Εξαδάκτυλος: Οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από Covid

Εξαδάκτυλος: Οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από Covid
Πολίτης εμβολιάζεται κατά την πρώτη μέρα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της εταιρίας Moderna κατά του κορονοϊού στο "Μέγα" εμβολιαστικό κέντρο στην Helexpo, Μαρούσι, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021. Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός εναντίον του ιού SARS-CoV-2, για τις ηλικίες 60-64 με το εμβόλιο της Astra Zeneca στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα ο εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν 96 εμβολιαστικά κέντρα. Η δυναμικότητα του για το Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών έκρουσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Οι περισσότερες νοσηλείες, οι περισσότερες διασωληνώσεις και οι περισσότερες απώλειες, θα προέλθουν από τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών. Σε αυτή η ομάδα όταν έρθει σε επαφή με νεότερες ηλικίες που θα επιστρέψουν από διακοπές, μετά από δεκαπέντε μέρες, ενδεχομένως να δούμε μια επιβάρυνση» σημείωσε.

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αν δεν πειστούν από τις δικές μας εκκλήσεις, είναι πιθανό να πειστούν από τη συνάντηση με τον ιό. Καλύτερα να ακούσουν εμάς. Δεν είναι εύκολη νόσος ο κορωνοϊός» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο στα νοσοκομεία υπάρχει μια αυξημένη και διαρκής πίεση. «Ήπια ανεβαίνει, δεν έχουμε τις εκρήξεις του δευτέρου και του τρίτου κύματος. Και αυτό οφείλεται στο ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι εμβολιασμένοι. Χθες είχαμε 286 διασωληνωμένους. Μεγάλη η διάδοση του ιού».

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, ανέφερε ότι «το ερώτημα είναι πότε ακριβώς πρέπει να γίνει και σε ποιους πρέπει να γίνει».

Τέλος, δήλωσε, ότι το 94% των ιατρών στην χώρα έχουν εμβολιαστεί. «Υπάρχουν και αρνητές. Καλόπιστοι και κακόπιστοι. Οι πρώτοι εμβολιάζονται. Χάσαμε γιατρούς ανεμβολίαστους αδίκως. Χάσαμε και νοσηλευτές με τον ίδιο τρόπο και είναι κρίμα».