Ελληνικά τετράδια με ιστορία 58 χρόνων!

Ελληνικά τετράδια με ιστορία 58 χρόνων!

Η Πόπη Σκαγιά «ξεφυλλίζει» την ιστορία της SKAG από τα κλασσικά στα «έξυπνα» τετράδια και μιλάει για τα νέα σχέδια της εταιρείας. 

Φέτος η SKAG συμπληρώνει 58 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην ελληνική αγορά. Θεωρείται leader στον κλάδο της επεξεργασίας χάρτου και κατασκευής χαρτικών ειδών και κάθε φορά πρωτοπορεί με καινοτόμα προϊόντα.  Πρόσφατα σύστησε στο ελληνικό κοινό την καινούρια σειρά SKAG AR «έξυπνων» προϊόντων «Επαυξημένης Πραγματικότητας» που λειτουργούν σε συνδυασμό με smartphones. Από τα απλά τετράδια που συντρόφευαν την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς περνάμε πλέον σε τετράδια με κινούμενη εικόνα.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να κατεβάσει ο χρήστης στο κινητό του τη δωρεάν εφαρμογή για iOS ή Android, να στρέψει την κάμερα προς το εξώφυλλο του τετραδίου του και να το δει να ζωντανεύει. Από το 2012 συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τις επενδύσεις που αφορούν σε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό και πρωτοποριακές τεχνολογίες, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για το 2014 προσβλέπει σε αύξηση του μεριδίου αγοράς στην κατηγορία των σχολικών ειδών κατά 5-7% .

Όσο για την ιστορία, η SKAG ιδρύεται το 1956 από τον Θεόδωρο Σκαγιά και καθιερώνεται μέσα από την κατασκευή του Super Διεθνές μπλε πλαστικού τετραδίου με τη διαφανή ζελατίνα και την περαστή ετικέτα. Τη δεκαετία του ’80 επενδύει σε μηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, κίνηση που την καθιστά την πιο εξελιγμένη, ευέλικτη και προοδευτική εταιρεία στον κλάδο της, στην Ελλάδα. Το 1987 βραβεύεται με το International Circle for Quality από τον φορέα BID στην Μαδρίτη και ακολουθούν τα βραβεία The Arch of Europe Gold Star Award, International Victory Award, European Gold Star for Quality, και Mercury. Ένα χρόνο αργότερα επενδύει σε μία αυτοματοποιημένη μονάδα παραγωγής Κλασέρ γραφείου και ξεκινά τις εξαγωγές και τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις. Επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της και εγκαινιάζει το 2005 το Κέντρο Διανομής Βορείου Ελλάδος εκτάσεως 3.200 τ.μ. στην περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στην Βόρεια Ελλάδα, και ταυτόχρονα να προσελκύσει μεγαλύτερο όγκο εξαγωγών από τις Βαλκανικές Χώρες. Σήμερα εξάγει σε 37 χώρες (Ενωμένη Ευρώπη, Μεσόγειο, Ανατολικές χώρες, Μέση Ανατολή, Άπω Ανατολή, Νότια Αμερική, Περσικό Κόλπο και Αφρική), έχει μπει δυναμικά στη Ρωσία και δοκιμάζει τις αντοχές της στην αγορά της Μ Βρετανίας.

Η κ. Πόπη Σκαγιά
Η κ. Πόπη Σκαγιά

F: Κυρία Σκαγιά πόσο δύσκολο είναι για κάποιον που είναι leader στην αγορά στην οποία δραστηριοποιείται, όπως εσείς, να διατηρεί το μερίδιο αγοράς του σε ένα υφεσιακό περιβάλλον; Ποια στρατηγική ακολουθήσατε;
Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια είναι η πτώση της κατανάλωσης, οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που δεν ευνοούν καθόλου τις παραγωγικές μονάδες καθώς και η αστάθεια του πολιτικού συστήματος που σε κάθε βαρύγδουπη κυβερνητική ανακοίνωση παγώνει η αγορά. Παρόλα αυτά, τα παραπάνω μειονεκτήματα, υποσκελίζονται με την αγάπη και την προτίμηση των καταναλωτών στα επώνυμα προϊόντα SKAG, όπως τα τετράδια SUPER ΔΙΕΘΝΕΣ, τα κλασερ αρχειοθέτησης SKAG SYSTEMS και τελευταία τα καινοτόμα προϊόντα SKAG AR.

