Εξακολουθεί να «στοιχειώνει» τον Σαρκοζί το παρελθόν του

Εξακολουθεί να «στοιχειώνει» τον Σαρκοζί το παρελθόν του

Γαλλικός ιστότοπος ανακινεί το ζήτημα της χρηματοδότησης παλιότερης προεκλογικής εκστρατείας του Γάλλου πρώην προέδρου από τον Μοαμάρ Καντάφι.

Στο προσκήνιο έρχονται και πάλι τα αμφιλεγόμενα deals του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, καθώς εκείνος επιχειρεί την επάνοδό του στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ο γαλλικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart παρουσίασε σήμερα ένα έγγραφο το οποίο είχε παρουσιάσει και το 2012 και αφορούσε μια συμφωνία που είχε συνάψει ο Γάλλος πρώην πρόεδρος με το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη για τη χρηματοδότηση του πρώτου.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο αυτό, που χρονολογείται από το 2006, έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Λιβύης Μούσα Κούσα και κάνει λόγο για μια συμφωνία της κυβέρνησης της χώρας να προσφέρει στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το ποσό των «50 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο ιστότοπος επανέλαβε σήμερα ότι το σχετικό έγγραφο είναι αυθεντικό, κάτι που ερευνάται από το δικαστήριο, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο Σαρκοζί εναντίον του ιστότοπου, για μια ξεχωριστή υπόθεση από αυτή της χρηματοδότησης το 2007 της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου από τον Καντάφι. Ακόμη κι αν οι ερευνητές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το έγγραφο αυτό είναι πλαστογραφημένο, αυτό δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στην υπόθεση της χρηματοδότησης.

«Όσον αφορά τη Λιβύη, οι δικαστές γνωρίζουν ότι τα έγγραφα είναι πλαστά», δήλωσε ο Σαρκοζί στην εφημερίδα Journal du dimanche, ενώ στο παρελθόν είχε κάνει λόγο για «ένα τεράστιο λάθος».

Σε απάντηση, το Mediapart έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια αστυνομική έκθεση σύμφωνα με την οποία «η ομόφωνη άποψη των ανθρώπων που το εξέτασαν είναι ότι το έγγραφο που δημοσιοποίησε ο Mediapart φέρει όλα τα χαρακτηριστικά των επίσημων εγγράφων της λιβυκής κυβέρνησης της εποχής εκείνης σε ό,τι αφορά τη χρονολογία, την τυπολογία και το στιλ γραφής που χρησιμοποιεί».