Έρχονται και στην Ελλάδα τα bike-friendly ξενοδοχεία

Έρχονται και στην Ελλάδα τα bike-friendly ξενοδοχεία

Η Βίκυ Καραντζαβέλου παραδίδει μαθήματα οικολογικής συνείδησης στους Έλληνες ξενοδόχους.

Της Μαρίας Ακριβού

Οι λάτρεις του ποδηλάτου που αδυνατούν να αποχωριστούν το αγαπημένο τους μέσο κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα, έχουν πλέον τα δικά τους ξενοδοχεία. Μια νέα πρωτοβουλία, ονόματι Bike Friendly Hotel, που υλοποιείται από τη ΝΑΤΤΟΥΡ, σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας της Φύσης έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στον τουριστικό κλάδο.

Αφορμή για τη δημιουργία του δικτύου των bike-friendly hotels στάθηκε για τη Βίκυ Καραντζαβέλου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της ΝΑΤΤΟΥΡ, ένα ταξίδι στη Δανία κατά τη διάρκεια του οποίου παρακολούθησε ένα σεμινάριο αναφορικά με το πώς μια πόλη θα μπορούσε να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον, υιοθετώντας το ποδήλατο ως κύριο μέσο μεταφοράς.

Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com, στόχος ήταν να προωθήσει αυτή τη φιλοσοφία και στην Ελλάδα, εντάσσοντας το ποδήλατο στον τουριστικό κλάδο. « Η αλήθεια είναι πως σε αρκετά ξενοδοχεία της Δανίας υπήρχε μεν η φιλοσοφία του «bike friendly», αλλά απουσίαζε η απαιτούμενη πιστοποίηση και αυτό το κενό της αγοράς επιχειρούμε να καλύψουμε εμείς. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η συχνότητα με την οποία οι Δανοί χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο στην καθημερινότητά τους – από το να πάνε στη δουλειά τους μέχρι να κουβαλήσουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ- και σκέφτηκα πως υπάρχουν αρκετοί τουρίστες που δεν θα ήθελαν να αποχωριστούν το αγαπημένο τους μέσο στις διακοπές».

Για να μετουσιωθεί η ιδέα σε πράξη, να διεξαχθεί η έρευνα και να δημιουργηθεί η μη κερδοσκοπική οργάνωση ΝΑΤΤΟΥΡ, από την οποία ο εκάστοτε ξενοδόχος θα μπορεί να προσκομίζει το σήμα του Bike Friendly Hotel, χρειάστηκε ένας χρόνος. Το project ξεκινά επίσημα το Δεκέμβριο, ωστόσο, έχουν ήδη δοθεί οι πρώτες πιστοποιήσεις. Το πρώτο σήμα απονεμήθηκε στα δύο ξενοδοχεία του Porto Carras, τα Meliton Beach και Sithonia Beach, ενώ έχουν υποβάλει αιτήσεις για απόκτηση του εν λόγω σήματος άλλα 22 ξενοδοχειακά καταλύματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων, Χαλκιδική, Κρήτη, Εύβοια, Κω, Μέτσοβο, Πήλιο, Μεσσηνία κ.ά.

Στόχος τα 50 πρώτα ξενοδοχεία μέσα στο 2017

Η απόκτηση του σήματος έχει ισχύ ενός έτους, ενώ κάθε δύο μήνες θα γίνεται αξιολόγηση των πρακτικών που ακολουθεί το ξενοδοχείο από εξειδικευμένο προσωπικό της ΝΑΤΤΟΥΡ. « Στόχος μας είναι μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας να απαριθμούμε στο δίκτυό μας 50 ξενοδοχεία, αριθμό τον οποίο εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουμε. Ξεκινώντας πιστεύαμε πως θα ενδιαφέρονταν για την απόκτηση του σήματος μικρά ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα εκτός πόλης. Στην πράξη είδαμε ότι υπήρχε αυξημένη ζήτηση από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούν τουρίστες με οικονομική άνεση. Εκτός όμως από τα ξενοδοχεία μας έχουν προσεγγίσει ξενώνες, αλλά και ιδιοκτήτες camping».

Η κ. Καραντζαβέλου τονίζει πως πέρα από το ότι πρόκειται για ένα φιλικό μέσο μεταφοράς προς το περιβάλλον, αποτρέπει παράλληλα την δημιουργία ηχορύπανσης στις τουριστικές περιοχές, ενώ προσελκύει ευαισθητοποιημένους τουρίστες που εστιάζουν στην ποιότητα. « Πέρα από τους Βορειοευρωπαίους που είναι εξοικειωμένοι με το ποδήλατο, η νέα αυτή μόδα βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση και στη γειτονική Ιταλία. Φανταστείτε να μπορεί κάποιος να επισκέπτεται αρχαιολογικούς χώρους με το ποδήλατο και να είναι σε άμεση επαφή με τη φύση!».

Προσθέτει δε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετοί συνοδοί που γνωρίζουν διαδρομές και εργάζονται σε εταιρείες ενοικιάσεως ποδηλάτων, οι οποίες συνεργάζονται με αρκετές αλυσίδες ξενοδοχείων.

Όσο για τα βασικά κριτήρια απόκτησης του σήματος Bike Friendly Hotel είναι τα εξής:

1. Χάρτης περιοχής που τονίζει προτεινόμενες διαδρομές φιλικές στο Ποδήλατο, σε Έντυπη ή Ηλεκτρονική μορφή/ Δωρεάν υπηρεσία

2. Κλειστός χώρος για ασφαλή αποθήκευση ποδηλάτων κατά τη Διανυκτέρευση ή 24 ωρη λειτουργία της υποδοχής ή συνεργασία με αποθηκευτικό χώρο / υπηρεσίες καθαριοτητας ποδηλάτου

3. Διαθεσιμότητα Σετ Εργαλείων Ποδηλάτων. Δωρεάν υπηρεσία προς τους Ποδηλάτες.

4. Πλυντήριο Στεγνωτήριο Ρούχων Αυθημερόν. Χρέωση σύμφωνα με την πολιτική του κάθε ξενοδοχείου.

5. Συνεργασία με Κατάστημα Ενοικίασης & Επισκευής Ποδηλατών ή δυνατότητα ενοικίασης από το Δήμο ή σύστημα BikeSharing

6. Δυνατότητα κράτησης έστω και μίας μόνο Διανυκτέρευσης ανά Ποδηλάτη (σε περίπτωση που ταξιδεύουν με το ποδήλατο τους).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα του Bike Friendly Hotel θα παρουσιαστεί πιλοτικά και στη διεθνή έκθεση World Travel Market του Λονδίνου στις 7-9 Νοεμβρίου.