Εθνική: Διάθεση ποσοστού μειοψηφία έως 26,9% στην Finansbank

Εθνική: Διάθεση ποσοστού μειοψηφία έως 26,9% στην Finansbank

Η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί μέσω του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Στη διάθεση ποσοστού μειοψηφίας έως 26,9% στην τουρκική θυγατρική της τράπεζα Finansbank, μέσω του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, προχωρεί η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης της.

Η διάθεση του ποσοστού έως 26,9% της Finansbank θα πραγματοποιηθεί:

– μέσω αύξησης του υφιστάμενου μετοχικού της κεφαλαίου κατά 25% (το ποσοστό αυτό θα αντιστοιχεί μετά την αύξηση σε περίπου 20%, λόγω dilution), με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και ταυτόχρονη εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και

– μέσω διάθεσης υφιστάμενων μετοχών κυριότητας Εθνικής, σε ποσοστό από περίπου 2% έως 7% ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

To re-IPO πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του πλάνου αναδιάρθρωσης της Εθνικής.

Μετά τη διάθεση, η Εθνική θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον μέτοχο πλειοψηφίας στη Finansbank.

Η αύξηση κεφαλαίου της Finansbank θα χρηματοδοτήσει την περαιτέρω επέκτασή της στην ταχέως αναπτυσσόμενη τραπεζική αγορά της Τουρκίας, έχοντας πλέον τα κεφάλαια εκείνα που θα τής επιτρέψουν επιπλέον δραστηριοποίηση, εκτός από τον τομέα λιανικής και στον πολλά υποσχόμενο χώρο της τραπεζικής μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

H ανάπτυξη αυτή, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στην κερδοφορία και στην αποτελεσματικότητα της Finansbank, αφού θα της επιτρέψει να υλοποιήσει τους μεσοπρόθεσμους στρατηγικούς της στόχους τα αμέσως επόμενα χρόνια: α) να ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαιά της, β) να αυξήσει τα δάνεια της με ρυθμό 20% ετησίως, γ) να βελτιώσει το λειτουργικό της αποτέλεσμα σε 4,5% ως ποσοστό του σταθμισμένου ενεργητικού της και τέλος δ) να αυξήσει την απόδοση για τους μετόχους της στα επίπεδα του 15% σε όρους απόδοσης ιδίων κεφαλαίων και του 1,8% σε όρους απόδοσης ενεργητικού σε μεσοπρόθεσμη βάση.

H Εθνική αντίστοιχα, μετά την υλοποίηση του IPO, πετυχαίνει σημαντική βελτίωση στα κεφάλαιά της, ενώ αντίστοιχα αντλεί και ρευστότητα.

Επιπλέον, η Εθνική μεγιστοποιεί την αξία της θυγατρικής της μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης, με κεφάλαια που αντλούνται από την κεφαλαιαγορά, δεδομένου ότι τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της αξίας της Finansbank για λογαριασμό όλων των μετόχων της και συνεπώς και της Εθνικής. Ακόμα, μέσω της αύξησης των κεφαλαίων της Finansbank, ανοίγει ο δρόμος για επαναπατρισμό κεφαλαίων μέσω επιστροφής μερισμάτων κ.λπ.

Επίσης, διευκολύνεται η επιπλέον διάθεση του υπολειπόμενου 13% -18% της Finansbank έως τα τέλη του 2015, δεδομένου ότι η Finansbank ως εισηγμένη τράπεζα με σημαντική διασπορά μπορεί ανά πάσα στιγμή να αξιοποιήσει μία ευνοϊκή χρηματοοικονομική συγκυρία και να προβεί σε πώληση επιπρόσθετων πακέτων μετοχών της μέσω accelerated book building.

Η Finansbank, ως εισηγμένη τράπεζα με σημαντική διασπορά, θα έχει χρηματιστηριακή τιμή και συγκεκριμένη αποτίμηση. Επίσης, θα αποτελεί πλέον επενδυτική επιλογή γι’ όλους τους θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι επενδύουν στην αναδυόμενη αγορά της Τουρκίας.

Δίνεται πλέον η δυνατότητα στους μετόχους της Εθνικής να συμμετέχουν και οι ίδιοι μέσω αγοράς μετοχών στη θυγατρική Finansbank κατά τη διαδικασία του re-IPO.

Η Εθνική, όπως επισημαίνουν στελέχη της τράπεζας, αξιοποιώντας το περιουσιακό της στοιχείο, μεγιστοποιεί την αξία και για τους ίδιους τους μετόχους της.

Μετά το IPO η Finansbank θα έχει κεφαλαιοποίηση τάξεως 4,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου ίση με την υφιστάμενη κεφαλαιοποίηση του ομίλου της Εθνικής.