Εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία ετοιμάζει τεράστια αύξηση στις αμυντικές δαπάνες

Εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία ετοιμάζει τεράστια αύξηση στις αμυντικές δαπάνες
Russian President Vladimir Putin holds a video conference meeting with elected heads of Russian regions, in Saint Petersburg on October 10, 2022. (Photo by Gavriil Grigorov / SPUTNIK / AFP) Photo: AFP
Οι αμυντικές δαπάνες της Μόσχας θα φτάσουν τα 112 δισ. δολάρια για το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας ετοιμάζει μια τεράστια αύξηση στις αμυντικές δαπάνες της για το 2024, εν μέσω της στρατιωτικής εισβολής που πραγματοποιεί στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αμυντικές δαπάνες θα αποτελέσουν το 6% επί του ΑΕΠ για το επόμενο έτος, σύμφωνα με προσχέδιο του προϋπολογισμού. Πρόκειται για μεγάλη αύξηση από το 3,9% που είχε προϋπολογιστεί για το 2023 και του 2,7% που είχε προϋπολογιστεί για το 2021. Οι μυστικές δαπάνες για διαβαθμισμένα ή απροσδιόριστα στοιχεία προβλέπεται να διπλασιαστούν σχεδόν, καθώς το Κρεμλίνο συνεχίζει να προσπαθεί να αποφύγει τον έλεγχο για τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην οικονομία.

Οι αμυντικές δαπάνες σχεδιάζεται να ξεπεράσουν τις κοινωνικές δαπάνες το επόμενο έτος, ακόμη και εν μέσω της προετοιμασίας για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου στη Ρωσία, και σε μια εποχή που η οικονομία δέχεται πιέσεις από τις κυρώσεις της Δύσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το σχέδιο προτάσεων που συζητά η ρωσική κυβέρνηση την Παρασκευή, οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν στα 10,8 τρισ. ρούβλια (112 δισ. δολάρια) το 2024 από 6,4 τρισ. ρούβλια φέτος. Ο προβλεπόμενος αμυντικός προϋπολογισμός θα είναι τριπλάσιος από τα 3,6 τρισ. ρούβλια που διατέθηκαν το 2021, το τελευταίο έτος πριν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκινήσει την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022.

Οι απόρρητες δαπάνες θα αυξηθούν σε 11,1 τρισ. ρούβλια από 6,5 τρισ. για το 2023. Αυτό θα αντιπροσωπεύει το 30% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού, διπλασιάζοντας το μερίδιο των μυστικών δαπανών από το ιστορικό χαμηλό του 14,9% το 2021.

Οι δαπάνες για κοινωνικές πολιτικές προβλέπεται να φθάσουν τα 7,5 τρισ. ρούβλια το 2024, από 6,5 τρισ. το 2023.Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει ότι οι συνολικές δαπάνες το 2024 θα ανέλθουν σε 36,6 τρισ. ρούβλια, αυξημένες κατά 15% σε σχέση με φέτος.

Περισσότερα έσοδα

Παρόλα αυτά, η Ρωσία είναι αισιόδοξη για το μέλλον.

Παρά τη διόγκωση των πολεμικών δαπανών και τον αντίκτυπο των κυρώσεων, η κυβέρνηση βλέπει τα έσοδα να ανέρχονται σε περισσότερα από 35 τρισ. ρούβλια, αυξημένα κατά 22% από το 2023, και το έλλειμμα να μειώνεται στο μισό, στο 0,9% του ΑΕΠ το 2024 από 1,8% φέτος. Αναμένει ότι το έλλειμμα θα συνεχίσει να συρρικνώνεται στο 0,4% του ΑΕΠ το 2025.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αναμένεται επίσης να αυξηθούν κατά σχεδόν ένα τέταρτο το επόμενο έτος, στα 11,5 τρισ. το 2024.

Το Bloomberg σημειώνει πως το προσχέδιο χρειάζεται την έγκριση και των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον πρόεδρο για να γίνει νόμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com