Σοκ από τις εκλογές στην Αυστρία: Οριακό προβάδισμα της Ακροδεξιάς

Σοκ από τις εκλογές στην Αυστρία: Οριακό προβάδισμα της Ακροδεξιάς

Τη Δευτέρα το απόγευμα θα ανακοινωθεί ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας.

Τη Δευτέρα το απόγευμα θα είναι δυνατόν να ειπωθεί ποιος θα είναι για τα επόμενα έξι χρόνια ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας και εάν θα γίνει η χώρα το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ με ακροδεξιό Πρόεδρο, όταν πλέον θα έχουν καταμετρηθεί και οι επιστολικές ψήφοι που ανέρχονται σε περίπου 900.000 και αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων της κάλπης την Κυριακή το βράδυ, προηγείται ο 45χρονος υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, με 51,9%, του 72χρονου υποψήφιου των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, με ποσοστό 48,1%.

Συνοπολογιζόμενων και των προβλέψεων για το αποτέλεσμα των επιστολικών ψήφων με ένα ποσοστό λάθους στο 0,7%, το τελικό αποτέλεσμα φέρεται ότι θα είναι στο 50 – 50 για έκαστο των υποψηφίων, που σημαίνει ότι και στο οριστικό τελικό αποτέλεσμα η διαφορά των δύο υποψηφίων θα είναι ιδιαίτερα οριακή, σε λίγες μόνον χιλιάδες ψήφους, όποιος και να είναι τελικά ο νικητής και ως εκ τούτου ο μελλοντικός ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Σε πρώτες δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο Νόρμπερτ Χόφερ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, προσθέτοντας πως όποιος και να είναι τελικά ο νικητής, ο νέος πρόεδρος πρέπει να προσπαθήσει να ενώσει την Αυστρία. Ο ίδιος ήταν πάντα και παραμένει αισιόδοξος, ωστόσο η ένταση και αγωνία για το αποτέλεσμα ήταν πρωτοφανής για βραδιά εκλογών.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, παραπέμποντας στην ανοικτή ακόμη καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, ενώ σε σχετική ερώτηση παρατήρησε πως χαρακώματα ανοίγονται σε κάθε εκλογικό αγώνα.

Η προσφυγική κρίση έδρασε ως καταλύτης

Δεκάδες χιλιάδες Αυστριακοί στις αρχές Οκτωβρίου του 2015 δήλωναν τη στήριξή τους στους πρόσφυγες. Όμως οι 90.000 αιτήσεις ασύλου, περισσότερες από αυτές στη Γερμανία, και το κύμα των σεξουαλικών επιθέσεων στην Κολωνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έκανε το εθνικιστικό κόμμα των Ελευθέρων να φαίνεται ως «σωτήριο».

Ωστόσο, όποιος και αν αναδειχθεί νικητής στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα πιθανώς να αποτελέσει ένα νέο υψηλό για την ακροδεξιά της Ευρώπης, όντως ακόμα πιο αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι θα καταγραφεί σε μια σχετικά εύπορη χώρα με συγκριτικά χαμηλή, αν και αυξανόμενη, ανεργία.