Έτοιμοι να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές οι Podemos

Έτοιμοι να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές οι Podemos
Pablo Igesias (C), leader of Podemos, a left-wing party that emerged out of the "Indignants" movement gives the thumbs up during a speech at a party meeting in Madrid on Octoer 18, 2014. AFP PHOTO / DANI POZO

Ο Ιγκλέσιας συναντήθηκε σήμερα με τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του κόμματος Podemos της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει μια αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές και άλλα αριστερά κόμματα.

Ο Ιγκλέσιας, το κόμμα του οποίου ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, συναντήθηκε σήμερα με τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας, ο οποίος πρόκειται τώρα να συζητήσει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης με τον αρχηγό των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού.

“Του είπα ότι είμαστε πρόθυμοι να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση αλλαγής με τους σοσιαλιστές και την Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, πρώην κομμουνιστές και οικολόγοι)”, δήλωσε ο Ιγκλέσιας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι φιλοδοξεί να γίνει αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αναιρέσει μέτρα λιτότητας και να αναγνωρίσει ότι η Ισπανία είναι ένα κράτος αποτελούμενο από αρκετά έθνη, περιλαμβανομένης της Καταλονίας, όπου η περιφερειακή κυβέρνηση υποστηρίζει την ανεξαρτητοποίησή της από την Ισπανία.