Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις

Επέτειος Πολυτεχνείου: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις

Χιλιάδες πολίτες τίμησαν ειρηνικά τα 40 χρόνια από τον ξεσηκωμό των φοιτητών - Δείτε τις φωτογραφίες.

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στα πλαίσια της επετείου των 40 χρόνων από τον ξεσηκωμό των φοιτητών του Πολυτεχνείου ενάντια στη δικτατορία των Συνταγματαρχών.

Πάνω από 20.000 κόσμος τίμησε ειρηνικά την ιστορική ημέρα, ενώ το κέντρο της Αθήνας ήταν αποκλεισμένο από 6.000 και πλέον αστυνομικούς, οι οποίοι συνόδευαν τον κύριο όγκο της πορείας καθ’ όλη τη διάρκεια της μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Οι δρόμοι γύρω από την περιοχή των Εξαρχείων εξακολουθούν μέχρι αυτήν την ώρα να είναι αποκλεισμένοι, ενώ υπάρχουν αναφορές για μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ πολιτών και αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές οι προσαγωγές ξεπερνούν τις 140, ενώ δύο πολίτες συνελήφθησαν και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Όλοι οι σταθμοί του μετρό γύρω από το Σύνταγμα ως και το Μέγαρο Μουσικής άνοιξαν δέκα λεπτά πριν τις 8 το βράδυ, ενώ κλειστές παραμένουν έως κι αυτήν την ώρα οι Βασ. Σοφίας από το Χίλτον έως το ύψος των Αμπελοκήπων, η Κηφισίας μέχρι το ύψος των Αμπελοκήπων και η Λεωφόρος Αλεξάνδρας.

«Διδασκόμαστε από την ιστορία, από την πορεία της ταξικής πάλης, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για το λαό, τη νεολαία, με ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, με Λαϊκή Συμμαχία, για το σοσιαλισμό» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η πορεία της ΠΑΣΠ με την ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου έφτασε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία περίπου τρεις ώρες νωρίτερα από τον κύριο όγκο του κόσμου.

Τα συνθήματα που ακούστηκαν είχαν χαρακτήρα αντιφασιστικό κι ήταν ενάντια στα μέτρα λιτότητας, ενώ πολλά από αυτά επικεντρώθηκαν στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ξέσπασαν επεισόδια στην Πάτρα, όπου σημειώθηκε ρίψη χημικών και μολότοφ από αστυνομικούς και διαδηλωτές αντίστοιχα στις οδούς Οθωνος και Αμαλίας.

Φωτογραφίες: Άλκης Κωνσταντινίδης, Ορέστης Παναγιώτου, Συμέλα Παντζαρτζή

1/11