Πρόσφατα λάβατε το 1ο βραβείο στα ScodixDesignAwards για το 2013. Τι σημαίνει αυτή η διάκριση για την εταιρεία;
H SKAG διακρίθηκε με τη βαθμολογία «Best» από μια ανεξάρτητη επιτροπή του κλάδου των ειδικών εκτυπώσεων, στην κατηγορία του Glittering. Οι καινοτόμες εκτυπωτικές εφαρμογές της εταιρείας SKAG, σε συνδυασμό με το ταλέντο του τμήματος ειδικών εφαρμογών της SKAG, ήταν αυτά που συνέβαλαν στην διεθνή αυτή διάκριση. Τα Scodix Design Awards (βραβεία σχεδιασμού), καθιερώθηκαν, για την βράβευση της πιο δημιουργικής παραγωγής digital print enhancement technology. Συνεπώς το βραβείο αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας πορείας στο κόσμο των ψηφιακών premium εκτυπώσεων. Η κορυφαία αυτή διάκριση για την SKAG σηματοδοτεί μια νέα εποχή στο κόσμο των ψηφιακών εκτυπώσεων για τον κλάδο των γραφικών τεχνών με πρώτο και κύριο μέλημα τις προσωποποιημένες εκτυπώσεις.

Τι ακριβώς είναι τα «έξυπνα τετράδια» που λάνσαρε η SKAG στην αγορά;
Πρόκειται για καινούριες σειρές SKAG AR «έξυπνων» προϊόντων Επαυξημένης Πραγματικότητας που λειτουργούν σε συνδυασμό με smartphones. Πολύ απλά, κατεβάζεις στο κινητό σου τη δωρεάν εφαρμογή για Apple iOS ή Android, στρέφεις την κάμερα προς το εξώφυλλο του τετραδίου σου και ξαφνικά αυτό “ζωντανεύει”! Η παράσταση που υπάρχει στο εξώφυλλο του τετραδίου γίνεται 3D κινούμενη παράσταση. Κυκλοφορεί σε 4 σειρές: τα SKAG AR Wild Animals, SKAG AR Pets, τα SKAG AR Girls και SKAG AR Boys. Για κάθε σειρά υπάρχει μια ξεχωριστή εφαρμογή σε πλατφόρμα iOS ή Android. Ο συνδυασμός φιλικών προς το περιβάλλον, υψηλής ποιότητας προϊόντων χάρτου και έξυπνων συσκευών δημιουργεί ένα διαδραστικό περιβάλλον διασκέδασης που προσθέτει αξία σε δοκιμασμένα στο χρόνο προϊόντα.

Είστε μια ακόμη ελληνική επιχείρηση που μπαίνει δυναμικά στη Ρωσία. Τι προσδοκάτε από αυτή την αγορά;
Η Ρωσική αγορά είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά στην οποία θέλουν να διεισδύσουν οι περισσότερες εταιρίες παγκοσμίως. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει πρόταση δυναμικής ανάπτυξης και υποστήριξης καθώς και καινοτόμο προϊόν το οποίο θα ξεχωρίσει, κατέχοντας το προβάδισμα στην τεχνολογία και στην ποιότητα. Αυτό που προσδοκούμε από την συγκεκριμένη αγορά είναι να εδραιωθούμε ως η μάρκα των επώνυμων καινοτόμων προϊόντων.

