ΕΥ: Υπηρεσίες διασφάλισης στο «πράσινο» ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή

ΕΥ: Υπηρεσίες διασφάλισης στο «πράσινο» ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή
Ernst & Young offices in London, photographed on 14 February 2018. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ομόλογο έλαβε την πιστοποίηση «Climate Bond Certified» από τον οργανισμό Climate Bonds Initiative, ως αποτέλεσμα της διασφάλισης.

Η Εrnst & Υoung Ελλάδος παρείχε υπηρεσίες διασφάλισης στην Τέρνα Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Χρηματοδοτήσεων (ΜΑΕΧ), θυγατρική της Τέρνα Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ, για την πιστοποίηση ομολόγου αξίας έως 150 εκατ. ευρώ, ως πράσινο.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα πράσινα ομόλογα είναι χρεόγραφα σταθερής απόδοσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση έργων που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα ομόλογα αυτά εκδίδονται από εταιρείες, οργανισμούς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κυβερνήσεις και έχουν συγκεκριμένη διάρκεια. Οι εκδότες διασφαλίζουν ότι τα έσοδα από τα ομόλογα διατίθενται σε πράσινα έργα, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας, πράσινες μεταφορές, διαχείριση απορριμμάτων, διαχείριση φυσικών πόρων, κ.α.

Η ζήτηση για τέτοιου είδους χρηματοδοτικά προϊόντα από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα αυξάνεται, καθώς τα πράσινα ομόλογα μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές που, υπό άλλες συνθήκες, δε θα επένδυαν στον οργανισμό που τα εκδίδει. Οι συγκεκριμένοι επενδυτές λαμβάνουν υπόψη περιβαλλοντικά κριτήρια στη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων. Συγχρόνως, αυξάνονται και οι προσδοκίες της κοινωνίας, των εταιρειών και των ενδιαφερομένων μερών (πελάτες, εργαζόμενοι, προμηθευτές, κ.α.) για υπεύθυνες εταιρικές πρακτικές, όπως η έκδοση ενός πράσινου ομολόγου και η χρηματοδότηση πράσινων έργων. Ως αποτέλεσμα, το σύνολο των εκδόσεων πράσινων ομολόγων μέχρι σήμερα έχουν υπερκαλυφθεί, καθιστώντας τα πράσινα ομόλογα ένα προτιμητέο μέσο χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σκοπός της διασφάλισης της διαδικασίας έκδοσης ενός πράσινου ομολόγου είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς αφορά στην αξιολόγηση της διαδικασίας επιλογής των έργων που προορίζονται για χρηματοδότηση από το ομόλογο, στις πολιτικές διαχείρισης των προσόδων του ομολόγου, καθώς και στην εφαρμογή των κριτηρίων και προϋποθέσεων χαρακτηρισμού του ομολόγου ως πράσινο.

Σχολιάζοντας την έκδοση του ομολόγου, ο κ. Βασίλης Καμινάρης, Επικεφαλής του Τμήματος Υπηρεσιών Διασφάλισης της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τον ρόλο μας στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου στην Ελλάδα από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, η κοινωνία αλλά και οι πελάτες, οι εργαζόμενοι και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, αξιώνουν από τις επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα πράσινα ομόλογα αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα στην Ελλάδα, όπου υπολείπονται πολλά να γίνουν για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, τα πράσινα ομόλογα δημιουργούν νέες προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και οργανισμών».