FT: Σόιμπλε και Νούναν απείλησαν την Ελλάδα με capital control

FT: Σόιμπλε και Νούναν απείλησαν την Ελλάδα με capital control
Minister of Finance of Germany Wolfgang Schaeuble attends the Eurogroup tour-de-table during informal meeting of Ministers for Economic and Financial Affairs (ECOFIN) in Riga, Latvia, April 24, 2015. REUTERS/Ints Kalnins - RTX1A2MR

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Ιρλανδίας πίεσαν για έλεγχο κεφαλαίων.

Το παρασκήνιο του σημερινού κρίσιμου Eurogroup μετέφεραν οι Financial Times, κάνοντας λόγο για ασφυκτικές πιέσεις για εφαρμογή ελέγχου κίνησης κεφαλαίων. Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ, στη σύντομη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες συζητήθηκε το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου κεφαλαίων (capital control) στις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες από τον Βόλφκανγκ Σόιμπλε και τον Ιρλανδό ομόλογό του, Μάικλ Νούναν.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους της Ευρωζώνης, το ζήτημα του εάν η Αθήνα χρειάζεται να επιβάλει ελέγχους στις καταθέσεις προκειμένου να εμποδίσει την απόσυρση καταθέσεων, συζητήθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, χωρίς όμως αυτοί να καταλήξουν σε συγκεκριμένο συμπέρασμα για αυτό.

Όπως γράφει ο Σπίγκελ, η συζήτηση εντός του Eurogroup ήταν ιδιαίτερα έντονη, ενώ σύμφωνα με τις πηγές του, σημείωσε ότι ο Γερμανός και ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ απείλησαν ότι εάν δεν επιβαλλόταν έλεγχος κεφαλαίων, τότε ζητούσαν τη μείωση της έκτακτης παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες.

Η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τους FT, ήταν ότι η Ελλάδα δεν είναι τόσο μικρή οικονομία όσο η κυπριακή, η μοναδική χώρα στην οποία επιβλήθηκε έλεγχος κεφαλαίων. Αντίδραση ήρθε και από στελέχη της ΕΚΤ, τα οποία νουθέτησαν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης λέγοντας ότι δεν είναι στις αρμοδιότητες τους η άσκηση της νομισματικής πολιτικής.

«Δεν είμαστε ένα νησί χωρίς σύνορα και με ένα αεροδρόμιο», φέρεται να είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Σόιμπλε και τον Νούναν.