«Δωρεά» 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία δια χειρός Μέρκελ

«Δωρεά» 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία δια χειρός Μέρκελ
epa05021852 Greek Prime Minister Alexis Tsipras (C) stands between German Chancellor Angela Merkel (R) and European Commission President Jean- Claude Juncker (L) prior to a EU Council informal meeting after the second day of the Valletta Summit on Migration 2015, in Valletta, Malta, 12 November 2015. European and African leaders meet in Malta for a two-day migration summit, as Europe struggles to stem the flow of people attempting to reach its shores. EPA/ARMANDO BABANI

Η πίεση της Γερμανίδας καγκελαρίου για εμπλοκή της Τουρκίας στο μεταναστευτικό επικυρώνεται στη Σύνοδο της Μάλτας.

Προς την επικύρωση της οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος οδεύει η ΕΕ με προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις τελευταίες ανταποκρίσεις των διεθνών ΜΜΕ από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έπειται από προτροπή της Άνγκελα Μέρκελ, αναμένεται να γίνει δεκτό το τουρκικό αίτημα για συμμετοχή του προέδρου Ερντογάν σε επόμενη σύνοδο των Ευρωπαίων για το ζήτημα, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου.

Προσχέδιο εγγράφου που δημοσιεύουν οι Financial Times, αναφέρει ότι ίσως ζητηθεί από την Ελλάδα να καταβάλλει κι εκείνη ένα ποσό της τάξης των 31,3 εκατ. ευρώ στο ταμείο για την Τουρκία, παρότι ίσως τελικά η χώρα μας εξαιρεθεί από τη διαδικασία καθώς σηκώνει εδώ και χρόνια τεράστιο μέρος από το βάρος των μεταναστευτικών ροών.

Η συνεισφορά κάθε χώρας στο ταμείο των 3 δισ. ευρώ αναμένεται να υπολογιστεί με βάση τις οικονομικές δυνατότητες κάθε χώρας. Σύμφωνα με το έγγραφο των FT η Γερμανία θα δώσει τα περισσότερα χρήματα – περίπου 534 εκατ. ευρώ, ενώ η Γαλλία θα κληθεί να πληρώσει 387 εκατ. ευρώ.

Δεύτερη στη λίστα των πληρωμών, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, θα είναι η Βρετανία, με προσφορά 410 εκατ. ευρώ. Εντολή η οποία δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτή με ευχαρίστηση από το Λονδίνο, καθώς την ίδια ώρα η χώρα επιχειρεί να αλλάξει πλήρως τις σχέσεις της με την ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ΕΕ το οποίο θα πραγματοποιηθεί έως το 2017. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η Βρετανία έχει ήδη «αυτοεξαιρεθεί» από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων, το οποίο προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε ακόμη: Ταμείο 1,8 δισ. ευρώ για την μετανάστευση από την Αφρική ετοιμάζει η ΕΕ