Εξετάζεται παράλληλα η είσοδος σε νέες αγορές;
Έχουμε ήδη από το 2013 διεισδύσει στις αγορές τις Ολλανδίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου – σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές- και προχωράμε συνειδητά προς την Μεγάλη Βρετανία, που είναι και η αγορά στόχος για εμάς, πάντα με τα προϊόντα SKAG AR. Μάλιστα, αυτό το διάστημα διαμορφώνονται ειδικές καρτέλες εκμάθησης στην αγγλική γλώσσας μέσω της τεχνολογίας ΑR και σύντομα ευελπιστούμε ότι θα λανσαριστούν στην αγορά της Μ. Βρετανίας.

Πέρα από τις εγχώριες εκθέσεις συμμετέχετε και στις αντίστοιχες του εξωτερικού με πιο πρόσφατη αυτή της PAPERWORLD 2014- Middle East, η οποία έλαβε χώρα στο Ντουμπάι. Ποια τα μηνύματα που λαμβάνετε;

Σε ότι αφορά την διεθνή έκθεση PAPERWORLD 2014 Middle East αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση στο χώρο των Σχολικών ειδών, ειδών Αρχειοθέτησης, Αναλωσίμων Γραφείου και Χειροτεχνίας στην Μέση Ανατολή. Παρόλο που η επισκεψιμότητα φάνηκε να μειώνεται συνολικά σε σχέση με το 2013, εντούτοις για την SKAG, τα μηνύματα θα έλεγα ότι είναι θετικά έως πολύ αισιόδοξα. Η SKAG με την συμμετοχή είχε την ευκαιρία να δείξει τα προϊόντα της και να πάει ένα βήμα μπροστά στην χρήση της AR τεχνολογίας. Τώρα πια τα τετράδια AR γίνονται διαδραστικά. Ο χρήστης μπορεί να παίξει και να κατευθύνει τις κινήσεις των υποκείμενων που απεικονίζονται. Σε άλλα προϊόντα η εικόνα γίνεται πάζλ και ο χρήστης πρέπει να βάλει στην θέση του τα σωστά κομμάτια. Οι δυνατότητες είναι άπειρες ! Οι κινήσεις εξωστρέφειας αποτελούν πόλο ανάπτυξης και ελπίδα για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δυναμικές, ικανές και άρτια εξοπλισμένες εταιρίες που έχουν όραμα, πάθος και όρεξη για δημιουργία.

Σχεδιάζετε επενδύσεις στο προσεχές διάστημα; Και αν ναι τι τάξεως και σε ποιους τομείς;
Από τα μέσα του 2012 δεν έχουμε σταματήσει να επενδύουμε σε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό και νέες πρωτοποριακές τεχνολογίες. Το όραμα του νέου μας Προέδρου Κώστα Σκαγιά, γιού του ιδρυτή της SKAG Θεοδώρου Σκαγιά, ήταν αυτό που μας ενέπνευσε και μας έδωσε ώθηση να προχωρήσουμε. Ήταν αυτός που πρωτοστάτησε και τοποθέτησε την εταιρία σε μια νέα τροχιά παντρεύοντας την τεχνολογία με ένα κλασικό προϊόν όπως το τετράδιο. Μέχρι στιγμής η συνολική επένδυση έχει ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ και στο εγγύς μέλλον αναμένονται και άλλες επενδύσεις.

Πώς εκτιμάτε ότι θα κλείσει ο ισολογισμός του 2014;
Προβλέπουμε ότι το 2014 η εταιρεία θα κλείσει με αυξημένο μερίδιο αγοράς κατά 5-7% στην κατηγορία των σχολικών ειδών. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας θα αυξηθούν κατά 10-12%, εκ των οποίων, ποσοστό 10 % θα αφορά στις εξαγωγές για το 2014. Διαφαίνεται σταδιακά ένας σταθερός ρυθμός ανάπτυξης που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το 2015.

Διαβάστε ακόμα:

Πως θα έρθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Το ελληνικό μετάξι που «κοντράρει» την Κίνα

Δέκα επαγγέλματα στην Ελλάδα που άντεξαν στην κρίση