Επιτόκια: Οι κεντρικές τράπεζες σε σταυροδρόμι – Η εβδομάδα των μεγάλων αποφάσεων

Επιτόκια: Οι κεντρικές τράπεζες σε σταυροδρόμι – Η εβδομάδα των μεγάλων αποφάσεων
epa10444133 The Bank of England in London, Britain, 02 February 2023. The Bank of England is expected to announce another rise in interest rates. The base rate is at a 14-year high of 3.5 percent. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εμφανίζονται διστακτικοί ως προς τη μείωση του κόστους δανεισμού, θέτοντας σε δοκιμασία την υπομονή των αγορών.

Τελειώνει η αναμονή αυτήν την εβδομάδα για τις κεντρικές τράπεζες που είναι επιφυλακτικές όσον αφορά στην ένταξή τους στον παγκόσμιο κύκλο μείωσης των επιτοκίων, καθώς μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων αναμένεται να τις αναγκάσει να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους.

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να περιορίσει τις προβλέψεις για τη νομισματική χαλάρωση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από το Ηνωμένο Βασίλειο έως την Αυστραλία είναι πιθανό να υποδηλώσουν ότι δεν είναι ακόμη πεπεισμένοι για τον αποπληθωρισμό ώστε να ξεκινήσουν τη μείωση του κόστους δανεισμού.

Αυτή η εξέλιξη θα επιβεβαιώσει ότι ο Ιούνιος, που αρχικά είχε θεωρηθεί μήνας έναρξης μειώσεων των επιτοκίων παγκοσμίως, μπορεί να αποκαλύψει την έντονη διστακτικότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, όπως αναφέρει ανάλυση του Bloomberg.

Ενώ ο Καναδάς ήταν η πρώτη χώρα της G7 που περιόρισε το κόστος δανεισμού στις 5 Ιουνίου, η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη μέρα, συνοδευόμενη από υψηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, έδειξε περιορισμένο ενθουσιασμό για περαιτέρω χαλάρωση.

Στην Τράπεζα της Αγγλίας, οι επικείμενες εκλογές και οι παρατεταμένες πιέσεις στις τιμές υποστηρίζουν την άποψη ότι θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο για να μειώσει τα επιτόκια.

Οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας και της Νορβηγίας, που επίσης συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα, δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια, ενώ οι μισοί από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα εκτιμούν ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μπορεί να αποφύγει μια δεύτερη μείωση προς το παρόν μετά την τολμηρή κίνησή της τον Μάρτιο.

Οι αποφάσεις σε άλλες περιοχές μπορεί να αναδείξουν τα διαφορετικά στάδια των παγκόσμιων νομισματικών κύκλων, με τη Βραζιλία και την Παραγουάη να αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά και τη Χιλή να επιβραδύνει τις μειώσεις.

Τι λέει το Bloomberg Economics

«Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες φαίνεται ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες φαινόταν πιο πιθανό να μειώσουν τα επιτόκια. Η BOE είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της τον Ιούνιο ενόψει των βρετανικών εκλογών. Είναι μια πιο δύσκολη απόφαση για την SNB».

Σε άλλες περιοχές, οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ, στοιχεία για την κινεζική οικονομία και τα ποσοστά πληθωρισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία θα είναι μεταξύ των σημαντικότερων στοιχείων για τους επενδυτές αυτή την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ και Καναδάς

Μια εβδομάδα μετά από εκθέσεις που έδειξαν μετριοπαθείς πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, οι επενδυτές θα δουν νέα στοιχεία για την καταναλωτική ζήτηση, την αγορά κατοικίας και τη βιομηχανική παραγωγή. Οι αξιωματούχοι της Fed επιστρέφουν στις δημόσιες παρεμβάσεις, έχοντας προβλέψει μόνο μία μείωση των επιτοκίων για το 2024.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που θα μιλήσουν αυτήν την εβδομάδα περιλαμβάνουν τους Thomas Barkin, Susan Collins, Lisa Cook, Mary Daly, Austan Goolsbee, Patrick Harker, Neel Kashkari, Adriana Kugler, Lorie Logan, Alberto Musalem και John Williams.

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που δημοσιεύονται την Τρίτη αναμένεται να δείξουν αύξηση της καταναλωτικής δραστηριότητας τον Μάιο μετά από πτώση τον προηγούμενο μήνα. Ξεχωριστά στοιχεία αναμένεται να δείξουν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Την Πέμπτη, τα στοιχεία για τις νέες κατασκευές κατοικιών ενδέχεται να δείξουν μέτρια αύξηση τον Μάιο, ενώ η περιορισμένη προσφορά στην αγορά μεταπώλησης και η άνοδος των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων επιβαρύνουν τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών. Η Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών αναμένεται να αναφέρει νέα μείωση στις πωλήσεις την Παρασκευή.

Στον Καναδά, η Τράπεζα θα δημοσιεύσει τα πρακτικά των συζητήσεων που οδήγησαν στη μείωση των επιτοκίων, παρέχοντας περαιτέρω πληροφορίες για τις μελλοντικές αποφάσεις. Η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά θα δημοσιεύσει στοιχεία για τον πληθυσμό και τις λιανικές πωλήσεις, παρέχοντας νέα δεδομένα για την καταναλωτική δύναμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασία

Η εβδομάδα στην Ασία ξεκινά με τα μηνιαία στοιχεία της Κίνας τη Δευτέρα, αναμένοντας αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων. Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιο στο 4,35%, με ενδιαφέρον για τον πληθωρισμό μετά την απροσδόκητη αύξηση των τιμών τον Απρίλιο. Στην Ιαπωνία, ο πληθωρισμός καταναλωτή αναμένεται να επιταχυνθεί στο 2,6% τον Μάιο, διατηρώντας την Τράπεζα της Ιαπωνίας σε πορεία αύξησης επιτοκίων.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή θα είναι κρίσιμα για την απόφαση της BOE την Πέμπτη. Η έκθεση μπορεί να δείξει ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 2% για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, ενώ ο δομικός πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 3%. Η απόφαση της SNB θα ανακοινωθεί επίσης την Πέμπτη, με τους οικονομολόγους να διχάζονται ως προς το αν θα μειωθεί το κόστος δανεισμού.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιο στο 4,5% για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, ενώ η Ουγγαρία ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης. Στη Ζώνη του Ευρώ, η τελευταία σειρά δεικτών PMI για τον Ιούνιο μπορεί να δείξει αν η οικονομική ανάκαμψη αποκτά δυναμική.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που θα μιλήσουν περιλαμβάνουν την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν και τον αντιπρόεδρο Λουίς ντε Γκίντος. Στη Νότια Αφρική, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 5,2% τον Μάιο, ενώ η Ναμίμπια πρόκειται να διατηρήσει το επιτόκιό της στο 7,75%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: