Επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο – Η σημασία για την Fed

Επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο – Η σημασία για την Fed
Photo: pixabay.com
Εν μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ομοσπονδιακή τράπεζα για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στο 2%.

Επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, σε ένα σημάδι για το ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) έχουν αρχίσει να αποδίδουν στην προσπάθεια για την κάμψη των τιμών στην αμερικανική οικονομία.

Όπως ανακοινώθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας την Τρίτη, ο γενικός πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,2% έναντι 3,7% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0% από 0,4% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4% από 4,1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαίο επίπεδο ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,2% από 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed;

Τα στοιχεία έρχονται εν μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ομοσπονδιακή τράπεζα για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στο 2%, επίπεδο που έχει ορίσει για τη σταθερότητα των τιμών στην αμερικανική οικονομία.

Οι αγορές και οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η πολιτική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed έχει φτάσει στο απόγειο της, κάτι στο οποίο ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ και άλλα στελέχη της τράπεζας έχουν αντιταχθεί.

Ο Πάουελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «αν κριθεί σκόπιμο να αυστηροποιήσουμε περαιτέρω την πολιτική, δεν θα διστάσουμε να το πράξουμε».

Υπενθυμίζεται πως από τον Μάρτιο του 2022, η Fed έχει αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της κατά 525 μονάδες βάσης στο σημερινό εύρος 5,25%-5,50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: