«Έχετε αίμα στα χέρια σας»: Το δριμύτατο «κατηγορώ» και η «συγγνώμη» Ζούκερμπεργκ για τα ανήλικα θύματα στα social media

«Έχετε αίμα στα χέρια σας»: Το δριμύτατο «κατηγορώ» και η «συγγνώμη» Ζούκερμπεργκ για τα ανήλικα θύματα στα social media
Mark Zuckerberg, CEO of Meta, listens as he testifies during the US Senate Judiciary Committee hearing "Big Tech and the Online Child Sexual Exploitation Crisis" in Washington, DC, on January 31, 2024. (Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Photo: AFP
Επί 4 ώρες ο επικεφαλής της Meta προσπαθούσε να πείσει τη Γερουσία ότι θα αυξηθούν οι εποπτικοί μηχανισμοί.

Εξηγήσεις για τα μέτρα που λαμβάνουν σχετικά με την προστασία των ανηλίκων στο Διαδίκτυο κλήθηκαν να δώσουν οι επικεφαλής των γιγάντων των social media στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta (Facebook, Instagram), ο Σου Ζι Τσιου, διευθύνων σύμβουλος του TikTok, και εκπρόσωποι των X (πρώην twitter), Snap και Discord βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολύ σκληρά ερωτήματα στο πλαίσιο συζήτησης για σχετικό νομοσχέδιο.

«Έχετε αίμα στα χέρια σας» και «οι πλατφόρμες σας σκοτώνουν ανθρώπους» ήταν κάποιες από τις εκφράσεις που ακούστηκαν στην αίθουσα από γερουσιαστές που απηύθυναν δριμύτατο «κατηγορώ».

Photo: AFP

Τα περισσότερα πυρά δέχθηκε ο Ζούκερμπεργκ, που κάποια στιγμή μετά από παρότρυνση γερουσιαστή να απευθυνθεί στις οικογένειες ζήτησε συγγνώμη. «Κανείς δεν πρέπει να βιώνει αυτό που περάσατε», είπε.

«Τι στο καλό είχατε στο μυαλό σας όταν επιλέξατε στο Instagram να υπάρχει μια προειδοποίηση προς τους χρήστες πως το περιεχόμενο που ακολουθεί ίσως περιλαμβάνει εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αφήνοντάς τους την επιλογή να το δουν ούτως ή άλλως;», ρώτησε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ. Ο Ζούκερμπεργκ απάντησε πως ο ίδιος θα επιληφθεί του θέματος.

Photo: AFP

Στόχος τού υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι να λογοδοτούν εφεξής οι εταιρίες για το ακατάλληλο υλικό που αναρτάται στις πλατφόρμες τους.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση η Meta ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Εφεξής οι ανήλικοι χρήστες δεν θα μπορούν να λαμβάνουν μηνύματα σε Instagram και Messenger από αγνώστους.

«Θα πεθάνουμε περιμένοντας»

Τα μέλη της επιτροπής του κογκρέσου έκαναν πιεστικές και καταιγιστικές ερωτήσεις στα στελέχη των εταιρειών και κατηγόρησαν τις πλατφόρμες ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τα παιδιά από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και παρενόχληση.

Μεταξύ άλλων, τους ρώτησαν επανειλημμένα αν υποστηρίζουν τα νομοσχέδια που έχουν παρουσιαστεί για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες. Στο επίκεντρο της ακρόασης ήταν νομοσχέδιο για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο.

Το Snap ήδη έχει ταχθεί υπέρ του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Η Λίντα Γιακαρίνο δήλωσε για πρώτη φορά στην ακρόαση ότι και το Χ το στηρίζει. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Meta, του Discord και του TikTok αρνήθηκαν να υιοθετήσουν απευθείας τα νομοσχέδια, προκαλώντας την αντίδραση του Λίντσεϊ Γκράχαμ.

«Κατέληξα ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξετε τίποτα από αυτά. Αν περιμένετε από αυτούς να λύσουν το πρόβλημα, θα πεθάνουμε περιμένοντας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής.

Photo: AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: