Δυσοίωνη πρόβλεψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Πόσα εκατομμύρια Βρετανοί κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους

Δυσοίωνη πρόβλεψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Πόσα εκατομμύρια Βρετανοί κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους
Photo: pixabay.com
Τι αναφέρει το Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής.

Έως και 8 εκατομμύρια εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής.

Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει ήδη το 11% των εργασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια ποσότητα που θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπου 60% αν οι επιχειρήσεις εφαρμόσουν περισσότερο την τεχνολογία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη 27/3 από το think tank.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτές της μερικής απασχόλησης, της εισόδου και του back-office, όπως η εξυπηρέτηση πελατών, αλλά και οι υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση καθώς επενδύει ολοένα και περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παραγωγικότητας.

Το IPPR ανέλυσε 22.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς και δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη «θα αλλάξει τα δεδομένα για εκατομμύρια από εμάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση έχει ήδη αναγνωρίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τις θέσεις εργασίας, όπως αναφέρει και στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο.

Η κυβερνητική πολιτική θα κάνει τη διαφορά μεταξύ της απώλειας θέσεων εργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της υιοθέτησης της Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με την έκθεση.

Μοντελοποιώντας τις πιθανές επιπτώσεις, το IPPR διαπίστωσε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να προσθέσει έως και 306 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως στην οικονομία χωρίς απώλειες θέσεων εργασίας στο καλύτερο σενάριο.

Χωρίς αλλαγή πολιτικής, η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαφανίσει 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το Υπουργείο Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας χαρακτήρισε την έρευνα «εξαιρετικά κερδοσκοπική», λέγοντας σε ανακοίνωσή του ότι η τεχνητή νοημοσύνη συνεισφέρει ήδη περισσότερα από 3,7 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: