Εκατόμβη νεκρών στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία

Εκατόμβη νεκρών στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία

Νέα «μαύρη» σελίδα γράφεται στην ιστορία της πιο φτωχής χώρα του κόσμου - Στρατιωτικές δυνάμεις στέλνει η Γαλλία με την έγκριση του ΟΗΕ.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Μπανγκουί, την πρωτεύουσα της Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας, όπου περισσότεροι από 300 άνθρωποι υπολογίζεται από τον Ερυθρό Σταυρό πως έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο τα τελευταία 24ωρα, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί το Σαββατοκύριακο.

Το γραφείο του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία «επισήμανε ότι οι σκοτωμοί συνεχίστηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας που πέρασε, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων», ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε σήμερα «μεγάλη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ των κοινοτήτων» στην χώρα αυτή και απηύθυνε έκκληση για την προστασία των αμάχων. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Μπαν «απευθύνει έκκληση σε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Αυτός ο τρομακτικός κύκλος βίας και αντιποίνων πρέπει να σταματήσει αμέσως, οι άμαχοι πρέπει να προστατευθούν».

Ο νέος κύκλος βίας στη φτωχότερη χώρα του κόσμου ξεκίνησε την Πέμπτη όταν παραστρατιωτικοί Χριστιανοί, προσκείμενοι στον αποπεμφθέντα πρόεδρο της χώρας, Φρανσουά Μποζίζ, διεξήγαγαν μια σειρά απο επιθέσεις από τα βόρεια της πρωτεύουσας, προκαλώντας έτσι τα αντίποινα από Μουσουλμάνους παραστρατιωτικούς που πρόσκεινται στη νέα ηγεσία της χώρας υπό τον Μισέλ Ντζοτοντία, τον πρώτο ισλαμιστή πρόεδρο σε μία χώρα όπου πλειοψηφία αποτελεί ο χριστιανικός πληθυσμός.

Οι κάτοικοι του Μπάνγκουι έκαναν λόγο για μάχες με όπλα στις γειτονιές τους και πολλοί ήταν εκείνοι που αναζήτησαν καταφύγιο στο μοναδικό αεροδρόμιο της χώρας, το οποίο φρουρούσαν Γάλλοι στρατιώτες. Πολλές χριστιανικές κοινότητες κάνουν λόγο για αγριότητα από την πλευρά των μουσουλμάνων παραστρατιωτικών Σελέκα που συχνά πολεμούν μόνο με μασέτες.

1/6

Διαβάστε ακόμη: Παγκόσμια συγκίνηση για τον «Τάτα»

Μέχρι αυτήν την στιγμή 700 περίπου Γάλλοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου από χθες ξεκίνησε η στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας, η οποία αποσκοπεί στην επάνοδο της σταθερότητας στην χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ανακοινώσει ότι οι γαλλικές δυνάμεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία θα διπλασιάζονταν «σε μερικές ημέρες ή ακόμη και σε μερικές ώρες» για να φτάσουν τους 1.600 στρατιώτες, ενώ δήλωσε ακόμη ότι η Αφρική οφείλει, για να «ελέγχει την μοίρα της, να εγγυάται πλήρως την ασφάλειά της» και δεσμεύτηκε ότι το Παρίσι θα βοηθήσει στην εκπαίδευση και στην διοικητική διάρθρωση αν η ήπειρος αποκτήσει μια δύναμη ταχείας δράσης.

«Η γαλλική επέμβαση θα είναι γρήγορη, αποτελεσματική και οι στρατιώτες θα πρέπει να αφοπλίσουν όλες τις πολιτοφυλακές και τις ένοπλες ομάδες που τρομοκρατούν τον πληθυσμό, ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να επιτραπεί η διενέργεια ελεύθερων και πλουραλιστικών εκλογών. Η Γαλλία διατίθεται να προσφέρει κάθε συνδρομή σε αυτήν την δύναμη, παρέχοντας στρατιωτικά στελέχη και μετέχοντας σε εκπαιδευτικές δράσεις. Μπορεί να εκπαιδεύει ετησίως 20.000 στρατιώτες», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον περίπου 40 Αφρικανών ηγετών οι οποίοι μετέχουν στην σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Αφρική, η οποία διεξάγεται στο Παρίσι.

Εν τω μεταξύ χθες πρώην μέλη των Σελεκά και στοιχεία πολιτοφυλακών «πολιόρκησαν σπίτια και σκότωσαν ενήλικες και παιδιά (…) και εκατοντάδες σπίτια πυρπολήθηκαν στην πόλη Μποσανγκόα», στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Από την πλευρά της και η επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα» που βρίσκεται στο κέντρο της αφρικανικής ηπείρου και δεν διαθέτει υποδομές ικανές να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση σε φάρμακα και τρόφιμα.

Διαβάστε ακόμη: Δέκα διάσημα αποφθέγματα του Νέλσον Μαντέλα