“Έφυγε” από τη ζωή ο εμβληματικός Αμερικανός συγγραφέας Cormac McCarthy

“Έφυγε” από τη ζωή ο εμβληματικός Αμερικανός συγγραφέας Cormac McCarthy
epa00985857 This handout photo released by the Pulitzer Prizes on 17 April 2007 shows an undated image of US author Cormac McCarthy, who received the Pulitzer Prize for fiction 16 April 2007 for his work 'The Road.' EPA/THE PULITZER PRIZES / HANDOUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Cormac McCarthy προτιμούσε να ζει απομονωμένος, γράφοντας και διαβάζοντας, αποφεύγοντας τους δημοσιογράφους και τις συνεντεύξεις, αφήνοντας ελάχιστες πληροφορίες για τη ζωή και τις σκέψεις του να διαρρεύσουν στον Τύπο.

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Cormac McCarthy, από φυσικά αίτια στο σπίτι του στη Santa Fe.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House. H ανακοίνωση αναφέρει: «Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας Cormac McCarthy πέθανε σήμερα από φυσικά αίτια στο σπίτι του στη Santa Fe του Νέου Μεξικού. Ήταν 89 ετών. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο γιος του, John MacCarthy».

Βραβευμένος με Πούλιτζερ, αλλά και με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ, ο Κόρμακ Μακάρθι, αν και δεν πήρε ποτέ το Νόμπελ Λογοτεχνίας, θεωρείται ισάξιος του Γουίλιαμ Φόκνερ. Ο πιο διάσημος κριτικός λογοτεχνίας στον κόσμο, ο Χάρολοντ Μπλουμ, συγγραφέας της εμβληματικής λογοτεχνικής μελέτης «Ο Δυτικός Κανόνας: Τα βιβλία και τα σχολεία των εποχών», θεωρούσε τον Μακάρθι ένας από τους τέσσερις πιο σημαντικούς συγγραφείς της εποχής του, μαζί με τον Τόμας Πίντσον, τον Φίλιπ Ροθ και τον Ντον Ντελίλο. To πιο σημαντικό βιβλίο του, ο «Ματωμένος Μεσημβρινός», θεωρείται από το περιοδικό Time «ένα από τα 100 καλύτερα βιβλία στην αγγλική γλώσσα από το 1923 ως τις μέρες μας».

Άλλα βιβλία του McCarthy που έχουν αναγνωριστεί από τους κριτικούς είναι το «Όλα τα όμορφα άλογα» (All the Pretty Horses) και το «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους» (No Country for Old Men), που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία.

Το 2012 έγραψε το σενάριο του «The Counselor» που έγινε ταινία από τον σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ.

Ο McCarthy εξερεύνησε τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης στα μυθιστορήμά του. Ορισμένοι κριτικοί λογοτεχνίας τον αποκάλεσαν κληρονόμο των William Faulkner και Herman Melville, συγγραφέων με τους οποίους μοιραζόταν ενδιαφέρον για θέματα απώλειας, βάσανα, αιματοχυσία και τη μοίρα.

«Αν κάτι δεν αφορά τη ζωή και τον θάνατο δεν έχει ενδιαφέρον», είχε πει ο κ. McCarthy στο περιοδικό Rolling Stone.

Ο κ. McCarthy ήταν κάτι περισσότερο από μια καλτ φιγούρα, ένας «συγγραφέας» που αρνιόταν να μιλήσει στους περισσότερους δημοσιογράφους και φημολογούνταν ότι ζούσε σαν ερημίτης. Κανένα από τα πρώτα πέντε βιβλία του δεν πούλησε πάνω από 3.000 αντίτυπα. Η αρχή της επιτυχίας ξεκίνησε με το «Ματωμένος Μεσημβρινός» το 1985.

Ο Στίβεν Κινγκ, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μακάρθι, έγραψε στο Twitter: «Ο Κόρμακ Μακάρθι ήταν ίσως ο μεγαλύτερος Αμερικανός μυθιστοριογράφος της εποχής μου. Μπορεί να έφυγε πλήρης ημερών, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό σύνολο έργων, αλλά εξακολουθώ να θρηνώ για την απώλειά του».

Το πεζογραφικό ύφος του McCarthy ήταν ιδιαίτερο, μπαίνοντας σε συγκρίσεις με τον Τζέιμς Τζόις και τον Σαίξπηρ.

Άρχισε να χρησιμοποιεί όλο και λιγότερα σημεία στίξεις, περιορίζοντας τη χρήση των κομμάτων και καταργώντας εντελώς τις άνω και κάτω τελείές και τα εισαγωγικά. Αφοσιώθηκε, στην παραδοσιακή σύνταξη και εμπλούτισε τα μυθιστορήματά του με ασαφείς λέξεις, ενώ χρησιμοποιούσε νατουραλιστικούς διαλόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: