Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου υπόσχεται «νίκη», εν μέσω διεθνών ανησυχιών

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου υπόσχεται «νίκη», εν μέσω διεθνών ανησυχιών
epa07849812 Benjamin Netanyahu, Israeli Prime Minister and Chairman of the Likud Party, speaks after early exit polls in the general election, at the Likud party final election event in Tel Aviv, Israel, 17 September 2019. Early polls gave Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu's Likud party and Benny Gantz's Blue and White party almost equal amount of Knesset seats in the Israeli general elections. EPA/ABIR SULTAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους εδάφους-εδάφους στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 10 πυραύλων κρουζ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε την Κυριακή ότι η χώρα του θα πετύχει τη νίκη, αφού ο στρατός δήλωσε ότι κατέρριψε σχεδόν όλα τα περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν σε μια απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Οι επιθέσεις της Τεχεράνης αργά το Σάββατο, που εξαπολύθηκαν μετά από μια ύποπτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο συγκρότημα της πρεσβείας της στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν αξιωματικοί του επίλεκτου Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αύξησαν την απειλή μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Το Ιράν είχε στηριχθεί στους πληρεξουσίους του σε όλη την περιοχή για να επιτεθεί σε ισραηλινούς και αμερικανικούς στόχους σε μια επίδειξη υποστήριξης προς την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς στον πόλεμο της Γάζας με το Ισραήλ, ο οποίος δεν δείχνει κανένα σημάδι ύφεσης παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες διαμεσολάβησης.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε» υποστήριξε ο Νετανιάχου σε ανάρτηση του στο X (πρώην Twitter).

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν περισσότερο από το 99% των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων και συζητούσαν τις επιλογές για τη συνέχεια.

Η ισραηλινή τηλεόραση Channel 12 επικαλέστηκε ανώνυμο ισραηλινό αξιωματούχο που δήλωσε ότι θα υπάρξει «σημαντική απάντηση» στην επίθεση.

Ο πόλεμος στη Γάζα, στην οποία το Ισραήλ εισέβαλε μετά από επίθεση της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έχει αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή, επεκτεινόμενος στα μέτωπα με τον Λίβανο και τη Συρία και προσελκύοντας πυρά μεγάλου βεληνεκούς κατά ισραηλινών στόχων από τόσο μακρινές περιοχές όπως η Υεμένη και το Ιράκ.

Προς κλιμάκωση

Ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ιράν στην περιοχή, η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ – η οποία ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα – δήλωσε νωρίς την Κυριακή ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον μιας ισραηλινής βάσης.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη φέρεται επίσης να εκτόξευσε εναντίον του Ισραήλ η ομάδα Χούτι της Υεμένης, που πρόσκειται στο Ιράν, η οποία έχει επιτεθεί σε ναυτιλιακές οδούς στην Ερυθρά Θάλασσα και γύρω από αυτήν για να δείξει την αλληλεγγύη της στη Χαμάς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey.

Οι συγκρούσεις αυτές απειλούν τώρα να μετατραπούν σε μια άμεση ανοιχτή σύγκρουση που θα φέρει το Ιράν και τους περιφερειακούς συμμάχους του αντιμέτωπους με το Ισραήλ και τον κύριο υποστηρικτή του, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η περιφερειακή δύναμη Αίγυπτος προέτρεψε σε «ύψιστη αυτοσυγκράτηση».

Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ιράν «πολύ σοβαρές», λέγοντας σε τηλεοπτική ενημέρωση ότι «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση».

Το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους εδάφους-εδάφους στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 10 πυραύλων κρουζ, και οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν εκτός των ισραηλινών συνόρων, δήλωσε ο Χαγκάρι.

Η ιρανική ομοβροντία προκάλεσε ελαφρές ζημιές σε μία ισραηλινή στρατιωτική εγκατάσταση, είπε.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν συμβουλεύει τους κατοίκους να ετοιμαστούν να καταφύγουν, αναθεωρώντας έναν προηγούμενο συναγερμό σε ένα προφανές μήνυμα για το τέλος της απειλής.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι διεθνείς αντιδράσεις

Το Ιράν είχε υποσχεθεί αντίποινα για το ισραηλινό χτύπημα, όπως το χαρακτήρισε, στο συγκρότημα της πρεσβείας του, από το οποίο σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ των οποίων δύο ανώτεροι διοικητές. Η Τεχεράνη δήλωσε ότι το χτύπημά της ήταν τιμωρία για τα «ισραηλινά εγκλήματα». Το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση στο προξενείο.

«Εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή», ανέφερε η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να «μείνουν μακριά». Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι το Ιράν πλέον “θεωρεί το θέμα λήξαν”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι θα συγκαλέσει την Κυριακή συνάντηση των ηγετών της Ομάδας των Επτά μεγάλων οικονομιών για τον συντονισμό μιας διπλωματικής απάντησης σε αυτό που χαρακτήρισε θρασύτατη επίθεση του Ιράν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η Αμερική δεν επιδιώκει σύγκρουση με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσει να δράσει για να προστατεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις και να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συνεδριάσει στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας την Κυριακή, αφού το Ισραήλ ζήτησε να καταδικάσει την επίθεση του Ιράν και να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars επικαλέστηκε μια πηγή που δήλωσε ότι η Τεχεράνη παρακολουθεί στενά την Ιορδανία, η οποία μπορεί να γίνει ο επόμενος στόχος σε περίπτωση οποιασδήποτε κίνησης υποστήριξης του Ισραήλ.

Το Ισραήλ και ο Λίβανος δήλωσαν ότι έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους το βράδυ του Σαββάτου. Το Ισραήλ άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο του στις 0430 GMT την Κυριακή, δήλωσε η αρχή αεροδρομίων του.

Η Ιορδανία, η οποία βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, είχε ετοιμάσει την αεράμυνα για να αναχαιτίσει οποιοδήποτε μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή πύραυλο που θα παραβίαζε το έδαφός της, δήλωσαν δύο περιφερειακές πηγές ασφαλείας.
Κάτοικοι σε αρκετές πόλεις της Ιορδανίας δήλωσαν ότι άκουσαν έντονη εναέρια δραστηριότητα.

Η Συρία, σύμμαχος του Ιράν, δήλωσε ότι έθεσε τα συστήματα άμυνας εδάφους-αέρος γύρω από την πρωτεύουσα και τις μεγάλες βάσεις της σε ύψιστο συναγερμό, δήλωσαν πηγές του στρατού εκεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Τσεχία η Δανία, η Γαλλία, το Μεξικό, οι Κάτω Χώρες και η Νορβηγία καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com