Συμπαραγωγή όπλων από ΗΠΑ και Ουκρανία ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Συμπαραγωγή όπλων από ΗΠΑ και Ουκρανία ανακοίνωσε ο Ζελένσκι
epa10875818 US President Joe Biden (R) shakes hands with Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) during a bilateral meeting in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 21 September 2023. Ukrainian President Zelensky is in Washington to meet with members of Congress at the US Capitol, the Pentagon and US President Joe Biden at the White House to make a case for further military aid. EPA/JULIA NIKHINSON / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει προηγουμένως πως το Κίεβο θα φιλοξενήσει σύντομα ένα διεθνές φόρουμ κατασκευαστών όπλων, με προσκεκλημένες εταιρείες από περισσότερες από 20 χώρες.

Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να αρχίσουν την από κοινού παραγωγή όπλων, ένα βήμα που θα δώσει στο Κίεβο τη δυνατότητα να αρχίσει να παράγει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην ημερήσια ομιλία του προς τους Ουκρανούς, ο Ζελένσκι δήλωσε πως η μακροπρόθεσμη αυτή συμφωνία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και μια νέα βιομηχανική βάση στην Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο.

«Ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, πολύ σημαντικά αποτελέσματα», δηλώνει ο Ζελένσκι στο βίντεο που ανήρτησε σήμερα το πρωί στον προεδρικό ιστότοπο.

«Και μια μακροπρόθεσμη συμφωνία – θα δουλέψουμε μαζί ώστε η Ουκρανία να παράγει τα απαραίτητα όπλα μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμπαραγωγή στον αμυντικό τομέα με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάτι ιστορικών διαστάσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Κίεβο έχει αυξήσει τις προσπάθειες να προωθήσει την εγχώρια παραγωγή όπλων όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς 19 μήνες πολέμου έχουν δημιουργήσει τεράστια ζήτηση για όπλα και πυρομαχικά ώστε να αποκρουσθούν ρωσικές επιθέσεις κατά μήκος ενός μετώπου που έχει μήκος 1.000 χιλιόμετρα. Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε όλη την Ουκρανία έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως το υπουργείο Στρατηγικών Βιομηχανιών, το οποίο επιβλέπει την παραγωγή όπλων στην Ουκρανία, έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τρεις ενώσεις, στις οποίες μετέχουν περισσότερες από 2.000 αμερικανικές εταιρείες του αμυντικού τομέα.

«Ετοιμαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα νέο αμυντικό οικοσύστημα με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να παράγουμε όπλα ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ελευθερία και να προστατεύσουμε τη ζωή μαζί», δήλωσε ο Ζελένσκι χωρίς να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες.

Η Ουκρανία εξαρτάται πολύ από τη δυτική στρατιωτική υποστήριξη. Για να μειώσει την εξάρτησή της, ο Ζελένσκι και η ομάδα του πιέζουν για μεταρρυθμίσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία με στόχο τον εκσυγχρονισμό της και την αύξηση της παραγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει προηγουμένως πως το Κίεβο θα φιλοξενήσει σύντομα ένα διεθνές φόρουμ κατασκευαστών όπλων, με προσκεκλημένες εταιρείες από περισσότερες από 20 χώρες.

Η ουκρανική κυβέρνηση εφαρμόζει επίσης μεταρρυθμίσεις στην κύρια εταιρεία της παραγωγής όπλων, την Ukroboronprom, για τη βελτίωση της διαφάνειας και την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας, καθώς και της συνεργασίας με δυτικούς παραγωγούς.

Η Ουκρανία έχει ήδη συμφωνήσει σε κοινά προγράμματα με παραγωγούς της κεντρικής Ευρώπης για την επισκευή ουκρανικών αρμάτων μάχης και άλλων οχημάτων, ενώ εργάζεται επίσης για να αναπτύξει την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: