Ενέδρες θανάτου στην ανατολική Ουκρανία

Ενέδρες θανάτου στην ανατολική Ουκρανία

Ουκρανοί στρατιώτες έπεσαν θύματα επιθέσεων από φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο ουκρανικός στρατός υπέστη σήμερα τις βαρύτερες απώλειές του από την έναρξη της επιχείρησης για την ανάκτηση του ελέγχου των ανατολικών περιοχών της χώρας από τους φιλορώσους αντάρτες, με τον θάνατο 14 στρατιωτών μόλις τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Από τις επιθέσεις αυτές τραυματίστηκαν επίσης περίπου 20 στρατιώτες στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.

Εξάλλου ένοπλοι αντάρτες πολιόρκησαν τέσσερα ορυχεία στην επαρχία Λουχάνσκ, απαιτώντας το απόθεμά τους σε εκρηκτικά, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.

Έπειτα από πολλές ημέρες ηρεμίας στο «ανατολικό μέτωπο», στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, επαναλήφθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών με μεγαλύτερη ένταση.

Οι αυτονομιστές αντάρτες επιτέθηκαν τη νύχτα με χειροβομβίδες, οβίδες και αυτόματα όπλα εναντίον μιας θέσης του στρατού και μιας οχηματοπομπής.

«Δεκατρείς στρατιώτες έδωσαν τη ζωή τους για τη Ουκρανία» προστατεύοντας την πόλη Βολνόβαχα από τους αντάρτες, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Ένας ακόμη στρατιώτης σκοτώθηκε σε μια ξεχωριστή επίθεση εναντίον οχηματοπομπής στο Ρουμπιτζνέ στην επαρχία Λουχάνσκ, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι παρατήρησε περιορισμένη δραστηριότητα των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία η οποία ενδέχεται να υποδηλώνει πως κάποιες ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Από την πλευρά του ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ, επεσήμανε ότι η ρωσική δύναμη στη μεθόριο με την Ουκρανία παραμένει μεγάλη και απειλητική.

«Έχουμε παρατηρήσει κάποια μετακίνηση. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε προς τα πού μετακινούνται ή πόσοι εξ αυτών μετακινούνται, όμως αυτό που ξέρουμε είναι ότι η (ρωσική) δύναμη που παραμένει στα σύνορα είναι πολύ μεγάλη και πολύ ικανή», σημείωσε ο Μπρίντλοβ.

Πάντως η Ρωσία ανακοίνωσε ότι 15 μεταγωγικά αεροσκάφη και 20 τραίνα μετέφεραν προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό από τρεις επαρχίες της που συνορεύουν με την Ουκρανία στις βάσεις τους, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

«Η Ρωσία στέλνει μηνύματα για να εκφράσει σε ένα μέτρο την καλή της θέληση να δεχθεί τις εκλογές και να εργαστεί για μια αποκλιμάκωση», εκτίμησε σήμερα ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στα στρογγυλά τραπέζια που πραγματοποιούνται στην Ουκρανία με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο στρατός άρχισε στις 13 Απριλίου μια στρατιωτική επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου στις περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, μεγάλο μέρος των οποίων τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε στοιχεία του ΟΗΕ και επίσημες ουκρανικές πηγές, περισσότεροι από 140 άνθρωποι – στρατιώτες, αντάρτες και πολίτες – έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ακολούθησαν.

Διαβάστε ακόμη: Το φυσικό αέριο «πρωταγωνιστής» στις εκλογές της Ουκρανίας