Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πότε ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τον Ιάκωβο, άνεργο 41 χρονών, να βρίσκεται στο δικαστικό τμήμα της εφορίας Χολαργού για να ρυθμίσει τα χρέη του, Χολαργός , Παρασκευή 24 Απριλίου 2015. Πρόσφατα η εφορία του έστειλε σημείωμα προειδοποιώντας τον ότι θα προβεί σε κατάσχεση της περιουσίας του. «Όταν ζούσε η μητέρα μου τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά» συνηθίζει να λέει. «Είχαμε τη σύνταξή της, μπορούσαμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς, έβρισκα ένα ζεστό μαγειρεμένο φαγητό». «Είναι πολύ άσχημο πράγμα να μην έχεις κανέναν στον κόσμο, αν κάποιος πριν από τρία χρόνια μου έλεγε πως θα μαζεύω κουτάκια αλουμινίου για να ζήσω, δε θα μπορούσα να τον πιστέψω, θα τον περνούσα για τρελό», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποκαλυπτήρια των νέων φορολογικών εντύπων.

Σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αρκετά νωρίς μάλιστα όπως και πέρυσι κάτι που σημαίνει ότι οι σχεδόν 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα έχουν χρονική άνεση για την συμπλήρωσή τους. Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η ηλεκτρονική πύλη για τις φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξει πριν από τις 25 Μαρτίου και σημείωσε ότι στην ΑΑΔΕ έχουν ανεβάσει ταχύτητες για την πρεμιέρα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποκαλυπτήρια των νέων φορολογικών εντύπων, αλλά και της απόφασης με τις οδηγίες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων, ενώ γράφονται οι τελευταίες λεπτομέρειες στην απόφαση με την οποία παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των κωδικών της νέας φορολογικής δήλωσης.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, οι φορείς του Δημοσίου και οι τράπεζες να έχουν στείλει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των φορολογούμενων που αφορούν εισοδήματα, φόρους που παρακρατήθηκαν, τόκους καταθέσεων και δάνεια. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του 2023, αλλά και για τις διασταυρώσεις που θα διενεργήσει η ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό «κρυφών» εισοδημάτων.

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι έως τις 30 Ιουνίου, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου.

Παράλληλα, «τρέχει» ο χρόνος για τα ζευγάρια που θέλουν να πάρουν «φορολογικό διαζύγιο» και να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Θα πρέπει να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Πάντως, υπάρχουν κάποια ζευγάρια που θα πρέπει υποχρεωτικά για φορολογικούς λόγους να χωρίσουν οι δρόμοι τους. Πιο συγκεκριμένα οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν υποχρεωτικά χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του στις ακόλουθες περιπτώσεις:

-Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση ή έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Για τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος.

-Όταν ο ένας από τους δύο συζύγους ή ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Φορολογικές δηλώσεις: Τα 3 νέα ποσά που απαλλάσσονται από το φόρο