Ευρωζώνη: Σε συρρίκνωση για 20ο συνεχόμενο μήνα η μεταποίηση – «Η βιομηχανική ύφεση δεν έχει τελειώσει»

Ευρωζώνη: Σε συρρίκνωση για 20ο συνεχόμενο μήνα η μεταποίηση – «Η βιομηχανική ύφεση δεν έχει τελειώσει»
"POUR LES VOLANTS AUTOLOV ISODELTA, INNOVER C'EST RESTER EN TETE EN EUROPE" - A woman assembles a steering wheel for a Renault car 22 March 2005 on the Autoliv-IsoDelta assembly line of Chire-en-Montreuil, center France, located 40 kilometers west of Poitiers. A worldwide leader in automotive safety, Autoliv is a pioneer in both seat belts and airbags, and a technology leader for automotive safety. All the leading automobile manufacturers in the world are its customers. Autoliv entered the steering wheel market in 1995 by acquiring IsoDelta in the Vienne region of France. It is the largest employer in this region. AFP PHOTO DERRICK CEYRAC (Photo by DERRICK CEYRAC / AFP) Photo: AFP
Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συνέχισε να συρρικνώνεται τον περασμένο μήνα εν μέσω αδύναμης ζήτησης.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συνέχισε να συρρικνώνεται τον περασμένο μήνα εν μέσω αδύναμης ζήτησης, αν και οι επιχειρήσεις ήταν αισιόδοξες για το επόμενο έτος, όπως έδειξε έρευνα την Παρασκευή.

Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της  Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB_ για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στις 46,5 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 46,6 μονάδες του Ιανουαρίου, ξεπερνώντας την προκαταρκτική εκτίμηση των 46,1 μονάδων αλλά κάτω από το όριο του 50 μονάδων που διαχωρίζει την αύξηση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση για 20ό μήνα.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται την Τρίτη και θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, παρέμεινε σταθερός στις 46,6 μονάδες του Ιανουαρίου, πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 46,2 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μονοετής βιομηχανική ύφεση της Ευρωζώνης δεν τελειώνει. Η παραγωγή μειώθηκε και πάλι με τον ίδιο ρυθμό με τον προηγούμενο μήνα, κυρίως λόγω της Γερμανίας και της Γαλλίας», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

Τα εργοστάσια της Ευρωζώνης μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων για ένατο μήνα και, όπως συμβαίνει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα παραγγελιών μειώθηκαν καθώς τα εργοστάσια προσπαθούσαν να παραμείνουν ενεργά.

Ο δείκτης νέων παραγγελιών ήταν κάτω των 50 μονάδων για 22ο μήνα. Παρόλα αυτά, σε ένα ενθαρρυντικό σημάδι, ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής, ένας δείκτης αισιοδοξίας, διατηρήθηκε σταθερός στις 57,1 μονάδες του Ιανουαρίου, το οποίο ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο.

H Σιάν Τζόουνς, Επικεφαλής Οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence, σχολίασε:

«Οι συνθήκες για τους Έλληνες κατασκευαστές έχουν βελτιωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2024, καθώς η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες, τα επίπεδα απασχόλησης και οι προμήθειες αυξήθηκαν λόγω των πιο εύρωστων συνθηκών ζήτησης. Επιπλέον, η απόδοση του τομέα βελτιώθηκε στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα δύο ετών, ενισχύοντας, με τη σειρά της, την εμπιστοσύνη μεταξύ των παραγωγών αγαθών.

Ωστόσο, τα υποκείμενα στοιχεία της έρευνας για τον δείκτη PMI υπέδειξαν ότι οι προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού διατηρήθηκαν, καθώς οι καθυστερήσεις στις ναυτιλιακές μεταφορές εμπόδισαν την ικανότητα των εταιρειών να αναπληρώσουν τα εξαντλημένα αποθέματα, παρά την απότομη αύξηση των αγορών εισροών.

Οι ελλείψεις υλικών και τα προβλήματα στις μεταφορές ώθησαν επίσης τις τιμές εισροών προς τα πάνω. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιβραδύνθηκε ελαφρώς κατά τη διάρκεια του μήνα. Αντίθετα, οι τιμές χρέωσης από την πλευρά των Ελλήνων κατασκευαστών αυξήθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους, λόγω των ευνοϊκότερων συνθηκών ως προς τις πωλήσεις. Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας του δείκτη PMI υποδεικνύουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) θα μπορούσε να αυξηθεί κατά τους επόμενους μήνες, μετά τη συνεχιζόμενη περίοδο εξασθένησης του πληθωρισμού.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com