ΕΚΤ: Τα NPLs μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Τα NPLs μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη

«Πονοκέφαλος» τα κόκκινα δάνεια και η αργή εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

Έχουν περιοριστεί οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, ωστόσο τα ρίσκα παραμένουν σημαντικά και έχουν αυξηθεί σε κάποιες περιοχές τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με τη μηνιαία Financial Stability Report της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Στην έκθεση τονίζεται πως οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους έχουν ενταθεί, τη στιγμή που η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα είναι αργή και ο κίνδυνος ξαφνικής ανατιμολόγησης στις αγορές ομολόγων παραμένει σημαντικός, πιθανώς οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες κεφαλαίου.

Η προειδοποίηση της κεντρικής τράπεζας έρχεται καθώς η ευρωζώνη απολαμβάνει το καλύτερο σερί θετικών οικονομικών στοιχείων εδώ και μια δεκαετία, πράγμα που αυξάνει τις προσδοκίες η ΕΚΤ να αρχίσει σύντομα να αντιστρέφει τα άνευ προηγουμένου μέτρα τόνωσης, επισημαίνει το Reuters.

«Οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί τους τελευταίους έξι μήνες», ανέφερε η ΕΚΤ. «Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, τα spreads στην ευρωζώνη περιορίστηκαν, οι συνθήκες πίεσης στο κρατικό χρέος βελτιώθηκαν κάπως, μετά την έκβαση των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία», πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε, οι κίνδυνοι που προέρχονται από μια ακόμη πιο ραγδαία ανατιμολόγηση στις παγκόσμιες αγορές σταθερού εισοδήματος σχετίζονται κυρίως με «εξάπλωση» από τις ΗΠΑ της τάσης αύξησης των επιτοκίων, αλλά μια παρατεταμένη περίοδος αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας ή μεγαλύτερων από το αναμενόμενο πληθωριστικών πιέσεων επίσης θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα ρίσκα.

«Οι κίνδυνοι ανατιμολόγησης στις αγορές σταθερού εισοδήματος παραμένουν σημαντικοί», υπογράμμισε η κεντρική τράπεζα. «Υπάρχουν (…) κίνδυνοι, οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης να αυξηθούν απότομα, χωρίς ταυτόχρονη βελτίωση στις προοπτικές ανάπτυξης».

Η ΕΚΤ ξεχώρισε την αναβάθμιση των προσδοκιών για αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ ως βασικό κίνδυνο και προειδοποίησε ότι μια ανατιμολόγηση στις αγορές ομολόγων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες κεφαλαίου από τους επενδυτές.

Η επίλυση του θέματος των κακών δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών αποτελεί κορυφαία ανησυχία, ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, αλλά η πρόοδος έχει σταθεί βραδεία μέχρι στιγμής, τόνισε η τράπεζα.

Στο μεταξύ, η κερδοφορία των τραπεζών είναι χαμηλή και οι αποτιμήσεις στην αγορά δεν υπονοούν επικείμενη «ανακούφιση», παρότι οι πιέσεις έχουν μετριαστεί το τελευταίο διάστημα.

Η ΕΚΤ τόνισε ακόμη ότι το Brexit προς το παρόν δεν αποτελεί μία από τις κύριες ανησυχίες της για τη σταθερότητα.