«Φωτιά» στις εμπορευματικές μεταφορές βάζει η Γερμανία

«Φωτιά» στις εμπορευματικές μεταφορές βάζει η Γερμανία
31 July 2023, Hesse, Frankfurt/Main: A container is loaded onto a truck at the transshipment terminal. According to the operator, the transshipment terminal of Deutsche Umschlaggesellschaft Schiene-Straße (DUSS) on the grounds of Frankfurt (Main) East station handles an average of 70,000 containers per month (approx. 2,300 containers per day). This makes it one of the smaller terminals in Germany. Photo: Andreas Arnold/dpa (Photo by Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Πώς η γερμανική κυβέρνηση προσδοκά να γεμίσει τα ταμεία της με 27 δισ. ευρώ την περίοδο 2024-2027.

Η Γερμανία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιβάλλει τέλος για τις εκπομπές CO2 στα φορτηγά που κινούνται στους αυτοκινητοδρόμους της. Αν και η ΕΕ προβλέπει την εναρμόνιση της Οδηγίας στα κράτη – μέλη μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο και την εφαρμογή της έως τα τέλη Μαρτίου του 2027, η Γερμανία αλλά και η Αυστρία θέτουν σε εφαρμογή το μέτρο το οποίο θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των διοδίων των φορτηγών και θα επιβαρύνει τις εμπορευματικές μεταφορές. Σήμερα τα φορτηγά μεταφέρουν το 77% όλων των εμπορευμάτων που μετακινούνται μέσω ξηράς στην Ευρώπη, ποσοστό το οποίο υπερβαίνει το 90% στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που προωθούνται στα διόδια θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου. Από εκείνη την ημέρα θα εισαχθεί ένας νέος συντελεστής διοδίων για την επιβάρυνση του κόστους των εκπομπών CO2 που ισοδυναμεί με 200 ευρώ ανά εκπεμπόμενο τόνο CO2. Στο επόμενο στάδιο και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου του 2024 θα εισαχθεί υποχρέωση καταβολής του εν λόγω τέλους για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, για τριαξονικά βαρέα φορτηγά οχήματα βάρους άνω των 18 τόνων με 3 άξονες, ανάλογα με την κατηγορία εκπομπών, θα επιβαρυνθούν 0,06 έως 0,16 ευρώ ανά διανυόμενο χιλιόμετρο ή μια μέση αύξηση 70-80% στο κόστος των διοδίων από αυτή που πληρώνουν σήμερα. Από το μέτρο εξαιρούνται έως τα τέλη του 2025 τα φορτηγά μηδενικών εκπομπών, τα οποία από τις αρχές του 2026 θα πληρώνουν έως και 75% μειωμένα διόδια.

Με την εφαρμογή αυτού του μέτρου η γερμανική κυβέρνηση προσδοκά να εισρεύσουν στα ταμεία της περί τα 27 δισ. ευρώ την περίοδο 2024-2027. Τα έσοδα θα προορίζονται για τη βελτίωση του οδικού εθνικού δικτύου αλλά και των ομοσπονδιακών σιδηροδρόμων.

Οι Γερμανικοί κλαδικοί φορείς αντιδρούν σθεναρά στο μέτρο και να ζητούν μέρος των εσόδων αυτών να τους επιστραφεί προκειμένου να ισοσκελίσουν το επιπλέον κόστος από την αύξηση των διοδίων αλλά και από την επιβολή του τέλους.

Με το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας να κάνει λόγο για σοκ κόστους για τους εμπορευματικούς μεταφορείς και να σημειώνει ότι η μόνη αντίδραση των μεταφορέων είναι να μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτες τους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι τα επόμενα χρόνια τα φορτηγά οχήματα θα χρηματοδοτούν το 80% όλων των ομοσπονδιακών επενδύσεων στις μεταφορές, καταστρατηγώντας έτσι την αρχή στη Γερμανία ότι τα εισπραττόμενα έσοδα από διόδια σε αυτοκινητροδρόμους χρηματοδοτούν τις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα και μόνο.

Σύμφωνα δε με τη διαχειρίστρια των διοδίων εταιρεία τα «πράσινα» φορτηγά είναι ελάχιστα και ως εκ τούτου το 90% των φορτηγών θα κληθούν να πληρώσουν διπλάσια ποσά σε διόδια και σχετικά τέλη, αναφέρει σε report του ο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το γεγονός ότι τα «πράσινα» φορτηγά είναι ακόμη λίγα, αυτό αποτελεί από μόνο του μια καλή ευκαιρία για την Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, που αποτελεί πυλώνα στήριξης της Γερμανικής οικονομίας, να πατήσει γκάζι. Σήμερα πάντως οι παραγγελίες του κλάδου έχουν συρρικνωθεί. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης ZDK T. Peckruhn, η συνεχιζόμενη μείωση στις παραγγελίες -ιδίως των ηλεκτρικών οχημάτων- σε ποσοστό από 30-50% ανάλογα με την αυτοκινητοβιομηχανία συνιστά ένα εντόνως ανησυχητικό δείγμα ότι όχι μόνο δεν μπορεί να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος της Γερμανικής Κυβέρνησης να κυκλοφορούν στους Γερμανικούς δρόμους έως το 2030 τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Πάντως η Γερμανία δεν είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που θέτει σε εφαρμογή το μέτρο αύξησης των διοδίων και επιβολής τελών στα φορτηγά. Αυξήσεις 20-30% αναμένονται στην Αυστρία από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Στην γειτονική Ιταλία, το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών ενέκρινε το τελικό προσχέδιο της λεγόμενης πρωτοβουλίας FerroBonus, ένα κίνητρο για την ενίσχυση της στροφής των μεταφορών προς τους σιδηροδρόμους στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: