Fortune ρεπορτάζ: Η ετοιμότητα των ελληνικών νοσοκομείων και η σημασία σύμπραξης ιδιωτικού – δημόσιου τομέα στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Fortune ρεπορτάζ: Η ετοιμότητα των ελληνικών νοσοκομείων και η σημασία σύμπραξης ιδιωτικού – δημόσιου τομέα στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Photo: pixabay.com
Τι απαντούν στο Fortune o δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Ιατρικό Αθηνών και ο Αντώνης Βουκλαρής, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωκλινικής.

Πόσο καλά προετοιμασμένο είναι το εθνικό σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου του κορωνοϊού; Ποιος ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν τα ιδιωτικά νοσοκομειακά ιδρύματα και πόσο εφικτή είναι η σύμπραξη και ο σωστός συντονισμός μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα; Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες κλίνες ή θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την πιθανότητα να δίνουν μάχη οι συγγενείς ασθενών για την εισαγωγή των νοσούντων στις μονάδες εντατικής θεραπείας;

Όλα τα παραπάνω είναι ερωτήματα που απασχολούν καθημερινά την κυβέρνηση, αλλά και τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι στιγμής στη χώρα έχουν καταγραφεί επισήμως 418 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων έξι θάνατοι και, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η κατάσταση παραμένει μεν κρίσιμη, αλλά διαχειρίσιμη. Άλλωστε, σε τέτοιες στιγμές ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει. Η παραμονή στο σπίτι, η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η αποφυγή συναθροίσεων θα αποτρέψουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις όπως αυτές που αντιμετωπίζει η γειτονική Ιταλία, η οποία μετρά 35.713 κρούσματα και 2.978 θανάτους!

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Η εμπειρία που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες είναι παιδαγωγική για τον ελληνικό λαό, ο όποιος θα αναγκαστεί να ωριμάσει. Προς την κατεύθυνση αυτή βοήθησε, βέβαια, και η αυστηρότητα από την πολιτεία μέσω της έγκαιρης θέσπισης συγκεκριμένων μέτρων» αναφέρει στο fortunegreece.com ο δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Ιατρικό Αθηνών.

Δραστηριοποιούμενος σε έναν κλάδο «πρώτης γραμμής» για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έχει κοστίσει τη ζωή σε συνολικά 8.946 ανθρώπους, ο κ. Αποστολόπουλος έχει πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας. Αν και στην αρχή ο κόσμος συνέρρεε άναρχα στα νοσοκομεία, πρακτική που επιβάρυνε τις υφιστάμενες υποδομές ενώ ταυτόχρονα αύξανε τον κίνδυνο δημιουργίας νέων εστιών μόλυνσης, πλέον παρατηρείται εξομάλυνση.

Ο δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος
Ο δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος

«Εκπονήσαμε έγκαιρα έκτακτο σχέδιο δράσης»

«Στον όμιλο Ιατρικό ήμασταν πάντα πρωτοπόροι στον κλάδο και ως τέτοιοι εκπονήσαμε ένα έκτακτο σχέδιο δράσης εκτιμώντας από πολύ νωρίς την κλιμάκωση της κατάστασης. Ήμασταν οι πρώτοι που προμηθευτήκαμε συγκεκριμένο κοντέινερ και στήσαμε πρόχειρη τέντα, ώστε να μπορούμε να υποδεχόμαστε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο πάρκινγκ των νοσοκομείων, τον κόσμο και να αξιολογούμε την κατάσταση» τονίζει ο δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος.

Αρχικά, οι πολίτες που ένιωθαν ότι εμφάνιζαν συμπτώματα, παρόμοια με εκείνα που διαπιστώνονται στον κορωνοϊό, συμπλήρωναν το σχετικό ερωτηματολόγιο, στη συνέχεια εξετάζονταν και εφόσον κρινόταν απαραίτητο, το νοσοκομείο καλούσε το ΕΚΑΒ για να μεταφέρει τα περιστατικά σε συγκεκριμένες νοσοκομειακές μονάδες. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, ήταν ορθή η απόφαση της κυβέρνησης να συγκεντρωθούν τα λοιμώδη περιστατικά σε συγκεκριμένα μέρη και όχι να υπάρξει διασπορά τους.

