Για το Κυπριακό συζήτησαν Σαμαράς-Ομήρου

Για το Κυπριακό συζήτησαν Σαμαράς-Ομήρου

Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν μεγαλύτερη εμπλοκή στην επίλυση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνάντηση με βασικό θέμα το Κυπριακό είχαν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Γιαννάκης Ομήρου και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου.  Εξερχόμενος του μεγάρου ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στο Κυπριακό , επισημαίνοντας ότι είναι προϋπόθεση η τουρκική πλευρά να συμφωνήσει στις βασικές αρχές και στα βασικά χαρακτηριστικά της λύσης.

«Οι συνομιλίες θα πρέπει να αποσκοπούν σε μία λύση, η οποία θα έχει τα χαρακτηριστικά μίας Διεθνούς Νομικής Προσωπικότητας, ενός κράτους με μία Διεθνή Νομική Προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών ως ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, από το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε.

Η Κύπρος απαντά με τουρισμό στην τραπεζική κρίση

Στόχος, συνέχισε, δεν πρέπει να είναι συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, γιατί τέτοιες έχουμε τα τελευταία 39 χρόνια χωρίς κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα. «Θέλουμε συνομιλίες στις οποίες εξαρχής θα υπάρχει συμφωνία ότι αποσκοπούν στο να μας οδηγήσουν σε μία λύση στη βάση των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και μία λύση η οποία να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κύπρου ως χώρας- μέλους της ΕΕ» συμπλήρωσε. Επιπλέον, σημείωσε ότι χρειάζεται η ΕΕ να έχει ένα πιο ενεργό επικουρικό ρόλο στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, αναγνωρίζοντας πως ναι μεν πρόκειται για διεθνές πρόβλημα που πρέπει να παραμείνει εντός το πλαισίου του ΟΗΕ αλλά η Κύπρος είναι μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακόμη ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για την οικονομική κατάσταση των δύο χωρών.

«Είναι βαθειά η πεποίθησή μας ότι η αναγέννηση, η ανασυγκρότηση και το ξαναζωντάνεμα των οικονομιών στην Κύπρο και στην Ελλάδα, είναι προϋπόθεση όχι απλώς για την ευημερία και την κοινωνική συνοχή των λαών μας, αλλά και για τον επιτυχή χειρισμό και διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων και ασφαλώς του Κυπριακού», επισήμανε ο κ. Ομήρου, εξηγώντας ότι μια ισχυρή οικονομία σε Κύπρο και Ελλάδα είναι βασική παράμετρος, μαζί με μια σωστή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ισχυρή άμυνα.