Εν αναμονή του δημοψηφίσματος

Εν αναμονή του δημοψηφίσματος

Δείτε τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Channel και Editor in Chief του FortuneGreece.com Σωτήρης Δανέζης από τη Συμφερόπολη της Ουκρανίας.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται πλέον στην περιοχή της Κριμαίας, στην ανατολική Ουκρανία, λίγες μόλις ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου που πιθανώς να οριστικοποιήσει την απόσχιση ή μη της χερσονήσου από το υπόλοιπο της χώρας και την προσάρτησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι άνδρες της Μπερκούτ, των ειδικών δυνάμεων της ουκρανικής αστυνομίας που αντιτίθενται στην τωρινή ηγεσία του Κιέβου, βρίσκονται στους δρόμους της Συμφερόπολης και περιπολούν οπλισμένοι, ενώ ζητούν και ειδικές διαπιστεύσεις από τους ξένους δημοσιογράφους – διαπιστεύσεις που κανείς, ωστόσο, στην τοπική κυβέρνηση δεν εκδίδει μέχρι τώρα.

Οι αρχές της Κριμαίας αποφάσισαν σήμερα την παράταση του κλεισίματος του αεροδρομίου σε όλες τις πτήσεις, πλην εκείνων από και προς τη Μόσχα- μέχρι και τη Δευτέρα, προς αποφυγήν, όπως λένε, της έλευσης «προβοκατόρων» που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Την ίδια ώρα, άνδρες της πολιτοφυλακής διεξάγουν ελέγχους στις τσάντες και τις αποσκευές των επιβατών που φτάνουν με τρένα από την υπόλοιπη Ουκρανία στη Συμφερόπολη.

Δείτε την ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη:

Διαβάστε ακόμη: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Στο Κίεβο ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε  πως η Ουκρανία δεν είχε καμία πρόθεση να παρέμβει στρατιωτικά στην Κριμαία, παρότι το «δημοψήφισμα της απόσχιση είναι παράνομο» και επέρριψε ευθύνες στη ρωσική ηγεσία που αντιτίθεται στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. «Δεν μπορούμε να διεξάγουμε στρατιωτική επιχείρηση στην Κριμαία, γιατί έτσι θα αφήναμε ακάλυπτα τα ανατολικά μας σύνορα και την Ουκρανία απροστάτευτη», επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τουρτσίνοφ. Την ίδια ώρα πάντως, η κυβέρνηση συνεχίζει να καλεί «όσους αγαπούν την Ουκρανία» να καταταγούν στην Εθνοφρουρά της χώρας.

Αύριο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ πρόκειται να μιλήσει και στην Ολομέλεια του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Με τη μορφή που έχει σήμερα, το δημοψήφισμα που αφορά την Κριμαία και προβλέπεται να διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα της Ουκρανίας και θα πρέπει να θεωρηθεί παράνομο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ. Ο Μπουρκχάλτερ σημείωσε επίσης ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού στο δημοψήφισμα αυτό.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν εξετάζει την αποστολή του ΔΝΤ και την άμεση εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας ύψους 1,6 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, συζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν. Τα χρήματα αυτά, διευκρίνισε ο Επίτροπος, θα μπορέσουν να δοθούν υπό μορφή δανείων, μόλις υπάρξει πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας της Ουκρανίας από το ΔΝΤ και οι ουκρανικές αρχές εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα.

Χτύπημα της Κομισιόν στη Ρωσία: Παγώνει τον South Stream

Στη Ρωσία ο ηγέτης των Τατάρων
Ο ηγέτης των Τατάρων, της μουσουλμανικής μειονότητας της Κριμαίας βρίσκεται στη Μόσχα, όπου θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο Πούτιν. Το ρωσικό κοινοβούλιο από την πλευρά του δεσμεύτηκε σε περίπτωση ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Τατάρων που αποτελούν το 15% του πληθυσμού της χερσονήσου.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι, εάν ο πληθυσμός της Κριμαίας αποφασίσει μέσω ενός ελεύθερου και δημοκρατικού δημοψηφίσματος την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, εάν συμβεί αυτό το ιστορικό γεγονός, το ρωσικό κοινοβούλιο θα υποστηρίξει και θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των Τατάρων», είπε ο πρόεδρος της Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν και πρόσθεσε: «Οι Τάταροι έζησαν πολλές οδυνηρές στιγμές και σήμερα είναι πλέον δυνατόν να διασφαλίσουμε με δημοκρατικό τρόπο την ειρήνη και την ισότητα μεταξύ των κοινοτήτων και τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των Τατάρων της Κριμαίας».

Διαβάστε ακόμη: Όλο και πιο κοντά στη Ρωσία βρίσκεται η Κριμαία

Οι ουκρανικές εταιρείες υπό τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης
Οι αρχές της Κριμαίας θα θέσουν σύντομα υπό τον έλεγχό τους τις ουκρανικές κρατικές εταιρείες που βρίσκονται στο έδαφος της χερσονήσου, ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, κάνοντας άλλο ένα βήμα προς την εδραίωση της ανεξαρτησίας της περιοχής πριν από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή για την ένωσή της με τη Ρωσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια ο Ρουστάμ Τεμιργκάλεφ είπε ότι προετοιμάζεται για τις επόμενες ημέρες η μεταβίβαση «μιας σειράς εταιρειών που ανήκουν στο ουκρανικό κράτος και βρίσκονται στο έδαφος της Κριμαίας».

Σύμφωνα με τον Τεμιργκάλεφ μεταξύ των εταιρειών του δημοσίου που θα τεθούν υπό τον έλεγχο των τοπικών αρχών είναι η εταιρεία παραγωγής ενέργειας Chornomornaftohaz, οι κρατικοί σιδηρόδρομοι καθώς και διάφορα θέρετρα που ανήκουν σε ουκρανικά υπουργεία. Ο αντιπρόεδρος της κριμαϊκής κυβέρνησης διευκρίνισε πάντως ότι οι ιδιωτικές εταιρείες θα παραμείνουν υπό την κυριότητα των ιδιοκτητών τους. Ωστόσο, οι τελευταίοι θα πρέπει να ξαναδηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία.

Διαβάστε ακόμη: Η πόλη με το ένα εκατομμύριo τριαντάφυλλα