Επί θύραις πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, λέει ο Ray Dalio

Επί θύραις πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, λέει ο Ray Dalio
Photo: AFP
Υπό δαμόκλειο σπάθη η οικονομία από τον «ψυχρό πόλεμο» ΗΠΑ - Κίνας, σύμφωνα με τον Ray Dalio

ΗΠΑ και Κίνα κινούνται πρόσω ολοταχώς προς μια στρατιωτική σύγκρουση με αφορμή την Ταϊβάν, αναφέρει ο γνωστός επενδυτής και ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο Bridgewater Ray Dalio… προσθέτοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συνέντριβε την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

«Η απειλή ενός σινοαμερικανικού πολέμου βαραίνει ήδη την παγκόσμια οικονομία, επικρεμάμενη ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των οικονομικών δρώντων – και οι δύο υπερδυνάμεις κλιμακώνουν επικίνδυνα την ένταση, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε κοντά σε μια στρατιωτική σύγκρουση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα διεξάγουν προς το παρόν έναν εμπορικό πόλεμο, έναν πόλεμο τεχνολογίας, έναν πόλεμο γεωπολιτικής επιρροής και έναν οικονομικό πόλεμο, και τώρα είναι επικίνδυνα κοντά σε έναν πόλεμο με στρατιωτικά μέσα έγραψε ο Dalio σε ανάρτησή του στο LinkedIn, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα τρομακτικό, τους τρομάζει σχεδόν όλους, παραλύει την οικονομική δραστηριότητα, κάτι το οποίο έχει κόστος» συμπλήρωσε ο επιχειρηματίας, συμπληρώνοντας: «Η απλή αντίληψη ότι ο στρατιωτικός πόλεμος είναι μια πιθανότητα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές και την οικονομική δραστηριότητα».

Ο πόλεμος στην Ταϊβάν είναι πολύ πιθανό να συμβεί σε περίπου δύο χρόνια, προέβλεψε ο Dalio, δεδομένου ότι το πιο επιθετικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και η παγκόσμια οικονομική ύφεση θα προκαλέσει απόγνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι εκλογές του 2024 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ταϊβάν, ο επανεξοπλισμός της Ιαπωνίας και η πιθανότητα χειρότερων παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών καθιστούν την περίοδο 2024 – 2025 ιδιαίτερα επικίνδυνη», είπε.

Ο Dalio συνέκρινε μια σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις δυτικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις σε κινεζικά προϊόντα εάν συμβεί μια επίθεση στην Ταϊβάν. «Απλώς η πιθανότητα ενός πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει ακόμα πιο αρνητικές επιπτώσεις στον κόσμο», είπε. «Φανταστείτε, να γινόταν με την Κίνα ό,τι γίνεται με τη Ρωσία, χάος. Οι εταιρείες θα μετατοπίσουν την παραγωγή τους σε άλλες χώρες όπως η Ινδία, το Βιετνάμ και το Μεξικό και οι επενδυτές θα κάνουν το ίδιο, αλλά μέχρι τότε…» είπε ο Dalio.