«Το Κράτος επέδειξε σοβαρότητα, όπως επίσης, και ο Έλληνας πολίτης. Αν καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας τα πράγματα θα ακολουθήσουν να ανεξέλεγκτη πορεία. Ευτυχώς τέθηκαν από την αρχή στη σωστή τους βάση και για πρώτη φορά στα χρονικά όταν μιλάμε για εθνικό σύστημα υγείας εννοούμε το άθροισμα του  ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα».

Από την πλευρά του ο Όμιλος Ιατρικό, ανταποκρίθηκε και έδωσε χείρα βοηθείας σε ότι ζήτησε το Υπουργείο Υγείας, προβαίνοντας σε μείωση των τακτικών χειρουργείων και σε παραχώρηση κλινών στην ΜΕΘ. Ένα στοιχείο που επισημαίνει ο κ. Αποστολόπουλος είναι το γεγονός ότι οι κλίνες στην εντατική στην Ελλάδα υπολείπονταν και προ κρίσης και πως δεν έπρεπε να έρθει ο κορωνοϊός για να αντιληφθούμε ότι δεν επαρκούν. Επικαλούμενος επίσημα στοιχεία που δείχνουν τη διαθεσιμότητα κλινών ανά 100.000 άτομα πληθυσμό, αναφέρει ότι η χώρα μας διαθέτει μόλις 6 όταν η Γερμανία έχει 29,2!

«Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και θεωρώ ότι το απευκταίο σενάριο δεν θα επιβεβαιωθεί. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα μέτρα στην Ελλάδα προηγούνται δύο με τρεις εβδομάδες από τα αντίστοιχα που πάρθηκαν στην Ιταλία και μας επέτρεψαν να μάθουμε από το πάθημα μιας άλλης χώρας» σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος.

Σημαντικές ελλείψεις σε μάσκες, αναπνευστήρες και αναλώσιμα

Και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωκλινικής, Αντώνης Βουκλαρής, παραδέχεται στο fortunegreece.com ότι το ελληνικό σύστημα υγείας δεν ήταν προετοιμασμένο για την επιδρομή του κορωνοϊού όπως και τα περισσότερα συστήματα υγείας παγκοσμίως. Η βασικότερη έλλειψη εντοπίζεται, όπως τονίζει, στις ολιγάριθμες κλίνες εντατικής θεραπείας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων που επιδεινώνονται και εμφανίζουν βαριά συμπτώματα. Επίσης, έλλειψη σημειώνεται και στα αποθέματα μασκών, αναπνευστήρων, και άλλων αναλωσίμων που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία των ασθενών, καθώς και για την προστασία του ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού.

«Ομολογώ πως από την εμφάνιση της επιδημίας και έπειτα, έγιναν σοβαρές προσπάθειες να οργανωθεί, όσο το δυνατόν καλύτερα, το σύστημα και με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Θεωρώ ότι αν δεν υπάρξει απότομη αύξηση των κρουσμάτων που χρήζουν κλίνης σε μονάδα εντατικής θεραπείας, το σύστημα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει επαρκώς» λέει ο κ. Βουκλαρής.

Υπογραμμίζει πως ο ρόλος που καλούνται να παίξουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι διπλός στη διάγνωση της νόσου του κορωνοϊού και έχει να κάνει τόσο με τη διάθεση εξειδικευμένου προσωπικού και υποδομών στα εξωτερικά ιατρεία των ιδιωτικών νοσοκομείων, όσο και με τη διάθεση κλινών εντατικής θεραπείας στις οποίες το δημόσιο σύστημα υγείας θα μεταφέρει περιστατικά από τα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να αδειάσουν κλίνες που θα χρησιμοποιηθούν για να νοσηλεύσουν περιστατικά προσβεβλημένα από κορωνοϊό.

