«Εκτοξεύτηκε» το έλλειμμα στο Ισραήλ λόγω του πολέμου – Μειώθηκε 50% το εμπόριο με την Τουρκία

«Εκτοξεύτηκε» το έλλειμμα στο Ισραήλ λόγω του πολέμου – Μειώθηκε 50% το εμπόριο με την Τουρκία
Photo: AFP
Στα 22,9 δισ. σέκελ (6 δισ. δολάρια) από έλλειμα 4,6 δισ. σέκελ τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ραγδαία αύξηση εμφάνισε το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ισραήλ μέσα στον Οκτώβριο, λόγω της εκτίναξης των αμυντικών δαπανών που προκαλεί ο πόλεμος με τη Χαμάς στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ, το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε τα 22,9 δισ. σέκελ (6 δισ. δολάρια) από έλλειμα 4,6 δισ. σέκελ τον Σεπτέμβριο του 2023 και έλλειμμα 3,1 δισ. σέκελ τον Οκτώβριο του 2022.

Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, το έλλειμμα για το περασμένο 12μηνο διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Οκτώβριο έναντι 1,5% τον Σεπτέμβριο.

Ακόμα, τα κρατικά έσοδα στο Ισραήλ υποχώρησαν σε μηνιαίο βαθμό κατά 15,2% τον Οκτώβριο, λόγω των φορολογικών αναβολών και των χαμηλότερων εσόδων από την κοινωνική ασφάλιση ως αποτέλεσμα του πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βουτιά» στο διμερές εμπόριο με την Τουρκία

Εξάλλου, το διμερές εμπόριο του Ισραήλ με την Τουρκία έχει υποχωρήσει 50% από τότε που άρχισε η κλιμάκωση των μαχών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εν μέσω και της στάσης που έχει κρατήσει η Άγκυρα απέναντι στο Ισράηλ.

«Από τις 7 Οκτωβρίου, παρατηρούμε ότι το αμοιβαίο εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μειώθηκε κατά περισσότερο από 50% σε σύγκριση με πέρυσι» δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος Εμπορίου, Ομέρ Μπολάτ, μιλώντας στο Κουβέιτ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com