Φίλιπ Λέιν: Η ΕΚΤ έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια, αλλά…

Φίλιπ Λέιν: Η ΕΚΤ έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια, αλλά…
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
"Εξαιρώντας τις μεγάλες εκπλήξεις, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να αρθεί το ανώτατο επίπεδο περιορισμού".

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκιά της τον επόμενο μήνα, ωστόσο η πολιτική της πρέπει να παραμείνει περιοριστική φέτος καθώς η αύξηση των μισθών δεν θα ομαλοποιηθεί έως το 2026, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας Φίλιπ Λέιν, μιλώντας στους Financial Times.

“Εξαιρώντας τις μεγάλες εκπλήξεις, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για να αρθεί το ανώτατο επίπεδο περιορισμού”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λέιν στη συνέντευξη που παραχώρησε στους FT και δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα.

“Ο καλύτερος τρόπος να διαμορφωθεί η συζήτηση φέτος είναι ότι πρέπει ακόμα να διατηρήσουμε την περιοριστική πολιτική όλο τον χρόνο”, σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ. “Αλλά εντός της περιοριστικής ζώνης, μπορούμε να κινηθούμε κάπως χαμηλότερα”, πρόσθεσε.

Παρότι ο Λέιν δεν έκανε καμία σαφή νύξη για τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Ιουλίου, αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, έχουν ήδη τονίσει ότι ένα δεύτερο βήμα από την ΕΚΤ δεν θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλωστε, το επίπεδο του 4% όπου βρίσκεται το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ περιορίζει την ανάπτυξη και επί της ουσίας οι πρώτες μειώσεις, τουλάχιστον έως το επίπεδο του 3%, ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερα, απλώς περιορίζουν τον περιοριστικό του χαρακτήρα και δεν παρέχουν δημοσιονομική στήριξη, σημειώνει το Reuters.

“Πρέπει να δούμε περισσότερη πρόοδο (όσον αφορά στον πληθωρισμό) προτού περάσουμε από τη διατήρηση της περιοριστικής φάσης στην εξέταση της ομαλοποίησης”, πρόσθεσε ο Λέιν.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ τόνισε επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διατηρήσουν τα επιτόκια σε περιοριστικό επίπεδο φέτος για να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται και δεν θα εδραιωθεί υψηλότερα του στόχου της κεντρικής τράπεζας, κάτι το οποίο “θα ήταν πολύ προβληματικό και πιθανότατα πολύ επώδυνο να εξαλειφθεί”.

“Η επιβράδυνση δεν σημαίνει απαραίτητα άμεση επιστροφή στη σταθερότητα”, ανέφερε ο Λέιν και πρόσθεσε: “Φέτος η προσαρμογή είναι σαφώς σταδιακή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: