Επέτειος Πολυτεχνείου: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με 5.οοο αστυνομικούς, drones και ελικόπτερο – Κλειστοί τρεις σταθμοί του μετρό

Επέτειος Πολυτεχνείου: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με 5.οοο αστυνομικούς, drones και ελικόπτερο – Κλειστοί τρεις σταθμοί του μετρό
Παιδί αφήνει λουλούδια στο μνημείο του Πολυτεχνείου, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019. Ξεκίνησαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας από την ελληνική αστυνομία. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία για τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου με τη συμμετοχή 5.000 αστυνομικών, drones και ελικόπτερου.

Στο επίκεντρο των μέτρων ασφαλείας θα είναι και φέτος η περιοχή των Εξαρχείων. Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες.

Για πρώτη φορά θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ». Πενήντα αστυνομικοί, σε πέντε ομάδες των δέκα, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα, θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ.

Σημειώνεται, ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει δώσει εντολές στους αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν περιπολίες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας. «Η αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Είναι σε ετοιμότητα και θα διαφυλάξει, μεταξύ άλλων, τα δημόσια κτίρια και ειδικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», τονίζουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Κλειστοί θα είναι σήμερα Κυριακή 17 Νοεμβρίου, τρεις σταθμοί του μετρό στο κέντρο της Αθήνας, μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι σταθμοί του μετρό που θα κλείνουν διαδοχικά είναι: «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» στις 16:30. Τα δρομολόγια, ωστόσο, του Μετρό θα διεξάγονται κανονικά και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς.

Σήμερα , ο εορτασμός της επετείου θα κορυφωθεί με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Γι’ αυτό, το Συγκρότημα Πατησίων θα είναι ανοικτό από τις 9:30 και θα κλείσει στις 13:00, αφού προηγουμένως εκκενωθεί από όλους τους επισκέπτες. Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16:00. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, θα εφαρμοστούν και από τις 12:00 της Κυριακής 17 Νοεμβρίου 2019, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες. Σημειώνεται ότι η ΕΛΑΣ έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα είναι σε ετοιμότητα αυτές τις ημέρες και ότι έχει λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στα οποία θα συμμετέχουν 5.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερο.

Πλήθος κόσμου τιμά την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχείου

Πολλές οικογένειες με παιδιά, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συλλόγων και της πανεπιστημιακής κοινότητας προσέρχονται από το πρωί στο Πολυτεχνείο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που εξεγέρθηκαν τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973. Η συγκίνηση είναι έντονη, τόσο από εκείνους που έζησαν τα γεγονότα από κοντά, όσο και από εκείνους που τα ανακαλούν από τη μνήμη τους.

«Κυριαρχούσε τότε το αίσθημα ότι έρχεται κάτι καλύτερο. Ότι έρχεται ελευθερία», θυμάται η Μαρία. «Η φωνή του Πολυτεχνείου πρέπει να συνεχίσει να ακούγεται», επεσημαινει η Γεωργία.

Οι πόρτες του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 2 το μεσημέρι, όταν αναμένεται να ξεκινήσει η εκδήλωση τιμής και μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού, κεκλεισμένων των θυρών. Ο εορτασμός της 46ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί, όπως κάθε χρόνο, με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Έκκληση Κ. Μπακογιάννη για σεβασμό στην πόλη της Αθήνας

Σεβασμό στην πόλη της Αθήνας ζητάει να επιδείξουν όλοι στον εορτασμό της φετινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Σε αυτήν την επέτειο ας στείλουμε το σωστό μήνυμα. Ένα κοινό μήνυμα για τη μνήμη. Να μη ρίξουμε πάλι σκιά στην ουσία, που είναι ο αγώνας της νεολαίας για Δημοκρατία. Σε αυτήν την επέτειο ας δείξουμε σεβασμό στην πόλη. Στην Αθήνα, τις Αθηναίες και τους Αθηναίους που φιλοξενούν τους πάντες και ζητούν ανταπόδοση με σεβασμό», αναφέρει ο κ. Μπακογιάννης, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Με τις καθιερωμένες πορείες κορυφώνονται το απόγευμα οι εκδηλώσεις για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στο επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου από νωρίς γίνονται καταθέσεις λουλουδιών και στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων του Πολυτεχνείου, από εκπροσώπους φορέων, φοιτητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους και απλούς πολίτες. Από το σημείο αυτό θα ξεκινήσουν οι πορείες προς το αμερικανικό προξενείο επί της οδού Τσιμσική.

Δύο είναι μέχρι στιγμής οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις: η πρώτη στις 5 το απόγευμα, για την οποία απηύθυναν κάλεσμα ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 (Σ.Φ.Ε.Α.), το ΠΑΜΕ, όπως επίσης φοιτητές και σπουδαστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Μισή ώρα αργότερα είναι προγραμματισμένη η δεύτερη συγκέντρωση στην οποία καλούν φοιτητικοί σύλλογοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κινήσεις κατά του ρατσισμού και φασισμού, συλλογικότητες του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου κ.ά.

Στο μεταξύ, αποκλεισμένο θα είναι από νωρίς το απόγευμα το κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων. Όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση Τροχαίας από τις 14:30 σταδιακά, κι ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της πόλης, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους, ενώ αστυνομικοί φραγμοί θα αναπτυχθούν σε καίρια σημεία της πόλης. Στο πλαίσιο των μέτρων έχουν επιστρατευτεί και δύο εισαγγελείς πλημμελειοδικών που θα επιβλέπουν τα αστυνομικά μέτρα.