Επισπεύδονται οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022

Επισπεύδονται οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του STAR στη δημοσιόγραφο Μάρα Ζαχαρέα, Αθήνα, Τετάρτη 7 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ανακοίνωση για αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του έτους, αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του απόψε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος νωρίτερα σήμερα είχε προϊδεάσει για αυτήν την ανακοίνωση τους εκπροσώπους του Τύπου, λέγοντας κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων χαρακτηριστικά: «Η πολιτική μας διευρύνει το διαθέσιμο εισόδημα, κάτι που έγινε  το προηγούμενο διάστημα και εξελίσσεται, συνεχίζεται και τώρα. Έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, έχουν μειωθεί οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Θα πάμε σε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022. Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει πολύ συγκεκριμένα τη διαδικασία της αύξησης αυτής».

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%, φτάνοντας τα 663 ευρώ μικτά (569 ευρώ καθαρά) έναντι 650 ευρώ μικτά (558 ευρώ καθαρά) που ήταν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Ωστόσο, οι καθαρές αμοιβές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, μαζί και εκείνων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, έχουν αυξηθεί έμμεσα κατά επιπλέον 1,63%, και λόγω της αντίστοιχης μείωσης κατά 1,63% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι (από 15,75% σε 14,12%), στα πλαίσια της συνολικής μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών) κατά 3,9 μονάδες από το 2019 ως σήμερα.

Με άλλα λόγια, ο καθαρός κατώτατος μισθός στο διάστημα 2019 -2022, λόγω της μείωσης των εισφορών των ασφαλισμένων αλλά και των μικτών αμοιβών τους, έχει αυξηθεί κατά  3,8 μονάδες (από τα 547 ευρώ που ήταν προ της μείωσης των εισφορών στα 569 ευρώ που έφτασε μετά τη μείωση των εισφορών και την αύξηση του μικτού κατώτατου) ή 21,7 ευρώ/μήνα ή 303,8 ευρώ ετησίως.