G20: Καταδίκασαν τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά όχι τη Ρωσία 

G20: Καταδίκασαν τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά όχι τη Ρωσία 
(Front row L-R) Japan's Prime Minister Fumio Kishida, Italy's Prime Minister Giorgia Meloni, European Commission President Ursula von der Leyen, Saudi Arabia's Crown Prince and Prime Minister Mohammed bin Salman, India's Prime Minister Narendra Modi, US President Joe Biden, United Arab Emirates President Sheikh Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, France's President Emmanuel Macron and German Chancellor Olaf Scholz attend a session as part of the G20 Leaders' Summit at the Bharat Mandapam in New Delhi on September 9, 2023. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP)
Η φετινή δήλωση της συνόδου του Νέου Δελχί αναφέρεται απλώς στον «πόλεμο στην Ουκρανία»

Συμφώνησαν να καταδικάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά όχι τη Ρωσία οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής των G20, η οποία έλαβε χώρα στην Ινδία….

Ειδικότερα, η κύρια διαφορά στο φετινό κείμενο σε σχέση με την περυσινή σύνοδο στο Μπαλί είναι η παράλειψη των περισσότερων φράσεων που εξέφραζαν απόψεις για ζητήματα όπως οι κυρώσεις και η καταδίκη του πολέμου της Ρωσίας, και η αντικατάστασή τους με ομόφωνες θέσεις που αντλούνται από τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Το απόσπασμα του κειμένου του Μπαλί, που έλεγε ότι «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν σθεναρά τον πόλεμο», δεν επαναλαμβάνεται στο φετινό προσχέδιο, το οποίο αντιθέτως υπογραμμίζει τομείς συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ κατά της χρήσης βίας και υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας. Το νέο προσχέδιο χαιρετίζει επίσης τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας «συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία», μεταδίδει το Bloomberg.

Η φετινή δήλωση της συνόδου του Νέου Δελχί αναφέρεται απλώς στον «πόλεμο στην Ουκρανία», μια διατύπωση που υποστηρικτές του Κιέβου, όπως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, είχαν προηγουμένως απορρίψει, καθώς υπονοεί ότι και οι δύο πλευρές είναι εξίσου υπεύθυνοι.

Αυτή η δήλωση, που διατυπώθηκε μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων και ώρες έντονων συζητήσεων μεταξύ διπλωματών, αποτελεί πλήγμα για τις δυτικές χώρες που πέρασαν τον περασμένο χρόνο προσπαθώντας να πείσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να καταδικάσουν τη Μόσχα και να στηρίξουν την Ουκρανία, γράφουν οι Financial Times.

Αναφερόμενος στον πόλεμο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας S. Jaishankar είπε: «Είναι γεγονός ότι πρόκειται για πολωτικό ζήτημα και υπάρχουν πολλές απόψεις. Πιστεύω ότι θα ήταν σωστό να καταγράψουμε ποια ήταν η πραγματικότητα στις αίθουσες συσκέψεων».

«Τονίζουμε τον ανθρώπινο πόνο και τις αρνητικές πρόσθετες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε σχέση με την παγκόσμια ασφάλεια τροφίμων και ενέργειας, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τη μακροοικονομική σταθερότητα, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη», αναφέρει η κοινή δήλωση. «Υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση».

Η διακήρυξη ζητά «δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», αλλά δεν συνδέει ρητά το αίτημα με τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, όπως είχαν πιέσει οι δυτικές χώρες. Δεν περιλάμβανε επίσης τη δήλωση του 2022 ότι «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν έντονα τον πόλεμο».

Επιπλέον, η δήλωση περιέχει τη δέσμευση των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να «συνεχίσουν και να ενθαρρύνουν προσπάθειες για τον τριπλασιασμό της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως», αλλά δεν περιλαμβάνει καμία προθεσμία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία ηγήθηκαν των προσπαθειών για τον αποκλεισμό μιας τέτοιας διατύπωσης στις συναντήσεις της G20 τον Ιούλιο.

«Διαδοχικές κρίσεις», τονίζεται επίσης, απειλούν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Οι ευπάθειες του χρέους, ο επίμονος πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις σημαίνουν ότι «το ισοζύγιο των κινδύνων παραμένει κατωφερές» και πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η χρηματοπιστωτική αναταραχή και να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών.

Η G-20 επισημαίνει ότι θα εργαστεί για να διευκολύνει τη χρηματοδότηση χαμηλού κόστους ώστε να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες στη μετάβαση προς χαμηλές εκπομπές άνθρακα, απόφαση λήφθηκε μετά την παρέμβαση του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα προς τα πλούσια κράτη καλώντας τα να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των αναδυόμενων οικονομιών στην προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.