Γάζα: Συνομιλίες για εκεχειρία ενός μήνα, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τους ανελέητους βομβαρδισμούς

Γάζα: Συνομιλίες για εκεχειρία ενός μήνα, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τους ανελέητους βομβαρδισμούς
epa10959744 Israeli army flares illuminate the sky over Al Shatea refugee camp during an exchange of fire between the Israeli army and militants of the Ezz Al-Din Al Qassam militia, the military wing of the Hamas movement, in the northern Gaza Strip, 05 November 2023. More than 9,700 Palestinians and at least 1,400 Israelis have been killed, according to the IDF and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/MOHAMMED SABER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Χαμάς ανοικτή στην απελευθέρωση ορισμένων ομήρων με αντάλλαγμα παύση των επιχειρήσεων του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός, που την Τρίτη ανακοίνωσε τις πιο βαριές απώλειες αφότου άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας την 27η Οκτωβρίου, συνεχίζει να βομβαρδίζει τον στρατηγικής σημασίας τομέα της πόλης Χαν Γιούνις, με φόντο τις «σοβαρές», κατά τις ΗΠΑ, συνομιλίες για ενδεχόμενη νέα ανακωχή με τη Χαμάς.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πυρά επιθετικών ελικοπτέρων γύρω από τη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβονται ηγέτες της Χαμάς. Ο στρατός διατείνεται πως δυνάμεις του έχουν «περικυκλώσει» την πόλη.

Ο ΟΗΕ διαπιστώνει πως οι βομβαρδισμοί και οι μάχες «εντείνονται» στη Χαν Γιούνις, την ώρα που προσωπικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καταγγέλλει την «καταστροφική και απερίγραπτη» κατάσταση στα νοσοκομεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σοβαρές» συνομιλίες

Αντιπροσωπεία της Χαμάς, κινήματος η πολιτική ηγεσία του οποίου έχει βάση το Κατάρ, έφθασε την Τρίτη στο Κάιρο για «να συζητήσει με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με πηγή ενήμερη για τις διαπραγματεύσεις.

Ο Μπρετ Μακγκέρκ, σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, επίσης «βρίσκεται στο Κάιρο» για συνομιλίες σχετικά με πιθανή νέα «παύση» των εχθροπραξιών και απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.

«Δεν μπορώ να σας πω αν ή πότε θα φθάσουμε εκεί, όμως οι συνομιλίες (…) είναι πολύ σοβαρές», δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, το Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς, μέσω των μεσολαβητών, του Κατάρ και της Αιγύπτου, δίμηνη παύση των μαχών και των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Ο κ. Κέρμπι δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος για την ενδεχόμενη διάρκεια της «παύσης», πάντως εκτίμησε πως είναι «πιθανό» από τις συνομιλίες αυτές να προκύψουν «ευρύτερες» εξελίξεις στον πόλεμο αυτό.

Εκεχειρία ενός μήνα

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφωνούν σε γενικές γραμμές επί της αρχής ότι η ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας μηνιαίας εκεχειρίας, αλλά το σχέδιο-πλαίσιο καθυστερεί λόγω των διαφορών των δύο πλευρών σχετικά με το πώς θα τερματιστεί οριστικά ο πόλεμος στη Γάζα, δήλωσαν τρεις πηγές, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.

Η Χαμάς ανοικτή στην απελευθέρωση ορισμένων ομήρων με αντάλλαγμα παύση των επιχειρήσεων του Ισραήλ

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς είναι ανοικτό σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων για «μεγάλο» χρονικό διάστημα και την απελευθέρωση παλαιστινίων φυλακισμένων, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη αιγύπτιους μεσολαβητές.

Αντιπρόσωποι της Χαμάς δήλωσαν διατεθειμένοι να συζητήσουν την απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών, διευκρινίζει το δημοσίευμα.

Ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου επέτρεψε να απελευθερωθούν πάνω από εκατό όμηροι και —εκτός του πλαισίου της συμφωνίας— δεκάδες εργάτες γης από την Ταϊλάνδη που απήχθησαν στην επίθεση. Σε αντάλλαγμα, αποφυλακίστηκαν 240 Παλαιστίνιοι, γυναίκες, έφηβοι και παιδιά, που βρίσκονταν σε ισραηλινές φυλακές.

Η Χαμάς ως πρότινος συναρτούσε την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων με ευρύτερη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, στον θύλακο παραμένουν 132 όμηροι, όμως τουλάχιστον 28 πιστεύεται πως είναι νεκροί, επομένως ζωντανοί είναι 104.

Η Wall Street Journal επισήμανε ωστόσο πως δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα κλειστεί συμφωνία άμεσα, καθώς όπως ανέφερε αιγύπτιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα στις θέσεις των πλευρών δεν αποκλείεται να καταλήξει σε αδιέξοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκουτέρες: «Απαράδεκτη» άρνηση

Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για «κατάπαυση του πυρός» ή την ίδρυση, πιο μακροπρόθεσμα, ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης στο πλάι του Ισραήλ.

Η απόρριψη από πλευράς ισραηλινής κυβέρνησης της λύσης των δύο κρατών είναι «απαράδεκτη» και υπάρχει κίνδυνος να «παρατείνει τη σύρραξη», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, πέρα από τα παλαιστινιακά εδάφη, η σύρραξη κλιμακώνει τις εντάσεις ανάμεσα από τη μια στο Ισραήλ και τον βασικό σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, κι από την άλλη τον «άξονα της αντίστασης», που πρόσκειται στο Ιράν και συναπαρτίζεται από οργανώσεις όπως η Χαμάς, η λιβανική Χεζμπολά, οι υεμενίτες Χούθι, ιρακινές παραστρατιωτικές ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: