Επίδειξη δύναμης της Μέρκελ, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές

Επίδειξη δύναμης της Μέρκελ, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές

Σαρωτική νίκη για την Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) δείχνουν τα exit polls από το κρατίδιο της Βαυαρίας.

«Αγαπητή Ανγκέλα, θα βάλουμε την μπάλα στο σημείο του πέναλτι, θα πρέπει απλά να την κλωτσήσεις», είχε δηλώσει χθες ο ηγέτης του CSU -του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ- Χόρστ Ζεεχόφερ, εν όψει των γερμανικών εκλογών.

Από ότι φαίνεται, θα είναι εύκολο το «γκολ» στις εκλογές για τη Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll από τη Βαυαρία, όπου διεξήχθησαν σήμερα οι τοπικές εκλογές, εμφανίζεται ενισχυμένο κατά σχεδόν έξι ποσοστιαίες μονάδες το κόμμα της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU). Έτσι, με ποσοστό άνω του 49%, σύμφωνα με τα exit poll, εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο, μία εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Οι κυβερνητικοί σύμμαχοι της Άνγκελα Μέρκελ ήλπιζαν να κερδίσουν σχεδόν το 50% των ψήφων στις τοπικές εκλογές, βοηθώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο και τους συντηρητικούς, να κάνουν μια σαφή επίδειξη δύναμης. Η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση(CSU) που κυβερνά το κρατίδιο της Βαυαρίας επί 56 χρόνια, θεωρείται ο «φυσικός κυβερνήτης» της περιοχής που δηλώνει υπερήφανη για την τοπική της οικονομία και τις παραδόσεις της.

Διαβάστε ακόμη: Οι εκλογές στη Βαυαρία «πρελούδιο» για τη Μέρκελ 

Δύο μονάδες, σε σχέση με το 2008, κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με 21%, ενώ οι Πράσινοι, με ποσοστό 8,5%, σημειώνουν απώλειες περίπου μίας μονάδας και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, με το ίδιο ποσοστό, απώλειες άνω των δύο μονάδων.

Μεγάλος ηττημένος των σημερινών εκλογών στην Βαυαρία είναι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι, με 3% και απώλειες πέντε μονάδων, μένουν εκτός του τοπικού Κοινοβουλίου και βρίσκονται πλέον σε εξαιρετικά δεινή θέση ενόψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής.