Γερμανία: 18% λιγότερο κερδίζουν οι γυναίκες τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – Το «απαγορευτικό» των 30

Γερμανία: 18% λιγότερο κερδίζουν οι γυναίκες τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – Το «απαγορευτικό» των 30
PRODUCTION - 09 July 2021, Berlin: ILLUSTRATION - A woman stands at a whiteboard in a conference room and draws a curve diagram. Photo: Annette Riedl/dpa (Photo by Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι αποδοχές των γυναικών αρχίζουν να παραμένουν στάσιμες από τη μέση ηλικία που αποκτούν το πρώτο τους παιδί.

Οι γυναίκες στη Γερμανία κέρδισαν κατά μέσο όρο 18% λιγότερο από τους άνδρες για το 2023, κυρίως λόγω της εξομάλυνσης των αποδοχών μετά την απόκτηση παιδιών και την ανάληψη εργασίας μερικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή στατιστκή υπηρεσία (Destatis), το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρέμεινε αμετάβλητο από το 2020.

Το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί από 23% όταν ξεκίνησαν οι καταγραφές το 2006.Σε προσαρμοσμένη βάση, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων για το 2023 ήταν 6%, ανέφερε η υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αποδοχές των γυναικών αρχίζουν να παραμένουν στάσιμες από την ηλικία των 30 ετών, τη μέση ηλικία που οι γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί στη Γερμανία, ανέφερε το γραφείο, ενώ οι άνδρες συνεχίζουν να κερδίζουν περισσότερα.

«Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες διακόπτουν συχνότερα τη σταδιοδρομία τους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου για οικογενειακούς λόγους και εργάζονται με μερική απασχόληση», ανέφερε η Destatis, προσθέτοντας ότι η επαγγελματική ανέλιξη και οι μισθολογικές αυξήσεις είναι επομένως λιγότερο συχνές.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κέρδιζαν 20,84 ευρώ την ώρα, έναντι 25,30 ευρώ για τους άνδρες.

Ωστόσο, με 7% η διαφορά είναι πολύ μικρότερη στην πρώην Ανατολική Γερμανία σε σύγκριση με το 19% στη Δυτική Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com