Κάποιοι μάνατζερ πιστεύουν ότι είναι ώρα να σας αντικαταστήσουν με την τεχνητή νοημοσύνη

Κάποιοι μάνατζερ πιστεύουν ότι είναι ώρα να σας αντικαταστήσουν με την τεχνητή νοημοσύνη
Photo: pixabay.com
Σε νέα έρευνα, σχεδόν οι μισοί διευθυντές (48%) ανέφεραν ότι οι εταιρείες τους θα επωφεληθούν από την αντικατάσταση ανθρώπινων εργαζομένων με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την άνθιση της τεχνητής νοημοσύνης την περασμένη άνοιξη, θυμίζοντας μια άλλη ανθοφορία: την «τουλιπομανία» της Χρυσής Εποχής της Ολλανδίας, ένα από τα πιο διαβόητα παραδείγματα οικονομικής φούσκας στην ιστορία. Μπορεί οι άνθρωποι να είναι μπερδεμένοι σχετικά με το αν η τεχνητή νοημοσύνη θα υποκαταστήσει τη δουλειά σας ή θα την βελτιώσει, αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι διευθυντές αρχίζουν να στρέφουν αυτές τις καινοτομίες εναντίον των εργαζομένων.

Δεν χρειάζεται να κοιτάξετε πέρα από την IBM, της οποίας οι μετοχές έχουν εκτοξευθεί κατά σχεδόν 17% από την αρχή του έτους – ένα όφελος που αποδίδεται εν μέρει στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης από την εταιρεία. Ο διευθύνων σύμβουλος της IBM, Arvind Krishna, μίλησε ανοιχτά για το γεγονός ότι πολλές θέσεις εργασίας στην IBM μπορεί να αντικατασταθούν εν μέρει ή πλήρως από την τεχνητή νοημοσύνη. Σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε στο Fortune ανέφερε ότι έχει χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται σε κυρίως χειρωνακτικά καθήκοντα στον τομέα των ανθρωπίνων πόρων από 700 σε 50, γεγονός που επέτρεψε στην εταιρεία να επικεντρωθεί σε άλλα πράγματα.

Αλλά η άποψη του Krishna είναι κάπως μπερδεμένη ως προς το ζήτημα: πρώτα είπε ότι ορισμένοι ρόλοι θα αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη και μετά δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες θα εξαλείψει. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει ασαφές το πώς οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα υποδεχτούν και θα εφαρμόσουν την τεχνητή νοημοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, τα αφεντικά εξετάζουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της IBM, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα: Ένα αδιανόητα μεγάλο ποσοστό (41%) των μάνατζερ ελπίζει να αντικαταστήσει τους εργαζομένους με φθηνότερα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης φέτος, σύμφωνα με έρευνα γνώμης της εταιρείας λογισμικού beautiful.ai με τη συμμετοχή 3.000 διευθυντών.

Η έκθεση έρχεται σε μια περίοδο έξαρσης οργής και ευρύτερης αστάθειας των εργαζομένων. Σύμφωνα με έρευνα της BambooHR, οι εργαζόμενοι αισθάνονται πιο άσχημα για τη δουλειά τους από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της μεταπανδημικής περιόδου.

Η αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ ξεπέρασε πρόσφατα τον πληθωρισμό, αν και μετά από χρόνια αστάθειας είναι λογικό ότι πολλά νοικοκυριά δεν αισθάνονται τον αντίκτυπο αυτών των ποσοτικών δεδομένων στα πορτοφόλια τους. Αν και η δημοτικότητα των συνδικάτων αυξήθηκε πρόσφατα (εν μέσω ερευνών σχετικά με τον θετικό οικονομικό αντίκτυπο ενός εργατικού σωματείου), τα ποσοστά συνδικαλιστικής οργάνωσης εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό μετά από δεκαετίες παρακμής. Ο αγώνας για μισθολογικές αυξήσεις και αξιοπρεπείς απολαβές κατέστη εμφανής πέρυσι καθώς η απεργιακή δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 280% σε ετήσια βάση.

Οι μάνατζερ πώς αντιδρούν απέναντι στο δίλημμα εάν θα δώσουν αύξηση ή θα προσλάβουν ένα ρομπότ. Στη νέα έρευνα, σχεδόν οι μισοί διευθυντές (48%) ανέφεραν ότι οι εταιρείες τους θα επωφεληθούν από την αντικατάσταση ανθρώπινων εργαζομένων με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Και το 45% βλέπει αυτές τις καινοτομίες ως μια ευκαιρία να «μειώσουν τους μισθούς των εργαζομένων, επειδή απαιτείται λιγότερη εργασία με ανθρώπινο δυναμικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com