ΕΣΕΕ: «Πραγματικά αποκαρδιωτική» η εικόνα του ελληνικού εμπορίου

Η ετήσια έκθεση της Συνομοσπονδίας αναλύει την κατάσταση του ελληνικού εμπορίου και παρουσιάζει τις προβλέψεις του 2014.

«Πραγματικά αποκαρδιωτική» χαρακτηρίζει η ΕΣΕΕ την εικόνα που καταγράφει η ετήσια έκθεσή της που θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα, στην οποία αναλύεται η κατάσταση του ελληνικού εμπορίου το 2013 και γίνονται προβλέψεις για το 2014. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι συγκεκριμένες τάσεις που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται ήδη από το 2011, φέτος έχουν πλέον καταστεί μια ιδιαίτερα ενοχλητική πραγματικότητα που οδηγεί το ελληνικό εμπόριο σε μια δομική κρίση επιβίωσης.

Ενδεικτικά, τόσο η συνέχιση της πτώσης της απασχόλησης στο εμπόριο όσο και η εδραίωση απαισιόδοξων στάσεων στους εμπόρους για το μέλλον της επιχείρησής τους, καταδεικνύουν το βάθος και την ένταση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Ακόμη και στους νέους και στις γυναίκες που έβρισκαν εργασιακή διέξοδο στον κλάδο, η τάση δείχνει ότι ακολουθούν πια τη γενική πτωτική κατεύθυνση. Έχοντας φτάσει σε επίπεδα απασχόλησης του 1997, «νομίζω ότι μιλάμε για ένα πρωτοφανές πισωγύρισμα που αλλάζει δραματικά τη μορφή της εμπορικής επιχειρηματικότητας στη χώρα», όπως σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει, σε συνεννόηση με την αξιωματική αντιπολίτευση, να διασφαλίσει την ομαλή διαχείριση της κατάστασης χωρίς περαιτέρω αναταραχές και πρόωρες εκλογές. «Δυστυχώς, η έλλειψη του κοινωνικού διάλογου σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, είναι ένα θλιβερό απότοκο της κρίσης που πρέπει να αναιρέσουμε», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Ριζικές αλλαγές προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

«Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό», συνεχίζει η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, «τα τέσσερα χρόνια βαθιάς κρίσης έχουν στην κυριολεξία γονατίσει την ελληνική αγορά και έχουν θέσει όλους τους επιχειρηματίες υπό τη μέγγενη μιας πρωτοφανούς μείωσης του κύκλου εργασιών τους, που τους οδηγεί σε αναγκαστική παύση πληρωμών». Σε αυτό το πλαίσιο, οι άμεσες προτεραιότητες του εμπορικού κόσμου σήμερα, συνοψίζονται στους ακόλουθους άξονες:

– Νομοθετική προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» και αυτόματη υπαγωγή της σε καθεστώς ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, ώστε να δοθεί μια ανάσα στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις.

– Εφαρμογή Τειρεσία «δύο ταχυτήτων» και εννέα κατηγοριών με βαθμολόγιο («credit score») και μοριοδότηση («point system»), κατά το αμερικανικό πρότυπο.

– Αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παραγωγική συμμετοχή του εμπορίου στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Δεδομένου ότι το νέο ΕΣΠΑ θα είναι αποκεντρωμένο, η ΕΣΕΕ θα συνεργαστεί με τις 13 Περιφέρειες για την αποτελεσματική ένταξη του εμπορίου σε αυτό.

Διαβάστε ακόμη: O Στουρνάρας επιμένει ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται

– Αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των εμπόρων που βιώνουν την κρίση με «πάγωμα», κεφαλαιοποίηση και μετατροπή οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο. Προστασία των «εντός κρίσης» οφειλετών με κατάργηση της ποινικοποίησης. Διαρκής ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων. Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ με δημιουργία ειδικής κλάσης, και τέλος, δυνατότητα ελεύθερης επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.

– Ενότητα του εμπορικού κόσμου όλης της χώρας στην κατεύθυνση, όχι μόνο φωτογραφικών μεταρρυθμίσεων, αλλά ολοκληρωτικής μεταμόρφωσης της σημερινής κατάστασης της αγοράς.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, αναφορικά με τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης, δήλωσε:

«Η Ετήσια Έκθεση του ελληνικού εμπορίου θα παρουσιαστεί από την ΕΣΕΕ την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου σε εκδήλωση που θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός της χώρας. Τα αποτελέσματά της έχουν εφέτος ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού επιβεβαιώνονται από την Έκθεση της Κομισιόν για τις ελληνικές ΜμΕ επιχειρήσεις, ενώ η σύγκρισή τους αμφισβητεί συγκεκριμένες εισηγήσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ.

Διαβάστε ακόμη: Τη σοβαρή κάμψη των ελληνικών ΜμΕ αναγνωρίζει η Ε.Ε.

Το επόμενο διάστημα θα φανερώσει τις προοπτικές για την έξοδο της οικονομίας μας από την ύφεση και πώς επιτέλους θα επιστρέψουμε σε θετικά πρόσημα. Τα περιθώρια για την ελληνική αγορά είναι πλέον πολύ στενά και οι αντοχές των ελληνικών επιχειρήσεων εξαντλημένες. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν άμεσες ενέργειες που θα επιτρέψουν την οικονομική ανάκαμψη των Μμε επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόβλεψη του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ για σταθεροποίηση του αριθμού των επιχειρήσεων το 2014 θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η επανεμφάνιση της προστιθέμενης αξίας των ΜμΕ στην ελληνική οικονομία μπορεί να αποτελέσει πραγματικότητα και όχι μόνο ελπίδα.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αγορά θα συνεχίσει τον αγώνα της για επιβίωση και οι Έλληνες έμποροι θα βρεθούμε για ακόμη μία φορά όρθιοι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Ευελπιστώ ότι σύντομα όλοι οι Έλληνες έμποροι και καταναλωτές θα μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και καλύτερους οικονομικούς όρους», επισήμανε ο κ. Κορκίδης.

Σχετικά άρθρα