ΕΚΤ: Οι προβλέψεις για τα επιτόκια και ο κίνδυνος του πληθωρισμού – Τι αναμένουμε το 2024

ΕΚΤ: Οι προβλέψεις για τα επιτόκια και ο κίνδυνος του πληθωρισμού – Τι αναμένουμε το 2024
Photo: pixabay.com
Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο ωστόσο, οι προειδοποιήσεις για τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και η αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις, καθιστούν την κατάσταση ρευστή.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην απόφαση για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με διάφορες πηγές και αναλυτές. Η Ισαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε την Παρασκευή ότι αν τα οικονομικά δεδομένα δείξουν πτώση του πληθωρισμού προς το στόχο του 2%, τότε η μείωση των επιτοκίων είναι πιθανή. Ωστόσο, προειδοποίησε για επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, και συνιστά προσοχή πριν από οποιαδήποτε βιαστική κίνηση.

Την ίδια στιγμή η Danske Bank προβλέπει επίσης μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο και ξανά τον Δεκέμβριο, ενώ αποκλείει μια μείωση τον Σεπτέμβριο λόγω του συνεχιζόμενου πληθωρισμού και της ισχυρής αρχής της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2024. Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της, Πιετ Κρίστιανσεν, η ανάπτυξη της ευρωζώνης ξεπέρασε τις προσδοκίες το πρώτο τρίμηνο, με τη μεταποίηση να ανακάμπτει και τις υπηρεσίες να συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Η ανθεκτική αγορά εργασίας και οι αυξανόμενοι μισθοί προκαλούν ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο. Αν και δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για το μέγεθος της πρώτης κίνησης, ο Νάγκελ τόνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με προσοχή ώστε να μην οδηγήσει σε αυτόματες περαιτέρω μειώσεις χωρίς αξιολόγηση των δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου θα ήταν μια «συνετή προσέγγιση». Σε συνέντευξή του στο Oberösterreichische Nachrichten, ο ντε Γκίντος τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη αποφασίσει τον αριθμό ή το μέγεθος των μειώσεων των επιτοκίων, επισημαίνοντας τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και την ανάγκη παρακολούθησης των οικονομικών εξελίξεων.

Η ΕΚΤ διατηρεί την προσέγγιση ανά συνεδρίαση και εξαρτώμενη από τα δεδομένα για την πορεία των επιτοκίων. Η τελική αύξηση των επιτοκίων το περασμένο φθινόπωρο ήταν αμφιλεγόμενη, με ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να μην την κρίνουν αναγκαία, αλλά τελικά συμφωνήθηκε ότι ο κίνδυνος πρόωρης διακοπής των αυξήσεων ήταν υψηλός. Οι προοπτικές για μείωση των επιτοκίων εξαρτώνται από την εξέλιξη του πληθωρισμού και την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.

Ο ντε Γκίντος προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα παρουσιάσει διακυμάνσεις βραχυπρόθεσμα, αλλά θα κινηθεί σταθερά προς τον στόχο του 2% το 2025. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, όπως η εξέλιξη των τιμών, η παραγωγικότητα, το εργατικό κόστος ανά παραγόμενη μονάδα, η μείωση των περιθωρίων κέρδους και η γεωπολιτική αβεβαιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: