Genesis Ventures: Το fund που συνεπενδύει με angel investors και βοηθά νεοφυείς επιχειρήσεις να επεκταθούν στις διεθνείς αγορές

Genesis Ventures: Το fund που συνεπενδύει με angel investors και βοηθά νεοφυείς επιχειρήσεις να επεκταθούν στις διεθνείς αγορές
Η Genesis Ventures έχει αξιολογήσει πάνω από 300 startups υψηλού επιπέδου, έχει κάνει πάνω από δέκα επενδύσεις και έχει ξεκινήσει να δημιουργεί μια ισχυρή κοινότητα από 50 αγγέλους επενδυτές που συνεχώς αυξάνεται. Ο Δημήτρης Μαρούλης και ο Στέργιος Αναστασιάδης, μιλούν στο Fortune Greece για το πώς βοηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις να επεκταθούν.

Το ελληνικό οικοσύστημα έχει διανύσει πολύ μεγάλο διάστημα σε αρκετά μικρό χρόνο. Το 2012, σύμφωνα με την έρευνα του Marathon VC επενδύθηκαν σε ελληνικές startups 48 εκατομμύρια δολάρια για να φτάσουμε το 2018 σε επενδύσεις πάνω από μισό δισ. δολάρια και σε πάνω από 1 δισ. δολάρια μόνο στο πρώτο μισό του 2022. Τα ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια έχουν παίξει φυσικά σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν με τις χρηματοδοτήσεις τους τις νεοφυείς επιχειρήσεις να επεκταθούν και να κάνουν το επόμενο βήμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Genesis Ventures, ένα νέο επενδυτικό κεφάλαιο που συν-επενδύει με επενδυτικούς αγγέλους (angel co-investment fund) και παρέχει κεφάλαιο και πρακτική υποστήριξη σε ιδρυτές startup εταιρειών αρχικού σταδίου στην Ελλάδα, τη ΝΑ Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο. Οι ιδρυτές του, Δημήτρης Μαρούλης και Στέργιος Αναστασιάδης, είναι έμπειροι επιχειρηματίες και επενδυτές με μεγάλη διεθνή εμπειρία και δίκτυα. O Δημήτρης έχει σχεδόν 20 χρόνια εμπειρίας σε operations, εταιρικές πωλήσεις και επιχειρηματική στρατηγική, για να εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε επενδυτή. Εχει δουλέψει σε startups όπως η VHE, επενδυτικἀ funds όπως η Antler, καθώς και σε Fortune 500 εταιρείες όπως ή McKinsey, η UiPath και η Oracle. O Στέργιος είναι διακεκριμένος τεχνολόγος και επενδυτής. Έχει συμμετάσχει σε 6 startups ως ιδρυτής, CTO, και board member και έχει πραγματοποιήσει πέντε exits, ενώ έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στις Google και Shopify. Πριν το Genesis, έχει πραγματοποιήσει 5 επενδύσεις ως angel investor και έχει επενδύσει σε άλλα VC funds και ηγηθεί μικρών και μεγάλων ομάδων software development σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές για πάνω από 30 χρόνια.

Το ταμείο υποστηρίζεται από το European Investment Fund και κορυφαίους επενδυτές-αγγέλους, πολλοί από τους οποίους είναι οι ίδιοι επιτυχημένοι ιδρυτές startups. «Επιδιώκουμε να επενδύσουμε σε startups με ισχυρές ιδρυτικές ομάδες και όραμα, οι οποίες λύνουν δύσκολα προβλήματα και δραστηριοποιούνται σε μεγάλες και γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης.

Το όραμα της Genesis Ventures είναι να δώσει τη δυνατότητα στα καλύτερα ταλέντα να δημιουργήσουν επιτυχημένες startups, κάνοντας την Ελλάδα παραγωγό unicorns και τεχνολογικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής.

Η Genesis Ventures επενδύει σε στάδιο concept, pre-seed και seed, με συμμετοχές από 100.000 έως 400.000 ευρώ και συνεργάζεται με επενδυτές αγγέλους που συνεπενδύουν μαζί τους σε κάθε εταιρεία. Ενδεικτικά, κάποιες από τις εταιρείες που έχουν επενδύσει είναι:

  • η Wealthyhood,μια fintech startup που λύνει το πρόβλημα της ορθολογικής επένδυσης των χρημάτων ενός μακροπρόθεσμου επενδυτή που δεν έχει τις γνώσεις και τον χρόνο να το κάνει ο ίδιος/ η ίδια. Οι συνιδρυτές της εταιρείας έχουν ζήσει πολλά χρόνια στο Λονδίνο και έχουν εμπειρία από εταιρείες όπως η Morgan Stanley και η Sony, καθώς και εμπειρία από την ίδρυση μιας startup πριν την Wealthyhood.

