Friend-shoring: Η νέα τάση για τις πολυεθνικές στην ΕΕ και το «φούντωμα» του πληθωρισμού

Friend-shoring: Η νέα τάση για τις πολυεθνικές στην ΕΕ και το «φούντωμα» του πληθωρισμού
Photo: DALL•E
Το 49% των ευρωπαϊκών ομίλων αναμένουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε πολιτικά φιλικότερες χώρες τα επόμενα χρόνια.

Στην τάση του friend-shoring, δηλαδή της παραγωγής και της προμήθειας των εταιρειών σε χώρες που είναι γεωπολιτικοί σύμμαχοι, αναφέρεται έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Η έρευνα που «έτρεξε» μεταξύ 65 μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων της Ευρώπης από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο του 2023 δείχνει πως το 49% των ομίλων αναμένουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε πολιτικά φιλικότερες χώρες τα επόμενα χρόνια, με τον κίνδυνο που σχετίζεται με την Κίνα να αναφέρεται ως η κύρια ανησυχία.

Συνολικά, το 42% επιθυμούσε να μεταφέρει κάποιες επιχειρήσεις σε πιο φιλόξενες τοποθεσίες (friend-shore).

«Όσον αφορά τις χώρες που συνιστούν -ή θα μπορούσαν να συνιστούν- κίνδυνο για τις αλυσίδες εφοδιασμού στον τομέα τους γενικότερα, τα δύο τρίτα του συνόλου των ερωτηθέντων ανέφεραν την Κίνα» σημειώνει η έκθεση της ΕΚΤ.

Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις προμηθεύονται κρίσιμα υλικά από μια συγκεκριμένη χώρα ή μικρό αριθμό χωρών και σχεδόν όλες δήλωσαν ότι οι προμήθειες αυτές αντιμετωπίζουν πλέον αυξημένο κίνδυνο. «Η μεγάλη πλειονότητα αυτών προσδιόρισε την Κίνα ως αυτή τη χώρα ή μία από αυτές τις χώρες, με όλες να θεωρούν ότι πρόκειται για αυξημένο κίνδυνο» συμπληρώνεται στην έρευνα.

Το Reuters αναφέρει πως το near-shoring (όταν ένας όμιλος προσλαμβάνει εργαζόμενους από μια γειτονική χώρα) του αποτελούσε ήδη μια τάση τα τελευταία χρόνια, αλλά το friend-shoring είναι ένα νέο φαινόμενο, καθώς μόνο το 11% δήλωσε ότι ακολουθούσε ήδη μια τέτοια στρατηγική κατά την τελευταία πενταετία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να βγει χαμένη από τέτοιου είδους εταιρικές μετακινήσεις, καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που επιθυμούν να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός του μπλοκ παραμένει μεγαλύτερος από τον αριθμό των επιχειρήσεων που τη μεταφέρουν εντός του μπλοκ, και αυτό θα μπορούσε να έχει «σημαντικό» αντίκτυπο στην απασχόληση.

Οι μετακινήσεις θα μπορούσαν επίσης να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, καθώς σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές, προστίθεται στην έρευνα της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com