«Η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της» το μήνυμα Σαμαρά στη ΔΕΘ (Βίντεο)

«Η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της» το μήνυμα Σαμαρά στη ΔΕΘ (Βίντεο)

«Οδικό χάρτη» για την οικονομία με μειώσεις φόρων παρουσίασε ο πρωθυπουργός, ενώ είπε πως η χώρα θα λάβει επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 79ης Διεθνούς Έκθεσης.

«Η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της, πληγωμένη, αλλά σηκώνεται, δεν κοιτάει πια πίσω στο χθες, που τόσο μας πλήγωσε, κοιτάει στο αύριο, στη νέα Ελλάδα, από τη διαρκή κατρακύλα στη διαρκή άνοδο», ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του πρωθυπουργού, η οποία ξεκίνησε με αναφορά στο πακέτο μέτρων φοροελάφρυνσης των πολιτών.

«Η υπερφορολόγηση πρέπει επιτέλους να τελειώσει, αλλά πρέπει να τελειώσει σταδιακά για να μη γυρίσουμε στα ελλείμματα», είπε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%. Ο φόρος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και προκάλεσε μεγάλη οικολογική επιβάρυνση, συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε ακόμη περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία και «αισθητή μείωση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά καιδιορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Όπως είπε, σε μερικά χρόνια ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει ανταποδοτικός φόρος και θα αποτελεί το βασικό έσοδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε η τελευταία να έχει κίνητρο να φέρει οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν μαζί με τις τεχνικές τους λεπτομέρειες στην επικείμενη κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά το πρόσημο της οικονομίας θα είναι θετικό, το τελευταίο τρίμηνο του 2014, ύστερα από 34 τρίμηνα, και παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» για την πορεία της χώρας, με «μόνο όπλο την αλήθεια» όπως υπογράμμισε.

«Μιλάμε για επόμενα βήματα, που αφορούν στη σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων με μέγιστο το 32% από 42% σήμερα, τη μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25% σήμερα, τη μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους. Και τη μείωση του ίδιου του ΕΝΦΙΑ…» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Όλα αυτά, όμως, γίνονται σταδιακά, προσεκτικά. Να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ποτέ τη χώρα να επιστρέψει στα ανεξέλεγκτα ελλείμματα και στα ανεξέλεγκτα χρέη. Δεν θα επιτρέψουμε, ποτέ ξανά, να αναγκαζόμαστε ως Λαός, ως χώρα, να περιφερόμαστε ζητώντας δανεικά για να βγάλουμε το μήνα ή για να βγάλουμε τη χρονιά. Αυτό που όλα τα άλλα σύγχρονα κράτη διαθέτουν εδώ και έναν αιώνα, αυτό που δεν κατάφερε η Ελλάδα να αποκτήσει στα 184 χρόνια της, ως ελεύθερο κράτος, τώρα το έχει: Πλήρη καταγραφή και τακτοποίηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών μας. Ώστε να είναι ευκολότερη η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Κι ώστε να μπορούν να μοιράζονται τα βάρη πιο δίκαια».

Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν κοιτάει πια πίσω στο χθες, αλλά κοιτάζει μπροστά. «Περνάμε από τη διεθνή κατρακύλα στην άνοδο με ανάπτυξη και με καθημερινή μείωση της ανεργίας», σημείωσε.

Σημείωσε ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την έκδοση των συντάξεων, ώστε αυτή να επιτυγχάνεται «με το πάτημα ενός κουμπιού», ενώ δεσμεύτηκε για άμεση αποκατάσταση των ενστόλων, με σημαντικές αυξήσεις, όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα. «Η αποφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί τουλάχιστον όσο μας επιτρέπουν οι αναγκες του προϋπολογισμού» είπε ο κ. Σαμαράς.

Μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις
«Προχωράμε σε πρωτοβουλίες σημαντικές, όπως τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για επιχειρήσεις ενεργοβόρες και την εξίσωση των τιμολογίων μέσης και υψηλής τάσης, που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων. Θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα τους Τέλος, διερευνούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών, με πρώτη εδώ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να έχουμε ακόμα ένα όπλο κατά της επιχειρηματικής μετανάστευσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Βιωσιμότητα του χρέους με… «σφραγίδα»
Επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο, θα πάρει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ.

«Ήδη, παρά το γεγονός ότι το χρέος της χώρας παραμένει πολύ υψηλό, για πρώτη φορά σε απόλυτο αριθμό άρχισε να μειώνεται. Έστω και οριακά, πάντως μειώνεται πια. Κι όταν φανεί η αύξηση του ΑΕΠ, θα μειώνεται όλο και ταχύτερα και ως ποσοστό. Γιατί έχει χρέος διά ΑΕΠ. Όταν το ΑΕΠ μεγαλώσει με την Ανάπτυξη, το χρέος, συνολικά ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειώνεται. Άλλωστε, οι πληρωμές της Ελλάδας σε τόκους είναι οι χαμηλότερες εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Κι αυτό, γιατί τα επιτόκιά μας έχουν πέσει πολύ. Προσέξτε, μας έχουν δανείσει με επιτόκια 0,80% και 1,7%. Ξέρετε καμία άλλη χώρα, ξέρετε πολλές χώρες να δανείζονται με αυτά τα επιτόκια; Και κάποιοι, αν θυμάστε, φώναζαν μέχρι πριν λίγους μήνες για… τοκογλύφους. Τέτοια ψέματα ακούγονταν μέχρι πριν λίγο. Όργιο μαύρης προπαγάνδας και παραπληροφόρησης…», είπε.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «αξιολόγηση δεν σημαίνει απόλυση» και ότι «οι άξιοι και οι εργατικοί πρέπει να αμείβονται και οι ανάξιοι να παραμερίζονται».

Παράλληλα άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ λαϊκισμού». «Η Ελλάδα βρίσκει σταδιακά το βηματισμό της… Υπάρχουν βεβαια και εκείνοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αλλάξει τίποτε. Δεν ήθελαν π.χ. να τελειώσει η σπατάλη στα δημόσια νοσοκομεία, αντιστέκονται λυσσαλέα σε κάθε ιδιωτικοποίηση, με μένος σε κάθε επένδυση, απειλούν τον επενδυτή που δίνει θέσεις εργασίας και εισόδημα, τρομοκρατούν τους δημοσίους υπαλλήλους ότι κινδυνεύουν με μαζικές απολύσεις. Λένε ψέματα», υποστήριξε.

Πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Όλο και περισσότεροι θεωρούν ως δεδομένο ότι αυτή η Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκραατίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός και τάχθηκε κατά της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές για το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί, όπως είπε, η χώρα θα μπει σε «περιπέτεια» και θα «τιναχθούν όλα στον αέρα».

Χαρακτήρισε «επικίνδυνους» όσους θέλουν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές και εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον χαρακτήρισε «σκιά από το παρελθόν», είπε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «παίζουν τα ρέστα τους» και προέβλεψε ότι θα χάσουν και αυτό το στοίχημα. Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «δημαγωγία» και «λαϊκισμό», ότι δεν έχει πρόγραμμα και ότι θέλει την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι», τονίζοντας παράλληλα: «Τους έχει καταλάβει πια ο λαός».

Έκανε, δε, ιδιαίτερη αναφορά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών του στο θέμα της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι υπερασπίζονται τρομοκράτες και αντιδρούν στη δημιουργία φυλακών υψηλής ασφάλειας. Αναφέρθηκε και στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ΝΑΤΟ και αναρωτήθηκε: «Αν δεν υπήρχε το ΝΑΤΟ, πώς θα έλεγα στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν ότι η Κύπρος είναι μία;».

Ειδική αναφορά στις ανασκαφές της Αμφίπολης και συσχέτιση με το θέμα των Σκοπίων
Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στην ανασκαφή στην Αρχαία Αμφίπολη, χαρακτηρίζοντας «μίζερους» όσους έσπευσαν να υποβαθμίσουν την ανακάλυψη. «Οι ανασκαφές στον τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη Σερρών, προχωρούν με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κανείς δεν μπορεί να πει τι κρύβει ο τάφος, αλλά ένας μακεδονικός τάφος με αυτές τις διαστάσεις είναι κάτι μεγάλο και ακόμα μια επιβεβαίωση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» είπε και άσκησε κριτική στους «μίζερους» που προσπάθησαν να μειώσουν τη σημασία του. Πρόσθεσε ότι αναγκάστηκαν να σιγήσουν, ύστερα από τη διεθνή συγκίνηση, που προκάλεσε. Με αυτήν την αφορμή ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις «προσπάθειες των Σκοπιανών, που χτίζουν αρχαία αγάλματα – καρικατούρες» για να οικειοποιηθούν τη Μακεδονία και σημείωσε πως αποδεικνύεται ότι «τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια».

Το μέλλον της χώρας και το… φιλότιμο
Δύο δρόμους έχει να ακολουθήσει ο ελληνικός λαός, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά το κλείσιμο της ομιλίας του στη ΔΕΘ. «Ο ένας λέγεται αλήθεια, φιλότιμο και αγώνας για Ανάπτυξη. Κι ο άλλος λέγεται, ψέμα, υποκρισία και “κόλλημα” στο χθες. Δεν έχω καμιά αμφιβολία για το τι θα διαλέξουν οι Έλληνες. Όπως δεν έχω και καμιά αμφιβολία ότι η δική μας πατριωτική επιλογή για την Νέα Ελλάδα της Ανάπτυξης, είναι ο σωστός δρόμος. Είναι ο μόνος δρόμος που μας βγάζει από την κρίση».

«Η Νέα Ελλάδα στηρίζεται στην Αλήθεια και στο Φιλότιμο» είπε ο κ. Σαμαράς και σχετικά με το τι σημαίνει φιλότιμο άφησε αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε: «Φιλότιμο δεν έχει εκείνος που υπολογίζει τις κινήσεις του με οδηγό το κομματικό του συμφέρον. Φιλότιμο έχει όποιος σταθμίζει κάθε κίνησή του με πυξίδα το συμφέρον της Πατρίδας. Φιλότιμο στην Πολιτική είναι το “εμείς” κι όχι το “εγώ”. Είναι η συνείδηση, όχι η υποκρισία. Είναι ο αγώνας για το καινούργιο, για το αύριο. Όχι η υποταγή στο παλιό, στο ξεπερασμένο, στο χθες. Φιλότιμο είναι το “ναι” στις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος για να προχωρήσει. Φιλότιμο δεν είναι το “όχι σε όλα”. Φιλότιμο είναι η σταθερή γραμμή, η ευθεία γραμμή της ευθύνης. Όχι το παραμύθι. Φιλότιμο είναι να πιστεύεις και να προχωράς. Όχι να τα γυρίζεις κάθε τόσο και να αλλάζεις μόλις δεις τα σκούρα. Γιατί τότε ούτε το…Άγιον Όρος δεν σε σώζει», κατέληξε ο κ. Σαμαράς, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς στην επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Άγιο Όρος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, υπουργοί, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και στελέχη της Ν.Δ.

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί περίπτερα της 79ης ΔΕΘ, ακολούθως θα μεταβεί στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών φορέων, με τη συμμετοχή του υπουργού Γιώργου Ορφανού, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη:

«Νίπτει τας χείρας» για τον ΕΝΦΙΑ ο Γκίκας Χαρδούβελης

«Φρούριο» θυμίζει η Θεσσαλονίκη

79η ΔΕΘ: To αναλυτικό πρόγραμμα όλων των πολιτικών αρχηγών