Εγκρίθηκαν από τη βουλή τα προαπαιτούμενα μέτρα – Αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Εγκρίθηκαν από τη βουλή τα προαπαιτούμενα μέτρα – Αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, των Βρυξελλών, Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015. Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, των Βρυξελλών. Όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των προέδρων, μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου

Με βαριές απώλειες και πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της κυβέρνησης δόθηκε τo πράσινο φως για τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους.

Εγκρίθηκαν με τις ψήφους 229 βουλευτών από την πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών τα προαπαιτούμενα μέτρα που περιέχονται στο νομοσχέδιο «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη συμφωνίας με τον ΕΜΣ».

Αναλυτικά, σε σύνολο 299 παρόντων, “ναι” ψήφισαν οι 229, “όχι” οι 64 και “παρών” δήλωσαν 6.

Από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 32 ψήφισαν “όχι” και 6 “παρών”, ενώ οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ψήφισαν θετικά.

ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή ψήφισαν “όχι”.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, «Όχι» είπαν οι: Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Γιάνη Βαρουφάκη, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστα Ήσυχο, Δημήτρη Κοδέλα, Ελένη Σωτηρίου, Β. Χατζηλάμπρου, Γ. Σταθά, Κ. Ζαχαριάς, Θ. Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μ. Κριτσωτάκης, Δ. Χαραλαμπίδου, Ι. Γαϊτάνη, Ραχήλ Μακρή, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στ. Σαμοϊλης, Στ. Σαμουήλ, Κ. Δερμιτζάκης, Θ. Πετράκος, Ελένη Ψαρέα, Ε. Ουζουνίδου, Γ. Ζερδελής, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζ. Ζάνας, Στ. Λεουτσάκος, Β. Κυριακάκης.

«Παρών» δήλωσαν οι: Βασιλική Κατριβάνου, Χρ. Καραγιαννίδη, Δ. Βαξεβανάκης, Ηρώ Διώτη.

«Απούσα» ήταν η Αλεξάνδρα Τσανάκα.

Σημειώνεται ότι υπό την προϋπόθεση ότι η ψηφοφορία αποτελεί και άτυπη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση έχει τυπικά απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή.

Κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ότι δεν πρόκειται να γίνουν κάποιες άμεσες κινήσεις αυτή τη στιγμή. “Δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, συνεχίζουμε όσοι είμαστε”, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι “δεδομένη”, το ίδιο και η δεδηλωμένη.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πόσοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα παραδώσουν την έδρα τους στο κόμμα, τιμώντας το συμφωνητικό που έχουν ήδη υπογράψει μετά την εκλογή τους τον Ιανουάριο.

«Αναμενόμενο» χαρακτήρισε το αποψινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Μπαλάφας. «Θεωρώ πολύ θετικό ότι με ευρύτατη πλειοψηφία η δέσμευση που είχαμε προς την πλευρά των δανειστών υπερψηφίστηκε από τη Βουλή. Συνεχίζουμε», είπε ο κ. Μπαλάφας.