο Ιράκ, καθώς και τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του Ιράκ στην καταπολέμηση αυτού του κοινού εχθρού» συμπλήρωσε η ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι η διαμόρφωση ενός νέου, χωρίς αποκλεισμούς, ιρακινού κυβερνητικού σχήματος είναι «ένα σημαντικό ορόσημο» για τη χώρα, στον αγώνα που δίνει κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ο Κέρι δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι η κυβέρνηση που σχηματίστηκε τη Δευτέρα στη Βαγδάτη έχει «τη δυνατότητα να ενώσει όλες τις διαφορετικές κοινότητες της χώρας σε ένα ισχυρό και ενωμένο Ιράκ και δίνει σε αυτές τις κοινότητες μια ευκαιρία να οικοδομήσουν ένα μέλλον που όλοι οι ιρακινοί επιθυμούν».

Ανέφερε επίσης ότι η διεθνής συμμαχία που σχηματίστηκε για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του Ισλαμικού Κράτους έχει ως στόχο να «συνεχιστεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια».Ο Τζον Κέρι αναμένεται να μεταβεί αυτή την εβδομάδα στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσει τη συμμαχία των προθύμων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι θα συναντηθεί αύριο και την Πέμπτη στη Σαουδική Αραβία με τους υπουργούς Εξωτερικών των έξι μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, του Ιράκ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου με θέμα την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε Αιγύπτιος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν χαιρέτησε την έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας της νέας ιρακινής κυβέρνησης υπό τον αλ-Αμπαντί και ζήτησε από όλες στις πλευρές να εργαστούν χωρίς καθυστέρηση. Η απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου να εγκρίνει τη νέα κυβέρνηση είναι ένα «βήμα προς την πολιτική σταθερότητα και την ειρήνη» στο Ιράκ, δήλωσε ο Μπαν όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του. Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε τώρα από όλους τους ιρακινούς πολιτικούς ηγέτες να «συνεχίσουν να συνεργάζονται και να λάβουν χωρίς καθυστέρηση μια απόφαση» για το διορισμό των υπουργών στις καίριες θέσεις της Άμυνας και των Εσωτερικών.

Ποια είναι η νέα κυβέρνηση του Ιράκ
Η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Χάιντερ αλ Αμπάντι, περιλαμβάνει μέλη της σιιτικής πλειοψηφίας του Ιράκ Κούρδους και σουνίτες. Αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της ενοποίησης της χώρας μετά την καταστροφική απώλεια εδαφών σε όλο το βόρειο Ιράκ από τη δράση του Ισλαμικού Κράτους.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Ιμπραχίμ Τζαφάρι, ενώ ο Άντελ Άμπντελ Μάχντι, του Ανωτάτου Ισλαμικού Συμβουλίου, διορίστηκε υπουργός Πετρελαίου. Ο Αμπάντι δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας, όμως υποσχέθηκε ότι θα το κάνει μέσα σε μία εβδομάδα. Ο πρώην πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι και ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Οσάμα αλ Νουτζάιφι αναλαμβάνουν αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.

Ο σουνίτης πολιτικός Σάλεχ αλ Μούτλακ, ο Κούρδος απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι και ο σιίτης Μπάχα αλ Αράτζι ανέλαβαν αντιπρόεδροι της κυβέρνησης. Τη θέση του Ζεμπάρι, ως επικεφαλής της ιρακινής διπλωματίας, διορίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Ιμπραχίμ Τζαφάρι. Το κοινοβούλιο του Ιράκ εξέλεξε επίσης αντιπροέδρους της χώρας (σ.σ. και όχι της κυβέρνησης, όπως αναφέρθηκε αρχικά) τον σιίτη πρώην πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, τον σουνίτη πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Οσάμα αλ Νουτζάιφι και τον σιίτη πρώην πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι.

Η νέα κυβέρνηση διαδέχεται αυτή υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι ο οποίος κατηγορείται από το εσωτερικό και το εξωτερικό του Ιράκ ότι «συνέβαλε» στην αυξανόμενη ισχύ του Ισλαμικού Κράτους στην κυρίως σιιτική χώρα με την αυταρχική πολιτική που ακολούθησε κατά της σουνιτικής μειοψηφίας.

Οι Κούρδοι βουλευτές είπαν ότι αποφάσισαν να τον στηρίξουν, όμως του δίνουν διορία τριών μηνών για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων ζητούν να επιτευχθεί μια συμφωνία για το ποσό που θα λαμβάνει από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό η αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν. Στην ομιλία του ο Αμπάντι δεσμεύτηκε να επιλύσει «όλες τις διαφορές» της Βαγδάτης με το Κουρδιστάν.

Οι σχέσεις της κυβέρνησης με το αυτόνομο Κουρδιστάν, που ήταν ανέκαθεν δύσκολες κυρίως με αφορμή τη διανομή των εσόδων από τους φυσικούς πόρους της περιοχής, εντάθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Διαβάστε ακόμη:

ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου και 1.420 νεκροί σε έναν μήνα στο Ιράκ

Τη στρατηγική του για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών παρουσιάζει ο Ομπάμα

Πώς η «μαύρη» αγορά πετρελαίου χρηματοδοτεί το «Ισλαμικό Κράτος»

ΗΠΑ: «Το Ισλαμικό Κράτος ξεπερνά όσα γνωρίζουμε»