Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ανοίγει η πλατφόρμα – Από τον Μάρτιο η παρακράτηση του 10% – Οι ποινές

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ανοίγει η πλατφόρμα – Από τον Μάρτιο η παρακράτηση του 10% – Οι ποινές
Photo: pixabay.com
Θα μπορούν να δηλώνουν την εργασία τους και να λαμβάνουν όλη τη σύνταξή τους.

Σήμερα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ανοίγει η νέα πλατφόρμα, στην οποία οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα στοιχεία και το είδος της εργασίας τους και στη συνέχεια θα γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις με τους εργοδότες.

Η σύνταξη στους εργαζόμενους συνταξιούχους καταβάλλεται ολόκληρη, χωρίς το πέναλτι 30%, ενώ παράλειψη της δήλωσης επιφέρει ποινή ίση με 12 μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας την Κυριακή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να σώσουν από 140 μέχρι 300 ευρώ το μήνα. Το μόνο που θα κάνουν είναι μία αίτηση ηλεκτρονικά ή στον ΕΦΚΑ της περιοχής τους. Σήμερα, υπολογίζουμε ότι έχουμε 100.000 συνταξιούχους, οι οποίοι εργάζονται. Από αυτούς, οι 36.000 το δηλώνουν. Τους ανθρώπους πρέπει να τους βοηθήσουμε, τη σύνταξή τους την έχουν πληρώσει», πρόσθεσε.

Με αφορμή την αύξηση του κατώτατου μισθού, η κα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι είναι «η 4η συνεχόμενη αύξηση. Οι φορείς δεν έχουν καταθέσει ακόμα τις απόψεις τους. Ο κατώτατος μισθός θα αρχίζει από …8. Το στοίχημα είναι να έχουμε καλούς μισθούς». «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ανεργία είναι στο 8,9%», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στους ναυτικούς, η κα Μιχαηλίδου επισήμανε ότι «μέσα από το κινητό τους, την εφαρμογή mynat, θα μπορούν να βλέπουν όλο τον ασφαλιστικό τους βίο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ευνοϊκότερο καθεστώς

Το νέο καθεστώς είναι ευνοϊκότερο, καθώς εκτιμάται ότι οι συνταξιούχοι με μισθωτή απασχόληση θα έχουν αύξηση εισοδήματος από 141 ευρώ τον μήνα έως 292 ευρώ τον μήνα. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι σήμερα ανέρχονται σε 100.000 από τους οποίους περίπου 36.000 δηλώνουν νόμιμα την εργασία τους.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ οι συνταξιούχοι θα κληθούν να δηλώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ τους, ώστε στη συνέχεια ο ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε διασταυρώσεις με την Εφορία και το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για να εξακριβωθούν το είδος της απασχόλησης (μισθωτή εργασία, αυτοαπασχόληση, ελεύθερο επάγγελμα), το ύψος της αμοιβής και ο φόρος που θα πρέπει να εισπραχθεί υπέρ του ΕΦΚΑ.

Με τον νόμο 5078/2023 καταργήθηκε η μείωση της σύνταξης κατά 30% που επιβαλλόταν σε συνταξιούχους που εργάζονταν και από την 1η Ιανουαρίου 2024 θεσπίστηκε η κράτηση υπέρ ΕΦΚΑ με μικρότερο ποσοστό. Οι κρατήσεις που αντιστοιχούν στην απασχόληση για τον Ιανουάριο θα εισπραχθούν σε μία δόση, μετά τη δήλωση των συνταξιούχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: