Έρχονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μισθωτούς με μπλοκάκι

Έρχονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μισθωτούς με μπλοκάκι

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μισθωτούς με μπλοκάκι και τους ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια αναμένεται να ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά ρυθμίσεων που έληξαν το προηγούμενο έτος με αποτέλεσμα να επέρχονται φορολογικές επιβαρύνσεις στις δύο αυτές κατηγορίες φορολογουμένων αν δεν υπάρξουν αλλαγές. Έτσι σε ότι αφορά τους μισθωτούς με εισόδημα από μισθωτή εργασία αλλά και αμοιβές με μπλοκάκι η ρύθμιση αναμένεται να προβλέπει ότι θα φορολογηθούν για το σύνολο του εισοδήματος τους με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματοςτων μισθωτών. Με βάση το καθεστώς αυτό είχαν φορολογηθεί και τα εισοδήματα του 2013 αλλά ο νέος φορολογικό νόμος που ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014, προβλέπει ότι οι μισθωτοί με αμοιβές και από μπλοκάκι θα φορολογηθούν για το εισόδημα αυτό με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Η ρύθμιση που αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών θα επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς.

Σε ότι αφορά τα ανείσπρακτα ενοίκια θα επαναφερθεί η δυνατότητα εκχώρησής τους στο δημόσιο μέσω των ΔΟΥ προκειμένου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να μην φορολογούνται για εισόδημα που δε εισέπραξαν. Και η διάταξη αυτή ίσχυε έως πέρυσι αλλά δεν προβλέπεται στον φορολογικό νόμο που θα ισχύσει για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2014.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