Γερμανία: Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών

Γερμανία: Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών

Στη σκιά της φημολογούμενης αποχώρησης του Στάινμπουργκ αρχίζουν οι συζητήσεις.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αποφάσισε το βράδυ της Παρασκευής να εγκρίνει την έναρξη διερευνητικών επαφών με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ για τον ενδεχόμενο σχηματισμό μιας κυβέρνησης συμμαχίας -του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού»-, όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Το SPD είναι έτοιμο να συζητήσει» το ενδεχόμενο αυτό, είπε ο Γκάμπριελ μετά τη συνδιάσκεψη της ηγετικής ομάδας του κόμματος για να συζητηθεί το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, τις οποίες κέρδισαν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU).

Ο Γκάμπριελ υπογράμμισε ότι προς το παρόν, αυτό που εγκρίθηκε είναι η έναρξη των διερευνητικών επαφών, όχι το να σχηματιστεί ο «μεγάλος συνασπισμός».

Διαβάστε ακόμη: Παραίτηση Στάινμπρουκ από την ηγεσία του SPD

«Σήμερα το SPD δεν ενέκρινε το να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό (κυβερνητικού) συνασπισμού, αλλά το να γίνουν διερευνητικές επαφές», εξήγησε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μετά τις συζητήσεις αυτές θα υπάρξουν «διαπραγματεύσεις» με την πλευρά της Μέρκελ και θα συγκληθεί νέα συνδιάσκεψη της ηγετικής ομάδας του SPD, προκειμένου να εγκριθεί το επόμενο στάδιο, δηλαδή η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για να υπάρξει μία προγραμματική συμφωνία.

Διαβάστε ακόμη: Επόμενος στόχος για τη Μέρκελ η «θεραπεία» της Ευρώπης

Παρά την νίκη της και την αύξηση του ποσοστού των συντηρητικών στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, η Άνγκελα Μέρκελ χρειάζεται να σχηματίσει μια συμμαχία, είτε με το SPD, ή με τους Πράσινους, ώστε να διαθέτει μια επαρκή πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ για να κυβερνήσει. Έτεινε το χέρι στο SPD την Δευτέρα. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, οι επαφές των δύο μεγάλων κομμάτων αναμένεται να αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα, κατά την διάρκεια της συνδιάσκεψης των περίπου 200 ηγετικών στελεχών του SPD, ο αντίπαλος της Μέρκελ, ο 66χρονος Πέερ Στάινμπρουκ, που ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά την Κυριακή, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από κάθε κομματικό ή κοινοβουλευτικό αξίωμα, όπως η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή οποιασδήποτε Επιτροπής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο