Generation Y: «Ο ρόλος των μεγάλων εταιρειών είναι να στηρίξουν την κοινωνία»

Generation Y: «Ο ρόλος των μεγάλων εταιρειών είναι να στηρίξουν την κοινωνία»
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Εν μέσω πανδημίας, η Generation Y – International eBusiness Hub απέδειξε ότι μια ψηφιακά έτοιμη επιχείρηση μπορεί να αναπτύσσεται ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες.

Αξιοποιώντας τη φύση του επιτηδεύµατός της, το οποίο ενδείκνυται για εργασία από το σπίτι, η Generation Y µπήκε σε κατάσταση τηλεργασίας αρκετά νωρίτερα από την υπόλοιπη αγορά, στην προσπάθεια να προστατέψει τους εργαζόµενους, τους συνεργάτες, τους προµηθευτές και τους πελάτες της. Πώς επηρέασε, λοιπόν, το lockdown τις δραστηριότητες µιας εταιρείας αµιγώς e-business και τι έχει αλλάξει µετά από αυτό, την ώρα που ο φόβος της πανδηµίας είναι ακόµα ορατός; Εν µέσω καραντίνας και ενώ η αγορά βίωνε πρωτοφανή αβεβαιότητα, µε την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, οι άνθρωποι της Generation Y ήταν από τους πρώτους που κινητοποιήθηκαν και εργάστηκαν ακόµα πιο σκληρά και στοχευµένα.

Όπως σηµειώνει ο CEO της Generation Y, Αναστάσιος Σπανίδης, «το ηλεκτρονικό εµπόριο ήταν σε πολλές περιπτώσεις η µόνη χρηµατοροή για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν εξαιτίας του lockdown. Εµείς, πέρα από τη διασφάλιση της άψογης λειτουργίας των ηλεκτρονικών καταστηµάτων που εξυπηρετούµε, µπορέσαµε ως σύµβουλοι ψηφιακού µετασχηµατισµού να αντιµετωπίσουµε επιτυχώς τη γρήγορη και άµεση αλλαγή στο κοµµάτι των µηνυµάτων και του τρόπου προσέγγισης του καταναλωτή µέσω ενεργειών µάρκετινγκ, έτσι ώστε να προστατέψουµε τα brands των συνεργατών µας και παράλληλα να ισχυροποιήσουµε τη χρηµατοροή από τα online καταστήµατά τους.

Παράλληλα, σταθήκαµε δίπλα τους είτε για να παρέχουµε τεχνολογικές λύσεις σε οποιαδήποτε ανάγκη διέκριναν, όπως για παράδειγµα τη µετάβαση σε τηλεργασία ή τη διαχείριση της χονδρικής τους σε σχέση µε τη λιανική τους, είτε για να τους παρέχουµε cross industry ενηµέρωση για το τι συµβαίνει στην αγορά, κάτι που σε καιρούς αβεβαιότητας είναι εξαιρετικά κρίσιµο».

Στην περίπτωση της Generation Y, η τηλεργασία που επέβαλε το lockdown λειτούργησε θετικά όσον αφορά στο προσωπικό, ενισχύοντας την παραγωγικότητά του, αλλά και όσον αφορά στην αγορά εν µέσω πανδηµίας. Η εταιρεία διέκρινε και αξιοποίησε σηµαντικές ευκαιρίες για τους πελάτες της. «Κάθε κρίση ενέχει και ευκαιρίες. Και η ενσυναίσθηση και ευθυγράµµιση του µηνύµατος από τα brands προς τον τελικό καταναλωτή ήταν µία από τις ευκαιρίες που εµείς αξιοποιήσαµε, αφενός κάνοντας το µήνυµα να εισακούεται και να µετατρέπεται σε πωλήσεις, αφετέρου δηµιουργώντας µεγαλύτερο loyalty», υπογραµµίζει ο Αναστάσιος Σπανίδης. 

Σημαντικές επιτυχίες ακόμη και σε προϊόντα δευτερεύουσας ανάγκης

Χαρακτηριστικό παράδειγµα της πορείας της Generation Y µέσα στο lockdown αποτέλεσε ο κλάδος της µόδας, σηµειώνοντας αύξηση 110%. «Αυτός είναι ένας σηµαντικός δείκτης για να αντιληφθούµε ότι η σωστή συµπεριφορά και η ενσυναίσθηση επηρέασαν την πώληση ακόµα και σε προϊόντα που δεν ήταν άκρως εµπορεύσιµα στις συγκεκριµένες συνθήκες, κάνοντας ακόµα πιο ξεκάθαρο ότι µε το σωστό µήνυµα µπορείς να απευθυνθείς απευθείας στην επιθυµία του καταναλωτή, να µεταβάλεις τη διάθεσή του και να ικανοποιήσεις τις ανάγκες και τα θέλω του». 

Η δομή δράσεων της Generation Y

Ως συνεργάτης ψηφιακού µετασχηµατισµού, η Generation Y, αποτελείται από 9 business units (Έρευνα Αγοράς, Design, Development, Mobile, Branding, Performance Marketing, Business Consultancy, Data Analysis & Reporting, Insurance), τα οποία ναι µεν είναι ανεξάρτητα, αλλά παράλληλα συνεργάζονται άψογα µέσω της ενδοτµηµατικής επικοινωνίας, αξιοποιώντας τη συλλογική γνώση των επαγγελµατιών από κάθε τµήµα, µειώνοντας έτσι το ρίσκο των τελικών αποφάσεων, είτε όσον αφορά στις εξαγωγές, είτε τη στρατηγική επικοινωνίας, είτε την εξασφάλιση πωλήσεων κ.ο.κ.

Όπως εξηγεί ο κ. Σπανίδης, «κάθε business unit µας έχει διαφορετικές υπηρεσίες, οι οποίες όµως όταν συνδυαστούν, προσφέρουν και διαφορετικές λύσεις. Ως εκ τούτου, δεν θα έλεγα ότι κάποιο business unit υπερτερεί, αλλά όντως εστιάζω σε τριών ειδών βασικές κατηγορίες στις οποίες διακρίνουµε ήδη πολύ υψηλή κίνηση. Πρώτον, στην ανάγκη των επιχειρήσεων για B2B συστήµατα, δεύτερον στην ανάγκη των επιχειρήσεων και καταναλωτών για ακόµη πιο προσωποποιηµένη διαφήµιση όσον αφορά και στη λιανική και τη χονδρική πώληση των προϊόντων ή υπηρεσιών προς την αγορά και, τρίτον, στην ανάγκη για έρευνα αγοράς (πρωτογενή και δευτερογενή), ώστε σε ένα ραγδαία µεταλλασσόµενο εµπορικό περιβάλλον, να κατανοούµε ποια είναι η θέση των brands σε σχέση µε τον ανταγωνισµό, ποιες ευκαιρίες ή απειλές κρύβονται µέσα σε αυτό, τι ζητάει ο καταναλωτής κ.ο.κ.».

Συνοψίζοντας, σ’ αυτή τη συζήτηση περί πανδηµίας και ψηφιακού µετασχηµατισµού στο ελληνικό επιχειρηµατικό γίγνεσθαι, θα έπρεπε ξεκάθαρα να γίνει αναφορά στην ελληνική πολιτεία. «Ο ρόλος µας ως µεγάλες επιχειρήσεις είναι να σταθούµε µε αντοχές και διάρκεια δίπλα στην κοινωνία, βοηθώντας την σε όποιο σηµείο και µε όποιον τρόπο µπορεί ο καθένας, µε τα δικά του προϊόντα και υπηρεσίες. Εµείς στην Generation Y, στο κοµµάτι της γρήγορης αλλαγής του συνόλου των πλάνων µάρκετινγκ του πελατολογίου µας, δεν λειτουργήσαµε µε εφαλτήριο το κέρδος. Σταθήκαµε δίπλα στους πελάτες µας µε πολλή αγάπη, µε γνήσιο ενδιαφέρον και το σηµαντικότερο από όλα µε αποτελεσµατικότητα για να µπορέσουµε από τη δική µας θέση να βοηθήσουµε στην επιβίωση ή και ανάπτυξή τους».

*To άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.