«Η σύμπραξη αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με συντονιστή το ΕΚΑΒ και ήδη περιστατικά μεταφέρονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας των ιδιωτικών νοσοκομείων. Η μέχρι τώρα εμπειρία αποδεικνύει την δυνατότητα αποτελεσματικής και συντονισμένης συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» επιβεβαιώνει ο κ. Βουκλαρής.

Ο Αντώνης Βούκλαρης Photo:
Ο Αντώνης Βούκλαρης

Μόνο έκτακτα και επείγοντα χειρουργεία

Μιλώντας για την Ευρωκλινική, η κατάσταση εντός του νοσοκομείου παραμένει ήρεμη. Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία έχουν κλείσει και πραγματοποιούνται μόνο έκτακτα και επείγοντα χειρουργεία.

«Αυτό γίνεται σε συνεννόηση με τα κρατικά όργανα σε μια προσπάθεια συνειδητής μείωσης της κυκλοφορίας ασθενών ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες διασποράς του κορωνοϊού και να προφυλαχθούν οι γιατροί, το προσωπικό και οι ασθενείς της Ευρωκλινικής. Οι εξετάσεις για τον κορωνοϊό πραγματοποιούνται σε ειδικούς χώρους εκτός κλινικής και, μέχρι στιγμής, έχουμε διαγνώσει αρκετά θετικά περιστατικά». Προσθέτει πως στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα περιστατικά χρήζουν νοσηλείας, το επόμενο βήμα είναι η άμεση μεταφορά τους στα ειδικά κέντρα σε δημόσια νοσοκομεία ώστε να νοσηλευτούν. Διευκρινίζει δε πως εντός της Ευρωκλινικής,  όπως και σε οποιοδήποτε άλλο ιδιωτικό νοσοκομείο δεν νοσηλεύεται περιστατικό με κορωνοϊό.

Πόσο ψύχραιμοι είναι οι Έλληνες; Ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες υγιεινής και τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας ή αψηφούν τον κίνδυνο; Ο κ. Βουκλαρής αναγνωρίζει πως μέχρι σήμερα η αντίδραση των Ελλήνων ασθενών στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, διακατέχεται από ωριμότητα. Οι περισσότεροι παίρνουν τηλέφωνο σε περίπτωση που έχουν τα συμπτώματα και ακολουθούν τις οδηγίες που λαμβάνουν από τα αρμόδια όργανα.

«Ελάχιστα περιστατικά έχουμε από ασθενείς που υπερέβησαν τα εσκαμμένα και επέδειξαν συμπεριφορά επικίνδυνη για τον εαυτό τους ή για τους συμπολίτες μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε, τουλάχιστον στα εξωτερικά ιατρεία των ιδιωτικών νοσοκομείων, τη δυνατότητα ομαλής ποιοτικής και λεπτομερούς εξετάσεις των περιστατικών που μας επισκέπτονται».

Προς το παρόν η Ελλάδα φαίνεται να έχει ξεφύγει της ανώμαλης πορείας που ακολουθούν Ιταλία και Ισπανία στο θέμα του κορωνοϊού. Ωστόσο, η φύση της νόσου δεν επιτρέπει εφησυχασμούς με τον κ. Βουκλαρή να τονίζει πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Αυτό που φαίνεται ότι είναι εφικτό να πετύχουμε είναι να εξασφαλίσουμε αρκετές υποδομές ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ανθρώπους που θα ασθενήσουν, μειώνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων με τα αποτρεπτικά μέτρα που πάρθηκαν. Ευελπιστώ, όπως όλοι Έλληνες, αυτή η περιπέτεια να τελειώσει το δυνατόν συντομότερο γιατί, εκτός από τον κίνδυνο της ανθρώπινης ζωής, όσο περισσότερο χρόνο διαρκεί, τόσο υποσκάπτει τα οικονομικά θεμέλια μιας ευάλωτης χώρας, όπως η Ελλάδα που μόλις πρόσφατα βγήκε από μια δεκαετή οικονομική κρίση» καταλήγει.