Wealthyhood: Η startup που θέλει να μας μάθει πώς να επενδύουμε εύκολα και αποδοτικά

  • η Lerna,μια deeptech startup με έδρα τον Καναδά, η οποία θέλει να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι publishers εφαρμογών για κινητά κατανοούν τους χρήστες τους και βελτιστοποιούν τις καμπάνιες τους. Οι δύο συνιδρυτές της Lerna έχουν προηγούμενη εμπειρία ως συνιδρυτές σε μια ακόμα startup και έχουν ακαδημαϊκή εμπειρία σε ιδρύματα όπως το Cambridge και το Harvard.

Η Genesis Ventures αντλεί κεφάλαια από μη-θεσμικούς επενδυτές, όπως επιχειρηματικούς αγγέλους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, family offices, και διευθυντικά στελέχη εταιρειών, μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες του εξωτερικού. «Μέχρι τώρα έχουμε επενδύσει σε μια σειρά από διαφορετικούς κλάδους όπως το fintech, το healthtech, το enterprise software, το proptech, και στοχεύουμε να επενδύσουμε σε ακόμα περισσότερους. Επίσης, από τις επενδύσεις στις οποίες έχουμε προχωρήσει μέχρι στιγμής, οι 6 έχουν ως ιδρυτικά μέλη Έλληνες της διασποράς με αποτύπωμα σε ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο και Καναδά. Τέλος, το επόμενο διάστημα θέλουμε να επικεντρωθούμε στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ώστε να ανακαλύψουμε και να βοηθήσουμε τις πιο δυνατές ιδρυτικές ομάδες», σημειώνει ο Στέργιος.

Ο βασικός επενδυτής, ωστόσο, είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) με 20 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, το ΕΤαΕ χρησιμοποιεί, για πρώτη φορά, κληροδοτημένους πόρους ενός προηγούμενου ταμείου (JEREMIE) με πόρους της  Ελληνικής Δημοκρατίας για να χρηματοδοτήσει κάτι καινούριο για την ελληνική αγορά: ένα angel co-investment fund. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, το ΕΤαΕ στοχεύει στο να κινητοποιήσει αγγέλους-επενδυτές, ενεργούς και δυνητικούς, για να υποστηρίξουν early stage ιδέες και projects, ώστε να ωριμάσουν σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες που φτάνουν με επιτυχία στην αγορά και συνεχίζουν να εξελίσσονται.

Τους τελευταίους 6 μήνες η Genesis Ventures έχει αξιολογήσει πάνω από 300 startups υψηλού επιπέδου, έχει κάνει πάνω από 10 επενδύσεις και έχει ξεκινήσει να δημιουργεί μια ισχυρή κοινότητα από 50 αγγέλους επενδυτές που συνεχίζει να αυξάνεται.

Μέχρι στιγμής το χαρτοφυλάκιο της είναι αρκετά στοχευμένο στην Ελληνική Διασπορά. «Στο μέλλον θέλουμε να επικεντρωθούμε ακόμα περισσότερο σε αμιγώς ελληνικές ομάδες πολύ αρχικού σταδίου και η δημιουργία ενός προγράμματος επιτάχυνσης θα βοηθήσει προς αυτό τον σκοπό. Σχεδιάζουμε επίσης και ένα community ταιριάσματος ατόμων τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης μιας επιχειρηματικής προσπάθειας, είτε ως ιδρυτές, είτε ως πρώτοι εργαζόμενοι. Μετά από αυτό, σχεδιάζουμε να επεκταθούμε στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να εκπληρώσουμε το όραμά μας που θέλει το ελληνικό οικοσύστημα ως ένα τεχνολογικό κόμβο της ευρύτερης περιοχής», υπογραμμίζει ο Δημήτρης.

Οι δυνατότητες που προσφέρει η Genesis Ventures

Για νέους επιχειρηματίες, εκτός από την αρχική επένδυση, η Genesis Ventures προσφέρει: α) υποστήριξη μέσω coaching (idea validation, product development, go-to-market strategy, fundraising, hiring και άλλες σημαντικές λειτουργίες για ιδρυτές εταιρειών αρχικού σταδίου), β) συνδέσεις (με business angels, VCs επόμενου σταδίου χρηματοδότησης και εταιρικούς πελάτες) και γ) πιθανή επένδυση σε επόμενο στάδιο. Η κουλτούρα τους απέναντι στους founders με τους οποίους συνεργάζονται είναι, ευθεία επικοινωνία και άμεσο feedback, καθώς και συμφωνία ποσοτικών στόχων (KPIs) και αξιολόγηση βάσει αυτών.

Από την άλλη η Genesis Ventures προσφέρει στους angel επενδυτές: α) κατά προτεραιότητα πρόσβαση στις επιχειρηματικές ευκαιρίες και ευκαιρίες συνεπένδυσης σε πολλά υποσχόμενες startups, β) διαφοροποίηση του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου και έκθεση σε μια ανερχόμενη αγορά, γ) ευκαιρίες δικτύωσης με ταλαντούχους ιδρυτές και στελέχη startups, καθώς και με άλλους επενδυτές, δ) ευκαιρίες καθοδήγησης / συμβουλευτικής στις startups του χαρτοφυλακίου μας. Τέλος, για τους επενδυτές-αγγέλους που ξεκίνησαν τις επενδύσεις τους πιο πρόσφατα, διοργανώνονται και εκπαιδευτικά / ενημερωτικά σεμινάρια.

Όλα όσα μπορούν να αλλάξουν στο ελληνικό startup οικοσύστημα

Σύμφωνα με το Δημήτρη, η κουλτούρα της επιχειρηματικότητας και της ανάληψης επιχειρηματικού κινδύνου, μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ περισσότερο. «Όλο και περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι χρειάζεται να καταλάβουν ότι η δουλειά στον δημόσιο τομέα ή σε μια μεγάλη, καταξιωμένη επιχείρηση δεν είναι η μόνη επιλογή που έχουν στην καριέρα τους και ότι μπορούν να έχουν πολύ πιο “γεμάτες” και προσοδοφόρες καριέρες στον χώρο της τεχνολογίας και των startups. Είναι ενθαρρυντικό ωστόσο ότι η νοοτροπία σιγά-σιγά αλλάζει και σε αυτό έχουν μεγάλο μερίδιο οι ιστορίες επιτυχίας που γεννιούνται από το ελληνικό οικοσύστημα όπως η VivaWallet, η Blueground κ.α.».

Ο Στέργιος εντοπίζει έλλειψη σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και έλλειψη ταχύτητας αρκετών startups στο να χτίσουν ένα αρχικό προϊόν και να πάρουν γρήγορα feedback για το προϊόν αυτό από τους χρήστες τους. Άλλα προβλἠματα που εντοπίζει η ομάδα είναι η απουσία φιλοδοξίας ορισμένων startups στην επέκταση του εγχειρήματός τους εκτός ελληνικών συνόρων, όπως και η μειωμένη ύπαρξη κεφαλαίων και καθοδήγησης για εγχειρήματα τα οποία βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, η δημιουργία του Genesis και το χτίσιμο της κοινότητας των angel investors αλλάζουν σταδιακά το τοπίο. Ενδεικτικά, και μόνο τους τελευταίους 6 μήνες, επιχειρηματικοί άγγελοι έχουν συνεπενδύσει περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, σε συμφωνίες μαζί με το Genesis (τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ αναφέρονται μόνο στο ποσό που επένδυσαν οι angels).

Αισιοδοξία για την επόμενη μέρα του οικοσυστήματος 

Οι Στέργιος και Δημήτρης δηλώνουν εξαιρετικά αισιόδοξοι για τα επόμενα χρόνια και η παρουσία της Genesis Ventures σε αυτό τον χώρο, είναι απόδειξη της πεποίθησης των ιδρυτών της ότι τα πράγματα δεν θα πάνε απλά καλύτερα, αλλά πολύ καλύτερα, με περισσότερα unicorns. «Περιμένουμε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία, ο κλάδος της τεχνολογίας θα πολλαπλασιαστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ και εκεί θα μπορούμε να μιλάμε για μετρήσιμη και σημαντική συνεισφορά του ευρύτερου οικοσυστήματος στην εθνική οικονομία. Τέλος, εκτιμούμε ότι όλο και περισσότερα στελέχη τα οποία έχουν δουλέψει σε μεγάλες και ταχέως αναπτυσσόμενες startups σε πολύ πιο προηγμένα οικοσυστήματα, θα επιστρέψουν φέρνοντας μαζί τους το know-how που καλλιέργησαν εκεί, είτε πρόκειται για Έλληνες που επιστρέφουν, είτε για μη-Έλληνες που επιλέγουν την Ελλάδα ως τόπο εργασίας και κατοικίας, βοηθώντας όλους μας να κάνουμε πολλά βήματα προς τα εμπρός», κλείνει ο Δημήτρης.